Türkiye çapında ürün ve alıcının buluşmasını amaçlayan Fuar’da Erzincan standında tulum peyniri, kayısı, dut, pekmez, bal, pestil, fasulye, kete, erişte, sırın gibi bir çok ürün sergilendi. Bakır işlemesi ürünleri büyük ilgi çekti. Ziyaretçilere Erzincan’ı tanıtan broşürler dağıtıldı. Ziyaretçilerin çoğunun tulum peyniri nedeniyle standımıza geldiği dikkat çekti.  Fuarı  on binlerce kişinin yanı sıra Erzincan standını bürokratlardan, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, İşadamı Mehmet Alptekin ve Üzümlü Belediye Başkanı Ahmet Sazlı ziyaret etti.

 

ErzincanDernekler Federasyonu’ndan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “ Günümüzde “Coğrafi İşaretli Ürünler” Avrupa, ABD ve gelişmiş ülkelerde 200 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. Ancak Türkiye’de henüz 200 Coğrafi İşaretli ürün bulunması ve bu ürünlerin içerisinde AB tescilini taşıyan ürün sayısının 3 ile sınırlı olması, Türkiye’de kırsal kalkınmanın stratejik bir aracı olan Coğrafi İşaretlerden, gelişmiş ülkelere göre çok daha az yararlanıldığının bir göstergesidir.

Coğrafi İşaret, ürüne pazarlama gücü katmaktadır. Ürünün gerçek üreticilerini koruyarak kırsal kalkınmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Ayrıca bu gerçeklerden hareketle ATO, Coğrafi İşaretli ürünlerin ihmal edilen ekonomik değerini mercek altına almak ve Türkiye’de Coğrafi İşaretler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Fuar süresince “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”  adı altında bilimsel tebliğleri kapsayan program yapmıştır.

Bu Zirve’de üreticiler, alıcılar, tescil çalışmaları yürüten oda ve borsalar, valilikler, belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra ulusal ve uluslararası uzmanlar, kanaat önderleri ile sivil toplum örgütleri gibi konunun tüm paydaşları bir araya getirilerek tecrübe, fikir ve desteklerinin alınması hedeflenmiştir.

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi; coğrafi işaretlemenin tüm boyutlarının ele alınacağı konferans programı, Coğrafi İşaretli Ürünler İhtisas Fuarı, ikili iş görüşmeleri, forum ortamları gibi katılımcılarına birçok fırsat sunmaktadır. Zirve’de yer alan ikili iş görüşmelerinde; satın alma uzmanları ile üreticiler bir araya getirilerek Coğrafi İşaretli ürünlerin arz-talep zincirinin kurulması ve hak ettiği ticari değerine kavuşabilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır.”

Editör: Doğu Gazetesi