Yrd. Doç Dr.Yazıcı yazılı açıklamasın da; “Erzincan bölgesinde en çok nispeten mevsimsel değişiklikler olsa dahi gerek kış gerekse yaz aylarında en çok deri kuruluğuna bağlı olarak egzamalar özellikle el egzamaları geliyor. Bu, havanın kuru olmasında iklimin biraz neminin az olmasında insanlarımızın bağ bahçe gibi yerlerde uğraşmasından sabun, su, Deterjan gibi malzemeleri aşırı kullanmaktan oluşan egzamalar. Yaz aylarında havanın neminden dolayı vücudun ıslak kalınmasından dolayı oluşan hastalıklar, özellikle genç bayanlarda görülen deri lekeleri, ayrıca cilt lekelerinde de en büyük problem Güneştir. Bu genç yaşlarda bayanlarda çok sık görülen bir hastalık değil çünkü leke güneşin yaptığı kronik bir durum buda güneşe uzun zaman maruz kalındığın da oluşan bir hastalık küçük yaşlara güneşten kendimizi korumadığımızdan ergenlik çağına geldiğimizde beklentinin çok üzerinde leke problemi oluşuyor. Bu yüzden bu bölgede güneşten korunmak bizlerin hem leke problemlerimizden hem de kronik güneş mazeretinden ileri yaşlarda oluşacak deri tümörlerinden korumak amacı ile çok önemli.

Özellikle stres ve sıkıntı, insanlardaki bütün şikayetleri artırır özellikle egzama, kurdeşen, sedef gibi hastalıkları arttırabiliyor ama stres ve sıkıntı bir mantarı da oluşturmaz çünkü mantarın oluşması için ortamın ıslak kalması ortamın müsait olması gerekir. Yaşlı insanlarda yalnızlığa bağlı kronik deri kaşıntıları oluşabiliyor. Stres ve sıkıntılar mutlaka kaşıntılara etkisi var özellikle sedef hastalarında da sıkıntı oluşturuyor.

Kaşıntıları ise 2 kısıma ayırıyoruz diyen Yrd. Doç DYazıcı, bunlar gizli olan kaşıntılar ve izi olmayan yani kuru kaşıntılar burada izi olmayan kaşıntıların altında başka hastalıklarda çıkabilir bu yüzden izi olmayan kaşıntılı hastalarımızın Guatır, kansızlık, kanser gibi hastalıklardan şüphelenerek araştırmalarını yaparız. İzi olan hastalıklarda hastalığın net tanısı konuluyorsa burada herhangi bir tetkik istemeye gerek yok, genelde sudan, Sabundan, çamaşır suyundan, deterjandır dolayısıyla bunların kullanımının sınırlı olmasını ve gerekli koruyucu kremlerini öneriyoruz” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi