Erzincan’da küçükbaş hayvan üreticiliği yapan çiftçiler, ilkbahar ayları ile birlikte serin yaylalara çıkarak tulum peyniri üretiyor. Üreticilere yüksek fiyatlarda kiralanan yaylaların yollarının olmaması üreticiyi oldukça zor durumda bırakıyor. 30 yıl öncesinde olduğu gibi üreticiler 2018 yılında da yaylalara hayvanlarla göç ediyor. Göç yolunda ise birçok zorlukla karşılaşıyor. Özellikle küçük kuzuların atların üstünde telef olduğunu dile getiren üreticiler, bazen atların yolda ilerlerken düştüğünü ve üzerinde ki ev malzemelerinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini söylediler.

En son 24 Haziran seçimlerine dahi atlarla gittiklerini dile getiren üretici Mustafa Gün, Kemah Yücebelen yaylasına yol yapılması konusunda hassasiyet beklediklerini söyledi.

Diğer bir üretici Süleyman Çimen ise yıllardır çalmadık kapı bırakmadıklarını ancak hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Yolun olmamasından dolayı insanların atlarla seyahat etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Süleyman Çimen, yolun olmamasından dolayı yaz boyunca eş dost ve akrabalarının dahi kendilerini ziyarete gelemediğini dile getirdi. Çimen, hastalanmaları durumunda ise en yakın sağlık merkezine 5 saat uzak olduklarını söyledi. Çimen ayrıca hükümetin sürekli köye dönme projelerinin olduğunu ancak hiçbir zaman başarılı olamadıklarını hatırlatarak; “Son yıllarda şehirlere inen köylüleri köylerine geri dönmeleri için proje üretmeye çalışıyorlar ama başarılı olamıyorlar. Nedeni apaçık ortada, köye dönüşü sağlamak için önce köyde olanı tutmak gerekir. İstediğimiz sadece 10 kilometrelik yol onu bile vermiyorlar. Bu durumumuzdan devlet büyüklerimizin haberi olduğunu sanmıyorum. Çünkü sesimizi duyuracak kimse yok. Sağ olsunlar Erzincan’da ki yetkililerimiz bizden bihaberler. Bundan sonra Erzincan’daki yetkiliden değil Ankara ile bağlantı kurmaya çalışacağız. Yakında imza toplayarak dilekçe ile Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı’na sıkıntılarımızı ileteceğiz” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.  

Üreticilerin iddiasına göre daha önce Yücebelen Yaylasına yol yapılması konusunda komisyon kararı alındı ancak yol yıllardır yapılmadı.

ADEM KÜÇÜKKAYA

Editör: Doğu Gazetesi