Erzincan merkeze bağlı Bahçeliköy beldesinde bir dekarlık alanda 75, 100 ve 125 santimetre gövde yüksekliğinde üzüm üretimi yapan Ziraat Mühendisi Nalan Nazan Kalkan, üzümde verimi ciddi oranda arttırmayı başardı.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü yeni bir araştırmaya daha imza atıyor. Üreticiler tarafından baran sisteminde yetiştirilen cimin üzümü, yapılan araştırmalar sonucu, 75, 100 ve 125 santimetre gövde yüksekliğinde iki farklı sistem deneniyor. Olumlu sonuçların verdiği sistem sayesinde, bir dekarlık baran sisteminde ortalama 690 ila 700 kilo ürün alınırken, uygulanacak olan yeni sistemle hem ürün kalitesi artıyor, hem de dekarda yetiştirilen ürün bin 600 ile bin 800 kilograma çıkıyor.
            Erzincan’da 15 yılda gerek iklim ve gerekse ekolojik değişimlerin yaşanması sonucu harekete geçen Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ‘Kara Erik Çeşidinde Uygun Terbiye Şeklinin ve Gövde Yüksekliğinin Belirlenmesi’ proje gerçekleştirdi. Uygulanan proje olumlu sonuçlar vermeye başladı. Erzincan merkeze bağlı Bahçeliköy beldesinde bir dekarlık alanda 75, 100 ve 125 santimetre gövde yüksekliğinde üzüm üretimi yapan Ziraat Mühendisi Halan Nazan Kalkan, üzümde verimi ciddi oranda arttırmayı başardı. Mevcut baran sisteminin uygulandığı Erzincan genelinde bir dekarda 690- ile 700 kilogram üzüm elde edilirken, yeni sistem sayesinde bu rakam iki katına çıkıyor. Üzüm kalitesinde de artışın sağlandığı sistem sayesinde, üreticilerin korkulu rüyası haline gelen sonbahar yağmurların dan da üzümler ciddi oranda etkilenmiyor.   
            Proje tamamlandığında üreticilere anlatılacak ve yeni sistemin uygulanması üzüm üretimine ciddi oranda katkı sağlayacak.
            Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan: “Kara Erik Üzüm çeşidi Erzincan ve bölgemiz için çok önemli bir çeşit. Bizde araştırma kuruluşu olarak bu çeşidimize çok büyük önem vermekteyiz. Bununla ilgili birçok çalışmalar yapıyoruz çünkü Erzincan’ımız Kara Erik Üzüm çeşidi ile tanınıyor. Yani yöresel ismiyle de Cimin Üzümü diyelim ki standart ismini bilmeyenler vardır. Bununla ilgili yıllardır birçok çalışma yapmaktayız. Yani depolamasından tutun, çatlamasıyla alakalı problemine kadar ve şuan içinde bulunduğumuz bağda da farklı gövde yükseklikleri ve terbiye sistemleriyle ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Tabi üzüm terbiye sistemlerinde yetiştirmenin birçok avantajları var. Bu mekanizasyon açısından tutun, hastalık zararlılarından korunmaya kadar birçok avantajları var. En önemlisi de iş gücünden tasarruf sağlıyorsunuz ve ondan da önemlisi verimde çok ciddi artışlar sağlıyorsunuz. Normalde 2012 istatistiklerine göre Erzincan’da ortalama dekara üzüm miktarı 699-700 kilogram kadarken, biz bu bağımızdan bugün itibariyle yaklaşık bin 600 kilogram kadar ürün almaktayız”
Ziraat Mühendisi Nalan Nazan Kalkan: “Bu projemizde kara Erik Üzüm çeşidi için uygun gövde yüksekliği ve terbiye şeklinin belirlenmesi amacıyla başladığımız bir proje. Burada 3 farklı gövde yüksekliğini deniyoruz. 75, 100 ve 125 santim gövde yüksekliği ve ‘Y’ ile ‘Duvar’ sistemlerini deniyoruz. Bunlardan Kara Erik Üzüm çeşidi için en uygun olanını seçeceğiz, nasip olursa ileride de bunları çiftçimize tavsiye edeceğiz.”           
Editör: Doğu Gazetesi