Vizesiz AB seyahati için atılan ilk adım, ihracatçıların geleceğe yönelik hedeflerini de artırdı. "Bir ayaklarının artık yurtdışında olacağını" belirten ihracatçılara göre havadaki her uçakta en az 4 Türk yolcu bulunacak.

Kısa zamanda 5 kıtada 58 ülkeye ihracat yapan bir iş kadını haline gelen BRN Yatakları’nın Genel Müdürü Berna İlter, Türkiye’nin gerek jeopolitik yapısı gerekse demografik yapısı itibariyle ihracata çok yatkın olduğunu söyledi.

İlter, buna karşın vize sorunu nedeniyle rahat hareket edemedikleri için çok sayıda pazarı yabancı rakiplerine kaptırdıklarını ifade ederek, bir süre önce Bakan Hayati Yazıcı'nın da katıldığı AB Parlamentosu'nda konuyla ilgili gösterdiği tepkiyi anımsattı.

AB tarafından 15 bin firmanın katıldığı European Business Awards’ta Yenilikçilik, Inovasyon ve En İyi Uygulama dalında ilk 10'a girerek Ruban dHonour ödülüne layık görüldüğünü, ödülden sonra başarı hikayesini anlatmak için AB Parlamentosu'na davet edildiğini, ancak bu aşamada bile en fazla 8 günlük vize verildiğini belirten Berna İlter, şunları söyledi:

"O gün Parlamento’da gösterdiğim tepki şok etkisi yaratmıştı. Ancak haklı davamızda sessiz kalamazdım. (Avrupa Topluluğu dağıldı da haberimiz mi yok hangi ülkeden girdiğimizin ne önemi var) diyerek tepkimi gösterdim. Hem de o ülkede faal olan ve BRN BENELUX adı altında vergi verdiğim şirket olduğu halde. Bugün gelinen noktada hak yerini buluyor. Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere devletin her kademesinde bugüne kadar işadamlarını rahatlatacak çok sayıda çalışma yapıldı. Bu sayede de ihracat rakamlarımız önemli ivmeler kaydetti. Ancak vize ayak bağımızdı. Vizesiz AB için atılan ilk adım iş dünyasında ihracat şevkimizi artırdı. Yurt dışına açılmak isteyen kadar, ihracatçının da en büyük sıkıntısı vize idi. Artık tüm yatırımcıların bir ayağı yurt dışında olacak. Başbakan Erdoğan havadaki her uçakta en az 2 Türk var diyordu. Şimdi her uçakta en az 4 yolcu olur.”

Berna İlter, vizesiz seyahatin 2023 yılındaki 500 milyarlık ihracat hedefine de ulaşılmasını kolaylaştıracağını buna karşın, Türk girişimcilerin şimdiden önlemlerini almaları gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki sınır tanımayan Türk ihracatçısı, vizesiz seyahatle sabah kahvaltıda İtalyan işadamıyla, 5 çayında ise İngiltere'de olur. Ertesi gün iş kahvaltısına Alman işadamıyla başlar. Biliyorsunuz Avrupa’ya ayrı, İngiltere’ye ayrı vize almak zorundayız.”

Kaynak: iha