Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, işadamlarına şirketlerini büyütmeye odaklanmalarını tavsiye ederek, “Nasıl devletin büyümesi bize artılar getirecekse şirketin büyümesi de size artılar getirecek. Siz şirketinizi büyütmenin derdine bakın, kurla bankacılar uğraşsın” dedi.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) tarafından düzenlenen, derneğin önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan 4 işadamının konuşmacı olarak katıldığı ‘2013 yılı değerlendirme ve 2014 yılı beklentiler’ konulu toplantı, GAGİAD hizmet binasında yapıldı.

Gaziantep ekonomisine ilişkin değerlendirmeyle sözlerine başlayan Konukoğlu, bu yılın on bir ayında ihracatlarının yüzde 9,9 artarak 5 milyar 891 milyon dolara ulaştığını, Ocak-Eylül 2013 döneminde toplam sanayi elektrik tüketimi ortalamasının yüzde 21,4 artarak 3 milyar 501 milyon kilovat saate yükseldiğini, sigortalı çalışan sayısı ortalamasının dokuz ayda yüzde 15 artarak 245 bini geçtiğini belirti.

Bu rakamların Gaziantep’in, Türkiye’nin iki katı büyüdüğünün açık delili olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, şunları kaydetti:

“2013 yılında bizi yanıltan Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını durduracağı açıklamaları oldu. Gelişmekte olan ülkelerde kur yükselirken, borsalar çöktü. Sıcak para Amerika’ya döndü. FED’in 18 Aralık’taki toplantıda yapacağı açıklamadan sonra piyasalarda herhangi bir hareketlilik olmazsa bunu 2014 yılı için çok iyi bir veri olarak kabul etmemiz lazım. Çünkü, sıcak para tekrar gelişmekte olan ülkelere dönecektir.”

2023 HEDEFLERİNE ULAŞABİLMEK İÇİN KADINLAR İŞ HAYATINA KATILMALI

Türkiye’nin 2013 yılını yüzde 4,2 büyüme oranıyla kapatmasını beklediğini ifade eden Adil Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2014 yılı da bu yıldan çok daha farklı bir dönem olmayacak. Önümüzdeki dönem içerisinde döviz konusunu artık kafanıza takmamanız gerek. Artık hedge işlemini yapmanız gerek. Ekonominin kuralı yalnızca kur değil, büyümek. Nasıl devletin büyümesi bize artılar getirecekse şirketin büyümesi de size artılar getirecek. Siz şirketinizi büyütmenin derdine bakın, kurla bankacılar uğraşsın.”

2014 yılına ilişkin beklentilerini açıklarken ‘çok iyimser olmadığını, kötümser de olmadığını’ belirten Konukoğlu, Türkiye’nin önünde seçimler bulunduğunu anımsattı.

Konukoğlu, şöyle konuştu:

“Bunlar bizim kırılganlıklarımız. Ama öbür taraftan dinamiklerimize bakıyoruz; Türkiye şu anda bütün ülkeye ihracat yapıyor. Gaziantep olarak 177 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatçılarımız artık Afrika’yı, Güney Amerika’yı, Çin’i keşfetti. Bazı sektörlerimizin kendi içerisinde sıkıntıları olabilir, ama bunun nedenleri için dönüp kendimize bakalım. Sektördeki büyümeyi acaba doğru algılayabiliyor muyuz, yoksa şu şöyle yaptı ben de mi yapayım diyoruz.”

Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat, 350 bin istihdama ulaşma, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratma hedefi bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, “Bunları yapabilmek yalnızca erkeklerle olmaz. Bu ülkede kadınların iş hayatına katılmasını sağlayamazsak 500 milyar dolarlık ihracat hayal olur, yüzde 3-4 büyüme ile mümkün değil. Nüfusumuzun yüzde 51’i kadın. Gaziantep olarak Türkiye olarak, kadınlarımızı iş hayatının içine çekmezsek bu hedefleri yakalamamız mümkün değil. O nedenle işe aldığınız kadınlara sahip çıkın. Siz onları çalıştırdığınız zaman işçi bulacaksınız, daha kaliteli elemanlar yetişecek” sözlerine yer verdi.

