13 Şubat Çarşısı'ndaki atölyesinde bağlama imal eden 48 yaşındaki Yılmaz Kılınç, yaptığı açıklamada, bağlama çalmaya olan hevesi dolayısıyla bu mesleğe yıllar önce başladığını söyledi. 

Bağlama yapmayı öğrendiğini ancak aradan geçen 20 yılda bu enstrümanı çalmayı işlerinden zaman bulamadığı için öğrenemediğini anlatan Kılınç, bağlama yapımının ortalama 1-6 ay arasında değiştiğini ifade etti. 

Saz yapımının çok detaylı bir iş olduğunu aktaran Kılınç, "Ağacı alıp birkaç yıl kuruttuktan sonra biçip bağlama olacak şekilde ayarlayıp aşama aşama yapıyoruz. Bağlama yapacağımız ağacın çok temiz ve düzgün olması gerekiyor. Ağırlıkla maun, ardıç, dut ağaçlarını kullanıyoruz" diye konuştu. 

Yaptığı sazları genelde gurbetçilere sattığını ifade eden Kılınç, şimdiden sezona hazırlık yaptığını belirterek, "Yazın gelen gurbetçilerimiz bağlamalarını alıp yurt dışına gidiyor" dedi. 

Ürettiği bağlamaların fiyatının kalitesine göre değiştiğini anlatan Kılınç, 

"Birinci sınıf bağlama yaparsak, aylık 5-6 adet yapabiliyoruz. Ortalama 250 liradan başlıyor, bin liraya kadar bağlama var" diye konuştu. 
Editör: Doğu Gazetesi