“ERZİNCAN TARİHİ” YAZIMI BİTMEK ÜZERE
 
    Daha önceki yazılarımızın bazılarında Erzincan kültürü ve tarihine değinirken Sayın hocamız Tahir Erdoğan Şahin’den de hep bahsettik. Geçenlerde grup halinde Tahir Abi’nin yaşadığı ve akademik çalışmalarını yürüttüğü köyünde onu ziyarete gittik.
   Bırakın binlerce kitapla dolu çalışma odasını, masasının üzerinde bile adam kaybolur!.. Bilimsel çalışmalara boğulduğunda onun için her şey teferruat. Hatta bizler konuk olup çay içeceğimiz sehpasının tozunu silerken “Meğer sehpanın üstünde camı varmış!” demesinden anlayın…
      Gurbetten (Bursa) gelen Gürsel Arslan ve Feridun Baykara ile Erzincanlı yazar arkadaşlarımızdan Hamdi Ülker ve Yusuf Bahadır Ulucan o gün sohbet ve köy gezisi içinde olduk. Birlikte gittiğimiz Bursa Erzincanlılar Derneği Başkanı Facebook sayfasında şunları yazmış:
         “ Tanışmak istediğim ancak Erzincan sohbet günlerimizde bir türlü araya gelemediğimiz Sayın Tahir Erdoğan Şahin    ile tanışmak için dostlarımızla Refahiye'ye yollandık.
Engin tarih birikimi ve ipeksi ruh yapısı ile gönlümün müstesna köşelerinden birine yeni bir dost olarak yerleştirebileceğim bir şahsiyeti tanımak ve onunla sohbet etme imkânı bulmaktan onur duydum. Çalışma mekanı ve kütüphanesi beni çok etkiledi, iddia edebilirim ki normal bir şehir kütüphanesinde bu kadar kitap yoktur, özellikle Erzincanlı yazma merakı olanların bu muhteşem birikimi ve mütevaziliği görmesini tanımasını isterim.
Umarım, Sayın Tahir Erdoğan Şahin   de kabul buyurur gönlünde bizlere bir yer ayırır ve bu dostluk arzumuz gelişerek uzun yıllara uzanır.
Bizim bu imkanı yakalamamıza ve bu ziyarette bizlere yoldaşlık ederek vesile olan dostlarımıza teşekkür ederiz.
    ERZİNCAN TARİHİ NEZAMAN BİTECEK?
    Tahir Hocamızın bizlerle paylaştığı konulardan biri “Erzincan Tarihi” çalışmalarının bitme aşamasında olduğu. Her biri 500 sayfa civarında 4 cilt kitap. Bunlardan 3’ü “Erzincan Tarihi” adını taşıyor. Erzincan Belediyesi 2 cilt olan bu tarihin basımını üslenmiş, 3. cildini de alacağına kuşkumuz yok.
   Yine Erzincan tarihine ilişkin, ancak kapsamı ve niteliği daha farklı çalışmasının adı HAYAŞA KRALLIĞI VE URARTULARDAN BİZANS’A ERZİNCAN TARİHİ. Tahir Bey’in ifadesine göre bu çalışma “Erzincan için bilinmeyen kadim geçmişinin ilk kez bilimsel olarak neşredilmesi, dünya bilim âlemine Erzincan’ın olağan üstü niteliklerinin anlatılması” anlamına gelecek. Dahası, Erzincan dışından bazı kimselerin Erzincan’a değinirken pek çok gerçeği görmezden geldikleri, bu şehri ilişkisiz yerlere taşıyarak kasıtlı ya da cehaletle yanlış yorumlarda bulundukları söz konusu… Ayrıca, ülkemiz için zaman zaman sorun olan bazı etnik-dinci- iç ve dış polemikler de geçmişi bilmemekten ya da kasıtlı yorumlardan ileri gelmektedir. Söz konusu çalışma yayınlandığında devletimiz dış politika konularında, özellikle “Ermeni sorunu” konusunda somut bazı avantajlara sahip olacak.
       Kuşkusuz bu kent ne kültürel ne de siyasal bağlamda sahipsiz değil. O günkü grup sohbetimizde Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’dan da çok bahsedildi. Sayın bakan da Kayı Köyü’ndeki evini tadil ettiriyormuş… Şimdiden hayırlı olsun, diyoruz. Bundan büyük bir sevinç duyduğunu söyleyen Tahir Abi: “Mekânların doğal güzelliğini bilmek yetmez, bunun değerini bilen ve gerekli donanımla korunup geliştirilerek geleceğe taşınmasına vesile olan Sayın Bakanımız gibi insani nitelikleri ve başarıları çizgi üstü görülen insanlara her zaman büyük ihtiyaç duyulmaktadır” diyor.
       O gün akşama doğru Cengerli Köyü’nden ayrıldığımızda, Tahir Abi’yi yine kütüphanesiyle ve Erzincan Tarihi gibi daha birçok düz dünya çalışmalarıyla baş başa bıraktık.