Vali Yardımcımız Sayın Ahmet Türköz döneminde oldukça hassas normlarda uygulanan sigara yasağının şu anda maalesef aynı hassasiyetle uygulandığını söyleyemeyiz.
         Yapılan kontrollerde bir kısım ticari mekânlar çok modern sigara içme alanlarıyla yasağı delerken, bir kısım ticari mekânlarda ise kurallar eksiksiz işletiliyor. Bu anlayış, kurallara uyan yasalara saygılı insanlarda haksızlığa uğrama hissi oluşturuyor.
Sigara yasağına uyan işletmelerin müşterileri azalırken, diğerlerinin ki artıyor. Ekonomik açıklar veren bu işletmelere ve bu işletmelerde işlerini kaybetme tehlikesi yaşayan insanlara yazık, günah değil mi?
Erzincan’da şu anda açılır kapanır sistemlerle ve bir iğne ucu kadar boşluk bırakmadan seyyar yöntemlerle sigara içiren yerler var...
Diğer taraftan yasağa uyarak sigaralı alan oluşturmak için milyarlarca para harcayan işletmeler…
İşte bu tür işletmelerde, galiba denetmenler bana farklı davranıyor, çifte standart uygulanıyor, işi kılıfına uyduran gemisini yürütüyor algısı oluşuyor…
Geçtiğimiz kış döneminde kapalı alanlarda sigara içmeme konusunda şehrimizde yüzde seksen başarı sağlanmıştı. O zaman tüm işletmeler aynı oranda müşteri kaybı yaşadıkları için haksız bir rekabet yoktu. Şu anda ise tam tersi bir durum söz konusu…
Ayrıca ilgili yasada üç defadan fazla ceza uygulanan işletmelerin kapatılacağı belirtilmekte. Yine sigara denetmenlerinin ifadesiyle Erzincan’da 5–6 kez ceza alan işletmelerin olduğu belirtiliyor.
Denetimler sonucunda tutulan tutanaklara istinaden idari para cezası uygulanması ve cezanın tahsil edilmesi süreçleri merkezden kontrol edildiğine göre, ya merkez görevini yapmıyor, ya da Erzincan’da yasa uygulayıcılar yeterince yetkilerini kullanamıyorlar.
Ayrıca bu yasa Erzincan’da sadece özel sektör de faaliyet gösteren işletmeler için çıkmış bir yasa mıdır?
İnsanların dumansız havayı soluma hakları sadece özel sektöre ait işyerlerinde mi geçerlidir. Erzincan’da kamu hizmeti veren yerler, belediyeler, eğitim kurumları vb. resmi kurumlarda bu güne kadar kaç kişiye cezai işlem uygulandığını merak ediyoruz.
Bilgi edinme yasasıyla alacağım cevabı sizlerle de paylaşacağım.
Bu işin ortası yok.
Ya yasağı uygulamazsınız ya da herkese uygularsınız.
Tütün ve tütün mamullerinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini bilmeyen yok. Bu yasağın temelinde insan sağlığının korunması amaçlandığı için bir takım sektörler zarar görse de, tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzincan kamu vicdanında da bu yasa kabul görmüştür. Ve de yasağın başlamasıyla sigara kullanım oranının her geçen yıl düşüş gösterdiğini uzmanlar somut verilerle açıklamaktadırlar.
Burada itiraz edilen yasağın uygulanması değil, işletmeler arasında müşteri kaymalarını önlemek için bütün işletmelere, kurum ve kuruluşlara aynı titizlikle yaklaşılmamasıdır. Bir restoranta giden insanların sigara içilmiyor diye daha esnek davranan başka bir restorant ve kafe tercihleri olmamalıdır.
Temennimiz Erzincan’da adaletin ve ekonomik hayatın uyum içinde yürütülmesidir.