Düzenlenen programda ilk olarak konuşma yapan Binali Yıldırım Üniversite Rektörü  Prof. Dr. Akın Levent Günümüzde istihdam ile ilgili problem denince benim aklıma insan geliyor insanın olduğu yerde istihdam problemi oluyor, istihdam problemi olduğu yerde insanın olduğunu görmekteyiz. Günümüzdeki en değerli sermaye insandır.İnsana yatırım yapılması gerekir. İnsanın alt yapısı ne kadar güçlü olursa istihdam problemi de o kadar iyi  çözülür. Bu bağlamda bir düşünür nereye gittiğini bilen bir insan, insana yol açmak için kenara çekilir. Çok önemli bir söz. Eğer insanın alt yapısı çok güçlüyse,ne yaptığını biliyorsa kendini iyi yetiştirmişse buna her yerde iş bulabilir. Benim iş dünyasından bildiğim kadarıyla yetişmiş eleman eksikliğiyle bütün iş adamları çekmekte. Bu yüzden yetişmiş eleman eksikliğini gidermek için bir takım çalışmalar yapmamız lazım. Üniversitelere büyük iş düşüyor. Bunun farkındayız. Kariyer merkezleri, kariyer danışmanlığı gibi kurum ve kuruluşlarla bunu yapmalıyız. Bunu üniversitelerimizde yapmaya hazırız.'diye konuştu.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise yaptığı konuşmasında Bugün Erzincan depreminin 92. Yıl dönümü tüm deprem şehitlerimiz saygıyla anıyorum. Erzincanda çok çaba sarf ediliyor istihdamın artması yönünde. Ama şöyle bir durum var her ne hikmetse bu kadar çaba gayret bir netice getirmiyor, buda bizi üzüyor. Ama İbni Haldun’un dediği gibi “Bir coğrafya kaderdir”Doğu Anadolu iklim şartları yönünden dezavantajlı. Buradaki yatırım yapan ve yatırımlarını sürdüren değerli iş adamlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Bugün İstanbul’la, Bursa’yla ,Antep’le batıdaki illerle kıyasladığımız zaman Erzincan ve Doğu Ana doludaki illerimiz gerçekten dezavantajlı durumdalar. Buradaki bir fabrikanın üretiminde maliyetlerin çok olduğunu biliyoruz. Hükümetimiz ciddi manada teşvikler vermesine rağmen maalesef ilimizi belli bir seviyeye getiremiyoruz. Batıdaki şehirlere hiç teşvik verilmediği halde oralarda müthiş derece yatırım gidiyor. Devletimizin teşvikleri devam ediyor. Üretimde en önemli girdilerden bitanesi enerjidir. Biz ülkemizde enerjide dışa bağımlıyız. Nükleer santraller kurulsun denildiği zaman da buna bir kısım insanlar karşı çıkıyor. Ben aslında bunun tüm Türkiye’de savunulması ve nükleer santrallerin bir an önce hayata geçirilip enerji giderlerinin düşürülmesi kanaatindeyim. Tarım iliyiz keşke suyu bedava verebilsek. Alanda gezdiğimizde istihdam konusunda şikayetler geliyor. Ama şuan geziyoruz alanda ne iş yapıyorsun ne iş olsa yaparım diyor.  Yeni sanayiye gidiyoruz, eski sanayiye gidiyoruz maalesef bizim çocuklarımız gitmiyor. Buda Erzincan’da işsizlik değil iş beğenmeme. İnşallah 2019 yılındaki bu istihdam teşvikleri ilimiz için hayırlı olur. .diye konuştu.

Erzincan Millet Vekili Burhan Çakır ise yaptığı konuşmasında , Ülkemizde dünyada yaşanan ekonomik krizden dolayı bizde payımıza düşeni alıyoruz. Erzincan’ın yerel dinamikleriyle devletimizin destekleriyle hareketlenmesini arzu ediyoruz. Bizim için önemli olan limana yakın olmamız. Kuzey güney yol aksanıyla birlikte bunu temin edersek inşallah daha da hareketli olacaktır.

.diye konuştu.

Erzincan Millet Vekili Süleyman karaman İse yaptığı konuşmasında Yatırımlar konusunda en çok OSB’ye destek vereceğiz. Bir şehrin kalkınmasının en önemli ayağı OSB’nin yatırımcısının gelişmesidir. Onun için bizde size çok teşekkür ediyoruz. Erzincan’ın gelişmesi kalkınması için OSB’nin bütün istekleriyle ilgileneceğimizi bilmenizi istiyorum. diye konuştu.

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Ali Aslantaş  ise İlimizin ekonomik durumunu ve potansiyelini, istihdam konusunda devlet desteklerini değerlendirmek amacıyla, ilgili kamu kuruluşları, işadamlarımız ve meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin davet edildiği bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz.

İlimizde başlattığımız istihdam seferberliğini, yapılan çalışmaları ve en önemlisi devletimizin istihdam konusunda uyguladığı destek ve teşviklerin ilgililere duyurulması açısından toplantı faydalı olacaktır. Kamu ve özel sektör işbirliğinde seferberlik içerisinde, istihdamın artırılması konusunda hep birlikte gayret göstermekteyiz.

İlimizin ekonomik göstergeleri hakkında bilgi vermek ve nereden nereye geldiğimizi kısaca anlatmak istiyorum.

