1916 yılında  Rusların şehri işgali sebebiyle  25 bin civarında olan Erzincan Nüfusunun  yaklaşık  yirmi bininin  Anadolu’nun içlerine doğru göç ettiğini, kalanların ise Ermeniler ile yaşlı hasta ve yola dayanamayacak kadar sakat  insanlar olduğunu belirten Halil İbrahim Özdemir Ermeni iddialarının yalan olduğunu bertti.  

Gazeteci Yazar Halil İbrahim Özdemir “Müslümanlarca terk edilmiş bir şehirde Ermenilere zulüm ve eziyet yapılması mümkün değildir.  Asıl  zulmün Ermeniler tarafından yapıldığını, kayıtlarda, belgelerde görüyoruz. Ama Ermeniler haklı çıkabilmek için her tür yalana başvuruyorlar” şeklinde konuştu.

                Halil İbrahim Özdemir Konuşmasında Sarıkamış harekatını,  ardından Köprüköy savunması, Erzurum ve  Erzincan’ın işgalini anlattı.  Osmanlı ordusunun  verdiği mücadeleye değinen Gazeteci Yazar Özdemir, “Aç, susuz, mühimmatsız bir Osmanlı Ordusunun verdiği mücadele takdire şayan bir mücadeledir. Gittiği bölgelere her türlü lojistik desteği  arkasından gelen, Demiryolu döşeyerek  imkanlarını artıran Rus ordusu Osmanlı ordusu karşısında  geriye çekildiği, başarısız kaldığı zamanlar da yaşamıştır. Günlük  yiyeceği 250 gram bulgurdan oluşan Osmanlı askerleri açlığa, susuzluğa karşı ayağındaki çarığı doğrayarak kavurmuş, karnını bu şekilde doyurmuştur. Buna rağmen de başarılı olabilmiştir.” dedi.

                Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Programa çok sayıda  akademisyen, yazar ve Erzincanlı katıldı.

Editör: Doğu Gazetesi