, trafik kazalarını azaltabilmek ve trafik güvenliği konusunda farkındalık oluşturabilmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda birçok projeyi hayata geçiren Bakanlık, 2019 yılını "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" sloganıyla "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" olarak ilan ettiğini duyurdu.

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla araç sürücülerine broşürler dağıtılırken, sürücüler konuyla ilgili bilgilendirildi.

Erzincan Valisi etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74’üncü maddesinde yapılan değişiklikle; “sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar” hükmü getirilmiştir.

Yapılan bu düzenleme ile artık Araç Sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş; Kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken Yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan Yayalara Durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

Ülkemiz genelinde meydana gelen trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın arttırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir.

Bu amaçla İçişleri Bakanlığımız tarafından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilmiş ve ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya yapılması kararlaştırılmıştır.

Yıl boyunca yapılacak kampanya faaliyetlerinin başlatılması ve etkin bir farkındalık sağlanması için, bugün 12.00-13.30 saatleri arasında tüm illerimizde eş zamanlı olarak etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kapsamda ilimizde de 30 farklı noktada ve tüm ilçelerimizde Trafikte Yaya Önceliği Bilincinin Oluşturulması konusunda etkinlikler düzenlenecektir.

2018 yılında ilimiz merkezinde meydana gelen toplam 500 yaralamalı trafik kazasının 115 adedi yayaya çarpma şeklinde meydana gelmiş olup, Yaya Öncelikli Trafik bilincinin oluşturulması ve yayaya çarpma şeklinde meydana gelen kazaların azaltılması amacıyla emniyet ve jandarma trafik birimlerimizce yıl boyunca çalışmalara devam edilecek, hazırlanan broşürler vatandaşlarımıza dağıtılacaktır.

Ülkemiz genelinde bugün eş zamanlı olarak başlatılan ve yıl boyunca devam edecek olan bu kampanyanın hayırlı olmasını temenni ediyor, sizleri saygıyla, sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum.”

Editör: Doğu Gazetesi