Öncelikle nüfusumuz, 2016 yılında binde 13,8, 2017 yılında binde 24, 2018 yılında binde 19,5 oranları ile ülke ortalamasının üzerinde artış göstermiştir. Bu durumu son 3 yılda göç alan bir il olarak istihdam ve umutların artmasının göstergesi olarak değerlendiriyorum.

İlimizde iş gücü katılım oranı yüzde 49,3, istihdam oranı yüzde 46,6 ile ülkemiz ortalamasına yakındır. İşsizlik oranı yüzde 5,5 olup, ülkemizdeki işsizlik oranı olan yüzde 11,6’nın yarısı kadardır.

2018 yılında İŞKUR tarafından 4.321 kişi özel sektörde, 74 kişi kamu sektöründe olmak üzere toplam 4.395 kişi işe yerleştirilmiştir.  3.438 kişi TYP kapsamında istihdam edilmiştir.  Halen 3.668 kişi istihdamı devam etmektedir. Kayıtlı işsiz sayısı 9.943 kişidir.

2018 yılı sonu itibariyle 38.193 sigortalı, 9.163 bağımsız çalışan (BAĞ-KUR) sigortalı, 13.821 emekli sandığı sigortalısı olmak üzere, toplam aktif çalışan sayısı 61.177 kişidir. Emekliler ve diğer faydalanıcılarla beraber sosyal güvenlik kapsamındaki nüfusun il nüfusuna oranı %93,44’dür.

Gayri safi yurt içi hasıla yıllara göre artarak 2017 yılında toplam 7,3 Milyar TL, kişi başına gayri safi yurt içi hasıla ise 31.990 TL olarak gerçekleşmiştir.

Yıllara göre ihracatımız artarak 2018 yılında 11,3 Milyon $, ithalatımız ise 4,8 Milyon $ olarak gerçekleşmiştir.

Tarım sektöründe seracılık son yıllarda gelişme göstererek 2018 yılında örtü altı sebze ve meyve üretimi 1.781 ton olarak gerçekleşmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın seracılığa yüzde 50 oranında desteğine ilaveten İl Özel İdaresi olarak da sera yatırımlarının yüzde 25’ini hibe olarak desteklemek suretiyle bu alanda üretim ve istihdam artışı sağlamayı hedefliyoruz. Erzincan’ın iklim yapısı bu iş için uygun olup, çevremizdeki illerde yaşayan yaklaşık 2,5 Milyon nüfusun sebze ihtiyacını karşılamayı ve bu alanda atılım yapmayı hedefliyoruz.

Tarım sektöründe; istihdama çok büyük katkısı olacağını düşündüğümüz tarıma dayalı ihtisas besi organize sanayi bölgesinin altyapı ve üstyapı projelerinin hazırlıklarına başlanmıştır. Önümüzdeki dönemde projenin uygulanmasına başlanacaktır.

İlimizde 126 köyde, 157 bin hektar alanda uygulanacak olan arazi toplulaştırması projesinin ihale tutarı 67 milyon TL olup,  çalışmalar devam etmektedir.

DSİ Çayırlı Turna çayırı Barajı ve Sulama Kanallarının proje bedeli 219,2 milyon TL olup, baraj inşaatında yüzde 92 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Önümüzdeki sezonda barajda su tutulmaya başlanacaktır.

Ballı Barajının Genel Müdürlük tarafından sözleşmesi imzalanmış olup, inşaat sezonunda yapımına başlanacaktır.

Sağlık Sektöründe ilimizin gelişmesine ve aynı şekilde istihdama katkı sağlayacak olan önemli projelerden;

İlimiz merkez Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Binası için 46.240.645 TL harcanarak inşaatı % 60 seviyede devam etmektedir.    

500 yataklı Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı tarafından 24.01.2019 tarihinde ihale edilmiştir. Nisan ayında inşaata başlanacaktır.

Ulaşım sektöründe; Kuzey güney istikametinde taşımacılıkta önemli rol üstlenecek ve ilimizin ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak olan Kemaliye-Arapgir yolunda çalışmalara devam edilmektedir.

Gençlik ve Spor Sektöründe;  Ulusal ve uluslararası futbol müsabakalarının yapılacağı standartlarda olan Şehir Stadyumunun yapımı devam etmektedir.

Hizmete açıldığında istihdama, turizmin gelişmesine bağlı olarak gelir artış sağlayacaktır.

İlimizde istihdama doğrudan katkı sağlayan TOKİ projelerinde konut sayısı 11.577 adede, yatırım bedeli 1,6 Milyar TL’ye ulaşmıştır.

Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçen işletme sayısı 65’e çalışan sayısı ise 1.500 kişiye ulaşmıştır.

Bacasız sanayi olarak da bildiğimiz turizmin, gelişmesine ve istihdama önemli katkı sağlayacak olan Ergan Dağı projesinde alt yapı tesisleri, uluslararası standartlarda pistlerin düzenlenmesi, yapay karlama tesisleri, pist aydınlatması ve 1 adet teleski tesisinin yapımı tamamlanarak, bu sezon ziyaretçi sayısı 60.000 kişiye ulaşmıştır. dedi.

Düzenlenen Proğram  iş adamlarının soru ve cevaplarıyla sona erdi.

Editör: Doğu Gazetesi