Eskilerin deyimi ile, seçim sathımailine girdik.

Erzincanda ilk seçim mitingleri geçtiğimiz hafta sonunda yapıldı. Sayın başbakan Ahmet Davutoğlu Cumhuriyet alanında konuştu. Doğal olarak AKP’ nin şimdiye kadar yaptığı hizmetlerden söz etti. Bundan sonra gerçekleştirecekleri projeleri sıraladı. AKP’ nin bu seçimde Erzincan’da iki milletvekili çıkarması için oy istedi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü , bir başka siyasi partinin etkinliği vardı. MHP adına T.B.M.M Başkan Vekili Meral Akşener Erzincandaydı. İktidar partisini eleştiren Akşener, partililerin “Erzincan ovası Bozkurtların yuvası” söylemine karşı, 7 Haziranda göreceğiz bakalım Erzincan bozkurt yuvası mı? Karşılığıyla partisine oy istedi. Erzincan’da, genel seçimin iddialı siyasi partilerinden bir diğeri olan C.H.P. dir. Bilindiği gibi, 12 Haziran 2011 M.V. genel seçimin de, Erzincandaki iki milletvekilinden birini C.H.P. çıkarmıştı. AKP.  C.H.P. nin aldığı oyun iki katına yakın oy almasına rağmen bir milletvekilliği kazanmıştı..

Seçim sistemi  Barajlı  D’ Hont sistemidir. Buna göre; bir milletvekili çıkaran siyasi parti, ikinci milletvekilini çıkarabilmesi için, kendisinden sonra oy çoğunluğuna sahip olan siyasi partinin oyunun; iki katından fazla oy toplaması gerekir.

Bu noktada; 2011 genel seçiminde Erzincan’ da A.K.P. ve C.H.P. nin  aldığı oy sayısına gözatmak yararlı olacaktır.

Söz konusu seçimde:

A.K.P: 72,957

C.H.P: 38,797

oy toplamıştır. Görüldüğü gibi, AKP.  nin oyu, C.H.P. nin aldığı oyun iki katından azdır. Onun içinde AKP: 1, C.H.P. 1 milletvekili çıkardı. Milletvekili sayısı daha fazla olan İllerde de aynı sistem kademeli olarak işlemektedir.

Örneğin: Erzincan’ın 3. Milletvekili olsaydı. O taktirde aynı oy sayıları ile AKP.2, C.H.P.1,  milletvekili kazanacaktı.

7 Haziran seçimleri için isabetli bir tahmin yapabilmeye zaman erkendir. 1950 seçimlerinden bu yana Erzincandaki seçimleri gözlemlemiş biri olarak, seçime bir hafta kala bile, seçim havasının değiştiğini bilirim.

Önemli olan, genel seçimlerin yurt ölçüsünde huzur ve güven içerisinde yapılmasıdır. Seçmen Vatandaşın sandığa gidip hür iradesiyle oyunu dilediği partiye verebilmesidir. Demokratik seçimin özelliği ve güzelliği bu değilmidir.?