Erzincan Belediyesi Kültür Evi arkasında düzenlenen pilav ve lokma dağıtımına vatandalar yoğun ilgi gösterdi. Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan eski Milletvekili Sebahattin Karakelle, kamu kurum müdürleri ve vatandaşların katıldığı programda yılın ahisi Ferhat Arabacı’ya onurluk ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Programda günün anlam ve önemini belirten açıklamasını yapan Erzincan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon şunları söyledi; “31. sini kutlayacağımız Ahilik Kültürü Haftasının ülkemiz ve tüm esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, Ahilik Etkinliklerinin birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize vesile olmasını Cenabı Mevlam’dan niyaz ediyorum.

Hepinizi şahsım ve Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği adına saygıyla selamlıyorum.

Ahilik, Selçuklu devrinden başlayarak Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olma yolunda dünya ve uhrevi kardeşlik halkasıdır. Ahi Evran-ı Veli de 32 çeşit esnaf teşkilatlarını biraraya getirerek, belki de ilk modern sivil toplum kuruluşunun temelini atmıştır. Kardeşliğin, cömertliğin, fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın, bilimin esas alındığı Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli’dir.

Kurduğu sistemle birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, nice çırak, usta, kalfa yetişmesine vesile olmuştur. Ahilikte prensip; hiç ölmeyecek gibi dünya için, hemen ölecek gibi ahiret için çalışmaktır, bu hadisi esas alarak çalışmaktır.

Ahilik, insanı yetiştirerek, halka hizmet Hakk’a hizmet anlayışıyla hem dünyevi, hem de uhrevi bir sistem kurmuştur. Ahiler oluşturdukları sosyal dayanışma, sosyal güvenlik sistemiyle adeta kimsesizlerin kimsesi olmuşlardır. Bugün ülkemizin her ilinde bulunan esnaf odaları, meslek odaları, sanayi ticaret odaları da ilhamını Ahi Evran kültüründen almıştır.

Bu vesileyle başta kendisi olmak üzere ahirete irtihal etmiş tüm Ahilere, esnaf sanatkârlarımıza Mevlam’dan rahmet diliyorum.

Bizler Ahiliği sadece, esnaf ve sanatkârların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak da görüyoruz.

Bizler Ahiliğin küreselleşen bir dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen Eğitim, Ekonomi, Sağlık ve Sosyal Hayat gibi konularda, Ahilik Teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu, sağlam ve tutarlı olduğu bilinen bir gerçektir.

Hepinizin bildiği gibi, küresel gelişmeler nedeniyle esnaf-sanatkârlarımız hızla yok olma sürecindedir. Dünya artık tek bir pazar haline gelmiş, rekabette sınırlar kalkmıştır.

Büyük işletmeler ekonomik ve siyasi güçleri ile esnaf-sanatkârları ezip geçmektedir. Oysa esnaf-sanatkârlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, bel kemiğidir. Küçük İşletmelerden oluşan Esnaf ve Sanatkârlarımız ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur.

Bugün, birçok gelişmiş ülkede, esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor. Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkârın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. 

Bizler de, esnaf-sanatkâr camiası olarak, işletmemizle, çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere uyarlamalıyız.

Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık, Devletimizi daima yanımızda bulmalıyız,  yalnız bırakılmamalıyız.

Teşkilatımız Devletçe verilecek her türlü destek karşılıksız kalmayacak,  toplumumuza istihdam ve katma değe rolarak geri dönecektir.

 Gelişen teknoloji ile birlikte akıl almaz bir rekabet ortamında;

•             sadece kendi sermayesi ve mesleki becerisiyle hizmet sağlayan,

•             üretimde bulunan,

•             istihdam yaratan ve

•             yok olmamak için gelişmeye ihtiyaç duyan

günümüz esnaf ve sanatkarları kendi kaderine terk edilmemelidir.

Esnafımızın gösterdiği bu özverinin dikkate alınmaması, ileride telafisi mümkün olmayacak ekonomik ve sosyal sorunlara ve toplumsal çöküntülere yol açabilecektir. Buna rıza gösterilmeyeceğine ve izin verilmeyeceğine inanıyorum.

Esnaf ve sanatkârlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız Ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz.

Amacımız; Ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, rekabet edebilen ve güvenilir bir esnaf ve sanatkâr topluluğu yaratabilmektir.

Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda her yıl düzenlediğimiz Ahilik Kültürü Haftası kutlamasında, programın hazırlanmasında emeği ve desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür eder,

Ahi teşkilatının ve ilkelerinin takipçisi ve mirasçısı olan esnaf teşkilatımızı ve siz değerli konuklarımızı yeniden ve bir kez daha içtenlikle selamlıyorum.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, şu ifadeleri kullandı; “Ahilik eskilerden beri devam eden bir kültür medeniyet faaliyetimizdir. Ahilik Özünde dayanışma yatmaktadır. Hacı Bektaş’ı veli hazretlerinin talimatı ile kurulan Ahi Evren’a tevdi edilen bu grevle birlikte Selçuklulardan beri süregelen bir kültür medeniyet örneğimizdir. Türkler anadoluya göç etmesi ile birliğin kardeşliğin pekişmesini sağlayan, göçebe hayatından şehir hayatına geçen Osmanlı imparatorluğu yurt içinde bulunan ecnebilerle ticarette ve sanatta yarış yapabilmeleri için kurulmuş bir teşkilattır. Bu teşkilatı bu gün devamı tabi esnaf odaları. Esnaf odaları Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yerini almış ve 31. sini düzenlediğimiz bu program ile bu kültür medeniyeti yaşatmaya çalışıyoruz. Umuyoruz ki aynen Osmanlı ve Selçukluda olduğu gibi yaşanmış bu kültürümüzü bu güne taşımak ve bu günden sonra gelecek nesillerde de bunu devam ettirmek. Birçok ziyaretimizde çırak ve kalfa bulamamakta sıkıntılar olduğunu gördük. Bu gün herkes kamu kurumlarından bir şey bekliyorsa burada sorun vardır. Yeni elemanlar yeni çıraklar yetiştirmemiz lazım.”

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ahiler haftası nedeniyle sizlerle birlikte olmaktan son derece memnunuz. Programda emeği geçen esnaf odası başkanlarımıza ve yönetimine teşekkür ediyorum. Erzincan insanını tarif et derlerse en güzel tarif esnaf tabiatlıdır şeklinde tarif edilmelidir. Esnafımızın son zamanlarda bizim ekonomik realitemizle birebir örtüşmeyen sıkıntı yaşadıklarının farkındayız. Bu sıkıntıları inşallah hep birlikte aşacağız. Bu süreçte bazen fırsatçılar olduğunu tespit ettik. Ticaret il müdürlüğümüz şu anda esnaflarımızı geziyor. Esnafımız sattığı insanın da kazanç ve kar sağlamasını düşünmeli yaparken ticaretini. Öyle 4 lirayı 7’ye çıkaranlar var. Tabi bunlara kanuni müeyyideleri uygulanıyor. Tabi bunun yanında ülkenin ekonomik durumunu göz önüne alarak indirime giden eli öpülesi esnaflarımız da var. Bunlar çoğunlukta görülüyor. Tüm esnaflarımıza aileleri ile huzurlu bir yıl geçirmelerini, helal ve bol kazançlar diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yılın ahisi Ferhat Arabacı’ya, Kalfa Ahisi Samet Korkmaz’a ve  Çırak Ahi Onurcan Sezer’e onurluk ve belge verildi. Daha sonra ise vatandaşlara pilav ve lokma dağıtımı gerçekleştirildi.

Editör: Doğu Gazetesi