Erzincan'ın yanı sıra Sivas ve Gümüşhane'deki çiftçilere de yarım asırdan fazla hizmet veren fabrika, bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 1956 yılında dönemin Başbakanı Menderes tarafından hizmete açılan Erzincan Şeker Fabrikası, yeni sezon pancar alım ve şeker üretim kampanyasını başlattı.

Fabrikaya getirilen ve bir çok işlemden geçirilen pancar, 12 saat içinde saf şekere dönüştürülüyor.

Erzincan Şeker Fabrikası Müdürü Nusret Tangel, bu sezon pancar alımlarına 26 Eylül'de, pancar işlenmesine ise 4 Ekim'de başlandığını belirterek, Erzincan, Sivas ve Gümüşhane'ye bağlı 85 köyden 2 bin 352 çiftçi ile sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Söz konusu illerde bu yıl 55 bin 770 dekar alanda pancar ekildiğini anlatan Tangel, fabrikada bu sezon şu ana kadar 49 bin ton pancar işlendiğini kaydetti.

Tangel, fabrikanın yarım asrı aşkın süredir çiftçilere ekmek kapısı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu sezon yaklaşık 110 gün sürecek pancar alım ve şeker üretim kampanyası döneminde 205 bin ton pancarı işleyerek, 28 bin 600 ton kristal şeker, 8 bin 400 ton melas ve 55 bin ton yaş pancar posası üretimi hedefliyoruz. Fabrikamıza 2017 yılı yatırım programı içinde yer alan yeni yıkama ünitesi, siloların tadilatı ve yüzdürmeli yer silosu, 2 buhar kazanı ve doğalgaz bağlantı hattı kurulmuş olup kampanya öncesi tamamlanarak devreye alınmıştır."

Çiftçilerden 68 yaşındaki Mahmut Topçu, yaklaşık 20 yıldır Erzincan Şeker Fabrikasına pancar sattığını anlattı.

Çiftçi Özgür İlhan da yaklaşık 10 yıldır şeker pancarı ektiğini belirterek, "Babam, dedem şeker pancarı ile geçimini sağladı. Sadece Erzincan'da değil farklı illerden pancar getirenler de oluyor. Bölgede binlerce insan bu fabrikaya pancar satarak geçiniyor." diye konuştu.

Editör: Doğu Gazetesi