Talip nedir bilir misin?

Talip, talep eden demektir.

Talip, İlmi, fazileti, güzel ahlakı, adaleti, merhameti, hoşgörüyü, kulluğu talep eden kişidir.

Talip, Ebu Talip’in oğlu İmam Ali’nin yoluna baş koyan kişidir.

Talip, On iki imamların yolundan gitmeye azimli, onları her haliyle kendisine örnek alan kimsedir.

Talip, “Onlar ki sözü dinler ve en güzeline uyarlar...” ayet-i kerimesini dikkate alarak önyargısız biçimde herkesi dinleyen ama hak ve hakikate uygun olanı benimseyen kişidir.

Talip, “ilim müminin yitik malıdır, nerede bulursa alsın” düsturunca, ilim meclislerine gönül verip heybesini ilimle dolduran kimsedir.

Talip, “Kişi dostunun yolu üzerindedir. İyilerle oturan iyilere karışır.” sırrınca, güzel arkadaşlarla dostluk kuran güzel insandır.

Talip, dünyasını düşünüp rızkı için çabalarken, ahiretini de düşünüp ibadetlerini ihmal etmeyen kişidir.

Talip, yolun ulusu İmam Ali gibi, yeri geldiğinde haksızlık karşısında dik duran ama kimseyle de dikleşmeyen onurlu insandır.

Talip, Fatıma Ana gibi iffetli ve haya sahibi, aynı zamanda eşine, aşına ve evlatlarına sahip çıkandır.

Talip, İmam Hüseyin gibi, zillet içinde yaşamaktansa izzetli bir ölümü yeğleyen; haksızlık karşısında usulünce hakkını arayan kimsedir.

Talip, “Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyen Hünkâr Hacı Bektaş Veli yolunun yolcusu olup kalbiyle inanırken aklıyla ölçen denge insanıdır.

Talip, “Her milletin iyisi iyidir” fehvasınca kimseyi ırkından, renginden, cinsiyetinden dolayı dışlamayan adil insandır.

Talip, İmam Cafer’in buyurduğu “Peygamber, insanın dışındaki akıl; akıl, insanın içindeki peygamber” sözünün işaret ettiği üzere, aklını kimseye kiraya vermeyen onu sonuna kadar kullanan akıllı kimsedir.

Talip, “Dört Kapı Kırk Makam”ı iyi bilip kâmil insan olma yolunda elinden geldiğince menzil almaya çalışan gönül insanıdır.

Talip, pergel misali bir ayağı mürşidinin hakikat yolunda iken, öbür ayağıyla diğer ihvanı koruyup gözeten kadirşinas insandır.

Talip, eline, diline, beline sahip çıkan; başkalarının kendisinden emin olduğu güvenilir insandır.

Talip, kapısı ve sofrası herkese açık, gönlü zengin, gözü tok cömert insandır.

Talip, züht sahibi Ehl-i Beyt gibi gurur ve kibirden uzak sade, gösterişsiz bir hayatı tercih eden mütevazi insandır.

Talip, kulluğunu Allah’a, insanlığını insanlara gösteren, içi ile dışı, özü ile sözü aynı olan kişidir.

Talip, sadece ibadetlerle Allah’ın rızasına ulaşamayacağını, bunun yanında kulların da hakkına girilmemesi gerektiğinin şuurunda olan insandır.

Talip, iki emanet olan Kur’an ve Ehl-i Beyt’e sahip çıkan; onları okuyup anlamaya çalışırken elinden geldiğince yaşamaya çalışan insandır.

Talip,Cumhuriyetinbanisi Atatürk’ün söylediği, “Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır” sözünden hareketle, vatanına, milletine ve milli değerlerine bağlı vatansever insandır.

Ey Talip! Neye talip olduğunun farkında mısın?

Farkında olup yaşayanlara ne mutlu… Eyvallah ya hû…

Aşk ve niyazla…