Düzenlenen programda yılın Ahileri seçilen Hasan Özen, Süleyman Eğinlioğlu ve Murat Çimen'e onur belgeleri verildi. Düzenlenen program, Erzincan Vali Vekili Fatih Kaya, Erzincan Milletvekili Sabahattin Karakelle, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Başsoy, Ticaret İl Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü Şemistan Erdoğan, Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Necmettin Ünal protokol üyeleri ve esnaf odaları üyelerinin katılımları ile gerçekleşti. 
Programda açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü Şemistan Erdoğan; " Ahilik haftası kutlamaları bakanlığımız koordinasyonunda Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilimizde 7 Eylül-28 Eylül tarihleri arasında kutlanmaktadır. Ahilik sanatın, ticaretin, mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ile yoğrulduğu kökleri çok eski zamanlara uzanan geleneğimiz yüzyıllar boyunca toplumumuzun sosyal, ekonomik omurgasını oluşturan bir teşkilatlandırmadır. Anadolu'da ahilik Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Bu bağlamda ahilik şöyle demektir. Huyları güzel olan, zekât veren, anne ve babasına ihsanda ve itaatte bulunan, komşusunu ağırlayan, işlerini güzelleştiren, sözlerinden doğru olan ve en güzel hale getirmeye çalışan iş hayatıdır. Sırları saklayan, sevgiye rivayet eden, helal kazanca bakan ve kendisinden çekinenlerinin rızasını alan, zulme karşı olan, kötülük edene iyilik eden, komşularına karşı duyarlı olan, hastayı ziyaret edip halini ve hatırını soran kişi ahidir" dedi.
Daha sonra konuşan ve ahiliğin önemine vurgu yapan Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Necmettin Ünal; "Osmanlı döneminde ahilik teşkilatı kurulmuş, İslam’la bütünleşmiş, devletle iç içe yaşamış ve Osmanlı Devleti'nin uzun müddet yani 600 700 sene ayakta kalmasının en önemli ayaklarından biri ahilik teşkilatı olmuştur. Cumhuriyet tarihimizden 1950'li yıllarda ancak esnaf ve zanaatkârlar teşkilatlar kurulmaya, dernekleri kurulmaya başlamış ve 507 sayılı kanunla oda statüsüne kavuşmuştur. Esnaf odaları birlikleri altında 3100'ün üzerinde odamız var, 81 Esnaf Odaları Birliğimiz var. Hakikaten geldiğimiz noktada devletle iç içe illerde vilayet makamı, riyaset yani Belediye Başkanları ve tüm kamu kurumlarıyla en iyi şekilde çalışma içersindeler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin her geçen gün yükünü azaltmak için son derece gayret gösteriyoruz. Sizlerinde bildiği gibi 5, 6 yıl önce bu ahilik kültürü bölgesel olarak kutlanıyor. Türkiye genelinde bu kültürün yaşatılması için her kutlamaya devam ediyoruz. Geldiğimiz noktada esnafım, zanaatkârım, her kesimden toplum bunu bir yaşam haline getiriyor. Geçtiğimiz yıllarla göre, bu yıl 2. gününü yaşamamıza rağmen gerekirse esnaf odaları birliğimizi kurum ve büro başkanları, gerekirse telefonlar açıp haftamızı kutluyorlar" dedi.
Programda bir konuşma yapan Başkan Çakır" Erzincan'ın vitrini olmanın ötesinde şehrimize gelen misafirlerimize, güler yüzü ile şehrimizi tanıtan çok kıymetli esnaf ve sanatkârlarımız, sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Ahilik sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurumları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik müessesesi iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Şehrimizde ticaret ve zanaatkârlık mesleği ile iştigal eden tüm hemşerilerimizin Ahilik haftasını tebrik ediyorum."Dedi.
Erzincan Milletvekili Sabahattin Karakelle ise konuşmasında Geçmişten günümüze Ahilik teşkilatı hakkında bilgi verdikten sonra bütün esnafımızın ahilik haftasını kutladı ve programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Son olarak bir konuşma yapan Erzincan Vali Yardımcısı Fatih Kaya; "Ahilik sanat, ticaret ve en önemlisi mesleğin, dürüst ve ahlakla yoğrulmasıyla oluşmuş bir kurum. Ahi dediğimiz kişi bir meslek sahibi, bir ticaret sahibi insandır. Ama sadece meslek ve ticaret sahibi değil, üstün ahlakla, üstün meslekle donanmış bir kişi. Toplumun temel direğini oluşturan, toplumun temel özü olmasını sağlayan ve kendinde barındıran kişidir. Ahilik dediğimiz kurum 1200'lü yıllarda Anadolu Selçuklu Devleti'yle birlikte Anadolu'ya gelmiş, Anadolu'ya yerleşmiş ve Anadolu'nun Bizans ve İran etkisinden kurtulmasında, Anadolu'daki Türk kültürünün, Türk folklorunun, Türk müziğinin gelişmesine yardımcı olmuş bir kurumdur. Bütün kurumlarla birlikte sizler ve bizler üzerimize almış olduğumuz bu doğru dürüstlükle inşallah gelecek nesillere de aktararak Türk ulusunun ahlakının birer gelecekteki neferleri olacaksınız. İnşallah bu Türk ulusunsun Türk ahlakının simgesi olan bu ahilik öğütlerini de hep beraber yerine getirerek birer gelecekle ilgili gelecek nesillere aktaracağız. Siz esnaflarla böyle bir yemekle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirerek, hepinizin ahilik haftasını en içten dileklerimle kutluyorum" dedi.
Programın ikinci kısmında ise yılın Ahileri seçilen Hasan Özen Süleyman Eğinlioğlu ve Murat Çimen'e onur belgeleri verildi. 
Editör: Doğu Gazetesi