Yıllardır gayri menkul kira gelirleri üzerinden kaçamaklar yapılmakta bu yüzden vergi kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bu kayıp dışı gelirler yeniden ele alınmalı ve yeni bir sistem getirilmelidir.

Çoğu kez kiracılarla ev sahipleri arasında tartışmalar, adli vakalar ortaya çıkmaktadır. Bu hususta ev sahiplerinin, kiracıların memnun olacağı ve gerçek gelirlerin de su yüzüne çıkacağı yasalar çıkarılmalıdır.

Devlet giderlerini ve yatırımlarını karşılamak için her yıl ek kaynaklar için tamimler, yasalar çıkarılmaktadır.Öyle bir çözüm getirilmeli ki, mal sahibi de kiracı da devlet de memnun olmalıdır. Kanunların yıllarca ulaşamadığı,bina sahiplerinin kaçamak veya gizlenmişgerçek kira gelirleri ortaya çıkarılmalıdır.

Taraftarlar kendi aralarında veya resmi olarak kira sözleşmeler düzenlenir. Bu düzensiz uygulamalar tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Bunun yerine bu görev tamamen ücretsiz olarak bankalara verilmelidir. Yani aylık kira bedeli ne olursa olsun bu nevi sözleşmeler sadece bankalar nezdinde yapılarak tahsil edilmelidir, bunun dışında yapılan sözleşmelerin hiçbir hükmü olmamalıdır. Böylelikle küçük çapta da olsa gizlenmiş olan sınırsız sayıdaki gayrimenkuller ve kira gelirleride ortaya çıkacaktır.

Bankalar aracılığıyla kiraya verilmek istenen binanın önceki döneme ait su ve elektrik borçlarına ait ilişiği olmadığına dair belge şartı getirilmelidir. Keza yeni kiracının aboneyi üzerine alma şartı getirilmelidir.

Her ay muhatap bankalar tarafından tahsil edilen kira gelirlerine, aylık isabet muafiyetler otomatik olarak düşürüldükten sonra hak sahibine verilmelidir. Böylelikle malsahipleri her yılbeyanname verme zorunluluğu ortadan kalkacağı gibi vergi kayıpları da ortadan kalkacaktır. Mal sahipleri de, uygulanan vergi miktarları12 aya dağılarak alınacağından sonradan ödeme sıkıntıları ortadan kalkacağı gibi sonradan takip eden cezalarda ortadan kalkacaktır.

Kiracıların ödememeleri, aksatmaları halinde yine muhatap banka devreye girmelidir.  Keza tanınan ek süre zarfında ödeme yapılmaması halinde tahliye işlemleri hızlı ve basit hale gelecektir. Hatta bu işlemlerin düzenli bir şekilde yürütülmesi için banalar ek birimler açılmalıdır.Dolayısıyla mağduriyetler ve mahkemelerin,icra dairelerininyükleri de asgariye inecektir.

Sonuç olarak; bütün tahsilatlar bankalar aracılığıyla yapılacağı için vergi kaçırma gibi bir problemi olmadığı gibi, mal sahiplerinin beyanname ve vergilerini sonradan ödeme gibi sıkıntıları da ortadan kalkacaktır.