16 Ekim 2012 tarihinde Dünya Gıda Günü 32. Yılına girdi. Bu anlamlı etkinlik, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluşunun 67. Yıl dönümü. Bu yıl ki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslar arası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele etmek için sarf edilen çabaların fark edilmesi amacıyla seçilen Kooperatifçilik teması olarak belirlendi.
Mollaköy Beldesinde düzenlenen etkinliğe Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, şube müdürleri ve Gıda ve Yem şube müdürlüğü personeli katıldı.
 

            Günün önemi hakkında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Erdem Karadağ; “Açlığa karşı birlik olmak, devlet ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme ile mücadele etmek üzere tüm seviyelerde ortaklık içerisinde çalışması durumunda gerçekleşebilmektedir. Bugün 7 milyara dayanan dünya nüfusunun 1 milyarı açlık tehlikesiyle beraber yaşamaktadır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO dünyadaki bu açlık riskini yok etmek ve daha insancıl bir paylaşımı sağlamak için mücadele vermektedir. Bu tehlikeyi yok etmek hem FAO’nun hem de bizim görevlerimiz arasındadır. Biz Tarım Bakanlığı olarak ülkemizdeki yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için birçok faaliyeti gerçekleştirmekteyiz. İrade, cesaret ve kararlılıkla ve birbiri ile çalışan ve birbirine yardımcı olan çok sayıda aktör ile birlikte daha fazla gıda üretilebilir, daha fazla sürdürülebilirlik sağlanabilir. Ve gıdalar en fazla ihtiyaç duyulan bünyelere ulaştırılabilir. Dünya Gıda gününde bizler bireyler olarak üzerimize düşeni yaptığımızda büyük bir iş başarmış olacağız. Şu anda gıda temininde zorluk yaşamayan ülkemizde artan nüfusun ihtiyaçları karşısında elimizdeki kaynakları verimli kullanmak ve israftan kaçınmanın yanı sıra üretim miktarlarını artırmak zorundayız. Değerli öğrenciler üzülerek söylemeliyim ki; hergün ülkemizde 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir. Bu ülkemiz adına bizim adımıza son derece kötü bir olgudur. Bir milyar insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yeşil gezegende gıda ve su kaynaklarımızı en iyi şekilde koruyalım, israftan kaçınalım” diye konuştu.
İl Müdürü Karadağ’ın ardından konuşan Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise konuşmasında “Dünyamızda meydana gelen savaşlar bugüne kadar enerji savaşları şeklindeydi. Ancak bundan sonraki savaşların en büyük nedeni açlık ve gıda yüzünden gerçekleşecektir. Ülkemiz eskiden tarımsal anlamda kendi kendine yetebilen bir ülke durumundayken artan nüfus ve israf son yıllarda ülkemizi gıda satın alan bir ülke konumuna sokmuştur. Bugün dünya üzerinde ülkemiz nüfusunun yaklaşık 6 katı bir nüfus direk açlıkla pençeleşmekte ve ölümü solumaktadır. Biz gençler olarak bunları görmeli ve gerekli önlemleri daha şimdiden alarak birey olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından okul öğrencileri tarafından gıdanın önemine ilişkin şiirler okurken programın sonunda öğrencilere ve diğer katılımcılara ikramda bulunuldu.
Editör: Doğu Gazetesi