Yıllık 5 bin tonluk üretim kapasitesi yakalayan Erzincan'da üretimin 3 bin tonluk kısmı Tercan Baraj Gölü'nden sağlanıyor. Yaklaşık 90 hektarlık bir alana sahip Tercan Baraj Gölü'nde yetiştirilen alabalıklar Almanya'ya satılıyor. 

Erzincan'da su ürünleri sektöründe sağlanan bu başarı işletmecilerin yüzünü güldürüyor. Muğlalı işadamları tarafından kurulan Özgü Alabalık Su Ürünleri Tesisi, Almanya'ya 500 tonluk alabalık satışı gerçekleştirdi. Sektörün geleceği adına umut veren bu gelişmenin ardından şirket yetkilileri sahip oldukları 2 bin 800 tonluk kapasitenin tamamını üretmek amacıyla yatırımlarını artırdı. Tercan Baraj Gölü üzerinde ve alabalık yetiştiriciliği yapılan kafeslerde incelemelerde bulunan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Erzincan tarımının sebzecilikten meyveciliğe, arıcılıktan su ürünlerine kadar birçok alt sektörde büyük başarılara imza attığını söyledi. 

Tekneye binerek baraj gölü üzerinde alabalık yetiştiriciliği yapılan kafesleri gezen ve incelemelerde bulunarak şirket yetkilileri ile görüşen İl Müdürü Erdem Karadağ, Tercan'da yetiştirilen alabalıkların Almanya'ya satışının yapılıyor olmasının hem baraj gölüne yatırım yapan işadamları, hem de Erzincan açısından sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Şu anda 20 kişinin istihdam edildiği tesiste, önümüzdeki yıllarda kapasitenin artırılması ile yaklaşık 50 kişinin istihdam edilecek olmasının ise diğer bir sevindirici gelişme olduğunu ifade etti. 

Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, baraj gölü üzerinde üretim yapan 5 ayrı işletmenin 3 bin tonluk kapasiteye ulaşmış bulunmasının umut veren bir gelişme olduğunu söyledi. Tesislerin hem bölgenin balık ihtiyacını karşıladığını hem de çevre illere balık satıldığını dile getiren Karadağ, gölde üretilen balıkların ihraç edilmeye başlamasının ise sektörde örnek teşkil edeceğini söyledi. 

Şirket yetkilisi İsa Akgün, baraj gölü üzerinde 38 kafeste üretim yaptıklarını, 20'nin üzerinde kişiye istihdam sağladıklarını anlattı. Akgün, Almanya'ya yapılan ihracat yanı sıra Erzincan, Erzurum, İstanbul ve Trabzon bölgelerine balık gönderildiğini ifade etti. 

Şirket teknik sorumlusu Selahi Akça, 5 gram olarak getirilen yavru balıkların iyi bir bakımla baraj gölünün temiz sularında büyüyerek sofraları süslediğini söyledi. 
Editör: Doğu Gazetesi