Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Köse ve Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Selahattin Albayrak tarafından verilen konferansa Belediye Başkanı Av. Sami Sertadım, Birlik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Akpınar ve üzüm yetiştiricileri katıldı.

Konferansta ilk olarak kürsüye gelen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Köse, slayt gösterisi ile birlikte Üzümlü'de soğuk hava nedeniyle bağcılıkta kaynaklanan sorunları ve çözüm yolları ile ilgili detaylı bilgileri katılımcılara anlatarak katılımcıların sorularını cevapladı. Köse konuşmasında, Cimin Üzümü'nün ekonomik değeri nedeniyle bölge çiftçisinin vazgeçilmezi olduğunu belirterek "Üzümlü sınırları içerisinde yetişen ve Cimin Üzümü olarak adlandırılan siyah üzüm çeşidi Türkiye'de fiyat olarak en yüksek fiyata satılan 3 üzümden biri. Kilosu 3 TL'den fazlaya satılmaktadır. Fiyat fazla olunca yetiştiricilerde bu üzüme rağbet gösteriyor. Fakat yetiştiricilerin en önemli problemi soğuk hava olmaktadır. İlkbahar, sonbahar ve kış mevsimlerinde yaşanan aşırı soğuklarda üzüm bağlarında donmalar meydana gelmektedir. Asmalarda soğuktan dolayı yaşanan sorunları aşmanın yolu ise çözüm yollarını doğru biçimde uygulamaktadır. Çözüm yolları doğru şekilde uygulandığı takdirde zarar en az seviyeye inmektedir." dedi.

Köse'nin ardından konferans, Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Selahattin Albayrak'ın üzüm bağlarında yaşanan zirai hastalıklar ve hastalıklarla mücadele ile ilgili yaptığı sunum ile son buldu.
Editör: Doğu Gazetesi