SANAYİNİN ALTYAPISINI GELİŞTİRMELİYİZ

GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da konuşmasında, Gaziantep’in 2013 yılında Türkiye’nin üzerinde büyüdüğüne işaret ederek, “2014 yılı ümit ediyoruz daha iyi olsun, ama görünen o ki 2013’ten çok farklı bir yıl olmayacak. Türkiye’nin ancak yüzde 3,5-4 seviyelerinde büyümesi söz konusu. Ümit ediyorum, 2014 iyi bir yıl olarak geçer” dedi.

Gaziantep olarak ve Türkiye olarak çözülmesi gereken sorunlar bulunduğunu, sivil toplum örgütleri ve işadamları olarak bu konular üzerinde hassasiyetle durmaları gerektiğini belirten Topçuoğlu, kentin altyapısını yeterli olmadığını, ciddi konut, trafik ve eğitimli insan sorunu bulunduğunu anlattı.

Topçuoğlu, “Gençler, yeni iş hayatına atılanlar sanayi sektörüne yeteri kadar heves göstermiyor. Daha çok hizmet sektörünü tercih ediyor. Sanayinin altyapısını geliştirecek tedbirleri almalıyız. Bugün aldığımız bir kararın neticesini ancak 10 yıl sonra görebiliyoruz. Bizde yatırım heyecanımız, çalışma heyecanımız var. Biz gidiyoruz ama arkadan altyapıyı tamamlamadan gidiyoruz. Bu bizim ilerdeki en büyük sorumumuz, ama bir şekilde çözümünü bulmamız lazım” görüşlerine yer verdi.

Gaziantep’te ‘daha fazla rekabet olduğu ve karsızlığın olduğu’ yönünde şikayetler aldığını bildiren Topçuoğlu, “Özünde kendimizden kaynaklanan hatalar var. Yatırımcı arkadaşlarım bir sektöre girerken yeterli fizibiliteleri yapmıyorlar, genellikle komşusuna bakıp yatırım kararı alıyor. Bunlar, sektörlere büyük zarar veriyor” dedi.

Sanayinin değerlerinin değiştiğinin altını çizen Topçuoğlu, uluslararası rekabette başarılı olabilmeleri için şirketlerin altyapısını ‘AR-GE, patent sayısı, inovasyon, verimlilik, karlılık, kalite ve güçlü finansal yapı’ unsurlarını dikkate alarak yapması gerektiğini vurguladı.

CARİ AÇIK EKONOMİYİ KIRILGAN HALE GETİRİYOR

GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak da konuşmasında, 2013 yılının zor bir yıl olduğunu belirtirken, “2014 daha zor olacak gibi gözüküyor” dedi.

Yeni yılın güzel olması dilekleriyle konuşmasına başlayan GAGİAD eski Başkanı Erhan Özmen de tüm dünyanın gözü kulağının FED’in açıklayacağı kararlarda olduğunu söyledi. Cari açığın Türkiye ekonomisini daha kırılgan hale getirdiğini belirten Özmen, “Bu üretim modeliyle cari açığı daha uzun yıllar aşamayız” dedi.

Özmen, Türkiye’nin tasarruf yapması, kadınların iş hayatına katılması, ihracatta katma değerin artırılması gerektiğine işaret etti.

Eski başkanlardan Yaşar Erturhan ise insanların borç içinde yüzdüğünü, gelirinden daha fazla harcama yaptığına dikkati çekerek, hükümetin kredi kartlarına sınırlama getirmesinin çok doğru bir karar olduğunu savundu. Erturhan, siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından GAGİAD Başkanı Taner Özdurak, Adil Sani Konukoğlu ve Mustafa Topçuoğlu’na, derneğin ilk yönetim kurulu toplantısında çekilen fotoğrafı hediye etti.

Toplantıya; GAGİAD Kadınlar Kurulu Başkanı Özge Balık’ın yanı sıra Jülide Konukoğlu, Ferhan Sağım, Yeşim Erturhan, Eda Özdurak ve Mine Özmen de katıldı.

Kaynak: iha