Tulum peyniri adını ve lezzetini dünyaya yaydığı son dönemlerde, Erzincan’da tulum peynirini üreten üreticiler, koyunlarını satmaya başladı. Erzincan’da son bir yılda 100 Bin’den fazla hayvan satıldı. Üreticiler peynirin kendilerinden çok ucuza alındığını dile getirerek yayla, yem ve ilaç masraflarının kazanç ile orantılı olduğunu, yaptıkları bu işin yaylada çektikleri eziyetlere değmediğini söylediler.

Üreticiler adına konuşan Cihan Boz isimli üretici, ithal et ile etin ucuzlatıldığını ancak yem fiyatlarının da aynı derecede yükseldiğine dikkat çekti. Etin ucuzlaması ile yemin de ucuzlamasını beklediklerini dile getiren Boz, beklentilerinin boşa çıktığını söyledi. Hal böyle olunca üreticilerin de çareyi hayvanlarını satmakta bulduklarını söyledi. Tarım Bakanlığı’nın ucuz et yedireyim derken ithal ete başvurduğunu dile getiren Boz, ithal et ile Türkiye’nin hayvancılığına zarar verildiğini söyledi. Cihan Boz, kendisinin 300 koyununu sattığını ve sadece kendi köylerinde binden fazla koyunun satıldığını ya da kesim evlerine götürüldüğünü söyledi.

Başka bir üretici Recep Şimşek ise 400 koyunu olduğunu ve yem fiyatlarının artması, etin ucuzlaması, peynirin değerinin yüksek olmasına rağmen üreticiden alınan fiyatların çok ucuz olmasından dolayı bu koyunlarını sattığını söyledi.

“Ortalama 6 TL zam gelirken, üreticiye ortalama 300 kuruş geliyor”

Üreticiler ayrıca, tulum peyniri fiyatlarının ortalama her yıl 4 ile 7 TL arasında yükseldiğini ancak üreticiden alınan peynirde 200 kuruş ile 500 kuruş arasında zam yapıldığına dikkat çektiler. Bazı yıllarda ise üreticiden alınan peynire herhangi bir zam yapılmadığına dikkat çeken üreticiler, iki binden fazla üreticinin ekmeğinin üç beş kişinin inisiyatifine bırakıldığını, hayvanlarını bu sebeplerden dolayı satmak zorunda kaldıklarını söylediler.

Mera konularında da Erzincan’da sıkıntılarının olduğunu ifade eden üreticiler, Tarım Bakanlığı’nın bu konuda da gerekli çalışmaları yapmalarını beklediklerini söylediler.

“İdarecilerimize kırgınız”

Üreticiler yetkililer tarafından kendilerinin yalnız bırakıldıklarını, idarecilerin bir defa da olsa gelip kendilerini dinlemediklerini, sofralarına oturmadıklarını bu nedenle kendilerine kırgın olduklarını söylediler.

Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Başkanı Kenan Doğan ise üreticilerin sıkıntılarını tek tek dinlediklerini ve hayvan satışlarının önüne geçmek adına ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini söyledi. Et fiyatlarında iyileştirmelerin olduğuna dikkat çeken Kenan Doğan, yem fiyatlarının, ilaç fiyatlarının, tulum peyniri fiyatlarının ise yüksek olmasının et ile orantılı olmadığını, bu sebeple üreticilerin çareyi hayvanlarını satmakta veya hayvan sayılarını azaltmakta bulduklarını söyledi. Konu ile ilgili gerekli çalışmaları yürütmeye devam edeceklerini söyleyen Kenan Doğan, oluşan sorunların çözümü noktasında yetkili birimlerin en kısa sürede harekete geçmelerinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Editör: Doğu Gazetesi