Ailece çıktığımız gezilerde bir yere takılmak yerine ikişer gün kalarak değişik yerleri görmeyi tercih ediyoruz. Bu seneki tatilimizi Doğu Karadeniz’e (Trabzon, Rize, Artvin, Batum) düzenledik.
Sümela Manastırı için Maçka’ya doğru ilerlerken yol üzerinde Gümüşhane “Karaca Mağaraları”nda mola verdik, yöreye özgü ayranlı çorbadan içtik. Mağaraya girdiğimizde sarkık ve dikikler karşısında büyülendik… Yolunuz düştüğünde muhakkak uğramalısınız.
SÜMELAYI GÖRMEMEK EKSİKLİK
Zigana tünelinin bitiminde Ana yola 1,5 km mesafede “Zitaş Evleri”ne uğradık. Çevreyi gezdik. Ormanın içerisinde iki katlı sevimli ahşap evlerde kalınıyor. Doluluk yüzde yüz. Yer bulamayınca, Maçka’ya geçtik.
Ertesi gün Sümela Manastırı’na çıktık. Karşıdan bakınca mükemmel bir görsellik... Kazandığı ünü hak eden Sümela’yı görmemek gerçekten bir eksiklik…
UZUNGÖL
Trobzon’a girerken ilk kavşakta elimize gezilip görülecek yerlerin bir haritasını verdiler. Keyiflendik…
Akçabatta deniz kıyısında köftesiyle ünlü Nihat Usta’da yemeklerimizi yedik. Abartısız 20 otel ve misafirhaneye baktıktan sonra kötü ve pahalı bir otelde yer bulabildik.
Ayasofya –Trabzon Müzelerini ve Atatürk Köşkü’nü gezdikten sonra dağların arasında yeşillikler içerisindeki Uzungöl’e uzandık. Şanslıydık, yanında çayın aktığı Şirinler Motel de iptal edilen bir rezervasyonu değerlendirdik. Hava biraz nemliydi ama huzur bulduk.
Motel sahibi Ayhan Bey çok sıcak davrandı. Sonradan baktım bütün müşterilerine içten davranıyor. Samimi ve doğal bir insandı.
Çoğu kadınlar tarafından işletilen hediyelik eşya dükkânların da el yapımı takılar, çoraplar, çantalar, oyalar aldık ve ayrıldık Uzungöl den.
AYDER
Emsalsiz manzaralar eşliğinde Sayın Başbakan’ın Davos’a rakip olacak dediği Ayder Yaylası’na çıktık. Yol üzerinde şelalenin yanındaki “Muzinin Doğası” Lokantası anlatılamaz. Her yerde bir şelalenin aktığı Ayder tam bir oksijen deposu. Ahşaptan oteller Karadeniz Mimarisini anlatıyor. Muhsin Akif’in yaramazlıklarından tam tepeye çıkamadık. Dönüş yolunda yeni restore edilmiş “Zil Kalesi”ne uğradık.
BATUM
Hopa da konaklayıp ertesi gün Batum’a geçtik. 2 km. ilerledikten sonra Aziz Petrous’un heykeli başında fotoğraf çektik. Osmanlı Devleti’nin yaptırdığı kaleyi saat 10. da açılacağı için göremedik. Aracımızı şehir merkezinde park edip yaklaşık beş saat gezindik ve sahilden bindiğimiz teleferikle, bir uçtan diğer uca havadan Batum’u seyrettik. Rusların ünlü meydanlarını Batum da da gördük. Değişik kültürleri tanımak insanın ufkunu açıyor.
KARADENİZ BEREKETLİ
Uçak yerine karayoluyla seyahat etmek, insanlarla temas etmenizi- kaynaşmanızı, alış veriş yapmanızı ve çevreyi tanımanızı sağlıyor.
Karadeniz, Doğu Anadolu gibi değil tabiat çok canlı, toprak bereketli. Arapların bu coğrafyayı keşfetmesi turizme müthiş bir hareketlilik getirmiş. Rezervasyonsuz konaklama ve lokanta bulmak zor. Köylü doğal ürünlerini, kadınlar el emeklerini tezgâhlarda değerlendiriyor. Turların biri gidiyor biri geliyor.
ERZİNCAN
Erzincan zenginlikleri olan bir şehir. Fakat hak ettiği yerde değil. Karadeniz’i uçuran turist kafilelerinin Erzincan’a gelmemesi için neden yok.
Bir kent ya dağ kenti, ya su kenti, ya da orman kentidir. Erzincan’da bu coğrafi çeşitliliğin hepsi var. Az ötede fırat, Kemah- Kemaliye’de eşsiz vadiler, Refahiye’de yayla-orman, Otlukbeli’nde bozkır… Birazcık emek…
Tatilden dönüşümüz Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’na denk geldi. 42 ülkeden sporcular gelmiş. Bu tür etkinlikler mevcut sarmalın kırılması için önemli.
Erzincan Ovası’nın tarihi ve turistik yerlerinin haritasının çıkarılması, ulaşımın belirlenmesi, yönlendirme oklarının konulmasının önemini bu gezide bir kez daha gördük. Ve bilinmeyen tarihi ve doğal güzelliklerin bilinmesi, biliniyor zannedilenlerin de gerçeğinin anlaşılması için “Bilgi Tabelaları”nın hazırlanmasının...
Bunlar kuşkusuz uzmanların işi. Bu konularda farklı projeleri de olan ilimiz tarihçisi Sayın Tahir Erdoğan Şahin’den istifade edilebilir.
TEŞEKKÜR
Erzincan’ın batısında “Kızlar Kalesi” Mevkiinde tahribata ve yok edilişe neden olan taş ocağı işletmesi faaliyetlerinin durdurulduğu yönündeki duyumlar bizleri sevindirdi. Gerek Sayın Bakan Binali Yıldırım’ın, gerek valilik ve il özel idare, gerekse ilgili kurumların bu konuda göstermiş oldukları hassasiyete müteşekkiriz.