Dün bölgede yaptığımız incelemeler sonucunda biri paletli olmak üzere iki iş makinası ve bir kamyon ile bölgedeki tahrip çalışmalarına şahit olduk. Erzincan’ın deprem bölgesi olması sebebiyle tarihi herhangi bir eseri bulunmayan şehrimizde bu tür mekanların yıkılması veya ortadan kaldırılması vatandaşların da tepkisine neden oluyor. Hakkında efsaneler anlatılan, Tarih kitaplarında bölgenin milattan öncesine dayanan tarihi mekanlardan olduğu ifade edilen tepenin ortadan kaldırılması sırasında hiç bir endişe taşınmaması, belediyenin kültüre bakışını net olarak ortaya koymaktadır.

OLAY NESİL GELİŞTİ?

Ekşisu tarafından Erzincan istikametine giden bir hemşerimiz olayı görerek gazetemize bildirdi. Doğu gazetesi olarak biz de o bölgeden sabah erken saatlerde geçtik ve Hiç kimsenin çalışmadığı bir saatte tepedeki çalışmayı fotoğrafladık. Sahada belediyeye ait tesisler bulunması sebebiyle taşların kim veya kimler tarafından söküldüğünü öğrenmek için Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy’u birkaç defa aradık.. Ancak Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy telefonlara çıkmadı, sonradan da dönmedi. Bunun üzerine belediyeden bazı yetkilileri arayarak çalışmanın kim tarafından yapıldığını, öğrenmek istediğimizi ilettik. Ancak bundan da bir sonuç alamayınca, “Efsane yıkılıyor” başlıklı haberi yayınladık. Bu haberden sonra Valilik devreye girerek olayı araştırdı ve ellerindeki bilgi ve belgelere göre bir açıklama yaptı. Buna rağmen belediyeden tek bir ses çıkmadı. Vali Abdurrahman Akdemir’in Erzincan’dan ayrılışı sırasında Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ile Sakaltutan’da karşılaştık. Durumu ilettik. Başsoy, Bölgenin tarihi bir mekan olmadığını, bölgeyi yeniden inceleyeceklerini belirtmesi üzerine beklemeye geçtik. Geçen zaman içerisinde çalışmanın durdurulmaması üzerine tekrar bölgeye giderek bölgedeki çalışmayı yerinde görüntüledik.

BÖLGEDE NELER VAR?

Yaptığımız küçük çaplı bir araştırma ile bölgede tarihi nitelikleri bulunan fotoğraflara da ulaştık. Erzincan tarihi ve Hayaşa Bölgesi Tarihi kitaplarını hazırlayan Tahir Erdoğan Şahin’in kitaplarında bölgede eskiden kalma seramikler, yapı taşları ve sunak çukurlarının bulunduğu, geçmişte bu bölgenin kutsal bir mekan olarak kabul edilerek kullanıldığı ifade edildi

VALİLİK NE DİYOR?

Gazetemizde yayınlanan haberin ardından Erzincan Valiliği resmi bir yazı ile bir açıklamada bulundu. Vali Yardımcısı Fatih Kaya imzası ile gazetemize gönderilen yazıda “Gazetenizin 19,09,2014 tarihli nüshasında yer alan ”Efsane Yıkılıyor” başlıklı haber metni, ilgisi nedeniyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilmiştir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 19,09,2014 tarih ve 1775 sayılı yazısı ekinde yer alan Müze Müdürlüğünün uzmanlarınca hazırlanan raporda söz konusu taşınmazın sit alanı içerisinde yer almadığı, üzerinde ve yakın çevresinde 2863 sayılı kanun kapsamında korunması gerekli herhangi bir kültür varlığının bulunmadığının tespit edildiği belirtilmiştir” denildi.
Editör: Doğu Gazetesi