Cuma günü bol keyifli bir gün geçirdik. Gazeteci Yazar Ağabey’imiz Şefik Aras’la ziyaret alanımız Organize Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren “TUNAY GIDA” Meyve Suyu ve Konsantre Fabrikası’ydı. Ufkumuz açıldı. Türkiye’nin en modern fabrikalarından birini gezdik diyebilirim. Pazara, limana, hammaddeye uzak bir şehirde devasa bir yatırım. 
Yatırımların artarak devam ettiğini ifade eden Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncer Kırtıloğlu, aynı zamanda Erzincan’a ilk et tavukçuluğu üretimini, modern marketçiliği, bakırcılığı, yazarkasa ve barkot uygulamalarını getiren başarılı işadamlarından...  
Bir kentin çekiciliğinin veya iticiliğinin yanı sıra yatırım için kafalarda çok önemli. 
Sayın Tuncer Kırtıloğlu’nun çalışkanlığı yanında başarılı olmasının asıl nedeni kişiliği, açık ve yaratıcı kafasıdır. Böyle “Kafa”ların Erzincan ve ülke için ne kadar önemli olduğunu özellikle yazmak istiyorum.
7 ortaktan oluşan “Tunay Gıda” ve zaman zaman değineceğimiz farklı sektörlerdeki yatırımcılar, kentin kalkınmasındaki lokomotiflerdir. 
DEV BİR TESİS
Tunay Gıda; 98 dönüm arazi üzerine, 8000m2 kapalı alan, hedeflenen 15 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu ve senede 25 bin ton hammadde işleyebilen dev bir tesis…
Yaklaşık 25 tür ürün; Meyve suyu, bebek maması ve dondurma üretiminde kullanılmak üzere, başta AB ülkeleri ve Amerika olmak üzere Türki Cumhuriyetler, Arap Ülkeleri, Rusya ve Japonya’ya kadar birçok ülkeye ve “Cappy” gibi prestijli firmalara pazarlanıyor.
VE HERGÜN İÇTİĞİMİZ MEYVE SULARININ ÜRETİM HİKÂYESİ… 
Sayın Tuncer Kırtıloğlu ve Fabrika Müdürü Gıda Mühendisi Şerafettin Yazıcı ile fabrikayı geziyor hem de ürünler hakkında kısa bilgiler alıyoruz. Fabrikaya gelen meyvelerin çekirdek-kabuk -sap kısımlarının ayıklanması, sterilizasyon; El değmeden tanklarda yıkanması, sıkılması, steril varil içerisindeki beklere dolumu ve soğutma depolarına alınmasına kadar üretimin her aşamasıyla ilgili bilgiler… 
En önemli husus ise hiçbir şeye el değmeden otomatik makinelerle yapılması… 
Meyveler kapalı hijyen makinelerde sıkıştırılarak su vb. her şeyden ayrıştırılarak sadece özü bırakılıyor. 15 ton vişneden 2 ton saf konsantre çıkıyor. İkram edilen doğal vişne suyundan Annemin yaptığı şerbet- şıra gibi geleneksel tatları hissettim. Fabrikada üretilen tüm ürünler alkolsüz, asitsiz ve tabii. Ürünü satın alan firmalar teknolojik imkânlarla şeker, asit vb. izin verilen ölçeklerde katkılar ekleyerek meyve suları, meyve nektarları ve meyveli içecekler şeklinde piyasaya sürüyorlar. 
STERİL ÜRETİM
Uluslararası standartlarda, Kaliteli ve hijyen üretim yaptıklarını aldıkları belgelerle ispatlamışlar. Ve bu belgeler göstermelik değil. Fabrikaya gelen bütün ürünlerden numuneler alınarak işlenmek için uygunluğu kontrol ediliyor. 
Meyve suyunun mikrobiyolojik kontrollerini günlerce beklemek yerine fabrika bünyesindeki laboratuvarlarda endüstrinin en gelişmiş cihazlarıyla anında yapıyorlar. 
Tesisin doğaya hiçbir zararının olmaması ise çevre temizliği açısından ayrıca önemli… Ve Meyvelerin kullanılmayan kısımları ilaç sanayisine gönderilerek öylece değerlendiriliyor.
DESTEKLER DEVAM ETMELİ…
Tunay Gıda, Erzincan’da meyve bahçeleri oluşturan çiftçilere, hâsılatın satın alınacağı garantisi veriyor. Önceden iç piyasadaki meyveler değerlendirilemiyor hayvanlara yem oluyordu. 
Poli Şirketler Grubu’nu da kutluyoruz, kurdukları “Ermina” Turşu ve Salamura Fabrikası’yla sebze yetiştiriciliğini teşvik ettiler. “Tunay Gıda” ise meyve ekimi ve ürün çeşitliliği için tarımsal bir takım çalışmaları desteklemekte, çiftçileri yönlendirmekteler. 
Ah birde hayvancılıkla ilgili entegre tesisler oluşturabilsek… Gözden düşen bu coğrafyanın en önemli sektörleri yeniden ayağa kalkmış olacak. 
Gördük ki, bu bölgeye verilen teşvikler boşa gitmiyor. Fabrikalar kuruluyor, dağıtılan fidanlar yetişip meyveye duruyor. 
Devlet, vatandaşın her karış toprağını değerlendirmesi için teşviklerini devam ettirmeli. Sağlıklı gıda üretiminin yanı sıra hem istihdam artıyor, hem de köyden kente göçü önlemiş oluyorsunuz. 
TUNAY GIDA ŞİRKETİNDE MUTLU BİR AİLE TABLOSU VAR
40 yıllık iş ortağı Sayın Aydın Kökhan ile birlikte ortaklardan Sayın Erdem Günhan’ı tanıma fırsatım oldu. Herkes birbirine saygılı ve güler yüzlü. İş disiplini ise profesyonelce…
Tuncer Bey’in oğlu Tolga Kırtıloğlu çok iyi yabancı dil biliyor. Dünya şirketleriyle yazışmaları o yapıyor. Kızı Gonca Kırtıloğlu aynı zamanda müdür yardımcısı. Oda çok iyi yabancı dil biliyor ve girişimci, bir ayağı dünyanın her yerinde, bütün uluslararası gıda fuarlarına katılıp ürünleri tanıtıyor… 
Gözlemlediğim kadarıyla Sayın Tuncer Kırtıloğlu yaşamını dengeler üzerine oturtmuş. Tatillerini aksatmıyor, çok iyi kayak yapıyor, profesyonel anlamda fotoğraf çekiyor. Hem kendine, hem ailesine, hem işine değer veriyor. Galiba başarı da buradan geliyor. 
TEBRİK
Yurt dışındaki büyük firmalara ürün veren ve karşılığında döviz getiren “Tunay Gıdayı” inşa eden başarılı iş adamı Sayın Tuncer Kırtıloğlu başta olmak üzere tüm şirket ortaklarını kutluyoruz.