Düzenlenen toplantı, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balık, Toplantı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Durkaya Ören, çok sayıda bilim adamı ve yurdun farklı bölgelerindeki 20 kurumdan alanında uzman 50 katılımcının iştirakiyle Erzincan Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal marşı ile başlayan program Toplantı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Durkaya Ören’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Başkan Ören yaptığı konuşmada, Türk tıbbının gelişmiş dünya tıbbı ile yarışacak durumda olduğuna dikkat çekerek, gelişmiş ülkelerdeki hastaların artık Türkiye’ye gelerek tedavi olduklarını bildirdi.
Türkiye’de karaciğer naklinde, karaciğer ve safra yolları cerrahisinde önemli gelişmelerin yaşandığını kaydeden Başkan Ören, Türkiye’deki bütün karaciğer nakil merkezlerinin başarılı nakiller gerçekleştirmekte olduğunu bildirdi.
Ardından konuşan Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balık ise Türkiye’nin, iyi yetişmiş genç insanlara ihtiyacı olduğunu hatırlatarak, bu alanda tüm genç nesilleri destekleyeceklerini ve toplantının başarılı geçmesini temenni etti.
Daha sonra konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise Türkiye’nin, değerli bilim adamları sayesinde hepatobiliyer cerrahi konusunda son senelerde yaşadığı gelişmelerle dünyanın en önde gelen ülkesi haline geldiğini belirterek, Laparoskopik cerrahi, transplantasyon cerrahisi ve robotik cerrahi sayesinde dünyaya önderlik etme şansını yakaladıklarını kaydetti.
Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise yaptığı konuşmada, toplantının Erzincan'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Erzincan Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada; “ Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği tarafından ilimizde düzenlenen bölgesel toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bildirileriyle, görüşleriyle bu toplantıya katkı sunacak ilim adamlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemize sağlık alanında büyük hizmetler sunan Türk HPB Cerrahi Derneği’ne çalışmalarında başarılar diliyorum.
Özellikle son yirmi yılda sağlık alanında ülkemiz büyük bir mesafe kat etti.
Tıp fakültelerimizle eşgüdümlü çalışan araştırma hastanelerimizin sayısının artması, doktorlarımızın alanında yetkin hale gelmesinde de etkili oldu. Hastanelerimizin fiziki koşulları Avrupa standartlarına kavuştu. Açılan bölge hastaneleriyle vatandaşlarımıza daha etkin sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. Ama en önemlisi tabii ki sizin gibi değerli bilim insanlarımızın ülkemize sağlık alanında yaptığı büyük hizmetlerin artık hem devletimiz nazarında hem de milletimizin gönlünde büyük bir yer edinmesi oldu.
Sağlık alanındaki gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Özellikle üniversitelerimizde bizim de yakinen müşahede ettiğimiz durum, donanımlı hocalarımızdan eğitim alan ve bu hıza ayak uyduran doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın başarılı çalışmalara imza attığıdır.
Bizler, şunu iyi biliyoruz ki sağlıklı bir nesil olmadıkça güçlü ve müreffeh bir ülke olamayız. Gelişmiş ülkelerin geri kalmış ülkelerle arasındaki en büyük farklardan biri vatandaşlarına sundukları sağlık hizmetinin kalitesidir. Devletimiz bu bilinçle ülkemiz genelinde sağlık alanında büyük yatırımlar yapmış, ilimizdeki Araştırma hastanesine de büyük bir kaynak ayırmış ve her geçen gün gelişen, büyüyen bir hastane hüviyeti kazanmasını sağlamıştır.
Tıp alanındaki her gelişme doğrudan insanı ilgilendiriyor. İnsanın yaşamına dokunuyor. Dünya üzerinde belki binlerce bilim insanı gece gündüz demeden hastalıklara çareler üretmek için uğraşıyor.
Nobel ödüllü Aziz Sancar hocamız da uzun ve meşakkatli bir çalışmanın sonunda kendi alanıyla ilgili belki de birçok hastalığın teşhisine ışık tutacak çalışmalara imza attı. Biz bu toprakların bereketli olduğuna, insanının, fırsat verildiğinde sadece kendi milleti için değil bütün insanlığa faydalı olacağına yürekten inanıyoruz. Sizler bu anlamda inanıyorum ki sadece bir bilim insanı formatında hareket etmiyor, yaptığınız her işin, attığınız her adımın insanlık için önemli olduğunu düşünüyorsunuz. Erzincan Valisi olarak insanımızı merkeze alan yönetim anlayışımızla, yaptığınız değerli çalışmalar için sizleri yürekten kutluyorum. Bu programın şehrimiz için, üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından “safra kesesi ve safra yolları cerrahisi’’ konularında hem tüm genel cerrahlara yönelik hem de hepatopankreatobilier cerrahları ilgilendiren konular, alanlarında uzmanlaşmış isimlerce tartışıldı.

Editör: Doğu Gazetesi