İki ünlü dağcı düzenledikleri konferansla ‘da dünyanın en yüksek dağlarından biri olan K2 dağına tırmanış öyküsünü ’de Kemaliye halkı ve öğrencilerle paylaştılar.Tunç Fındık, Kemaliye Karanlık Kanyon’da yaptığı tırmanış sonrasında Kemaliye için şu ifadeleri kullandı. Fındık, “Kemaliye gerek spor rota, gerek geleneksel tırmanış, gerekse büyük duvar tırmanışı açısından gerçek bir cennet ve potansiyel çok büyük, özellikle de Karanlık Kanyon’un içinde muhteşem kaya yüzleri var. Buna yörenin yaz sıcağında tırmanılabilecek kadar yüksekte ve serin olmasını, bölge insanının sıcakkanlılığını ve yardımseverliğini de ekleyince, oraya tekrar gidip tırmanmak da şahane bir zorunluluk hale geliyor” dedi.Kemaliye doğasıyla tırmanış sporu için mükemmel bir zemin oluşturuyor. Doğan Palut ve Tunç Fındık’ın başı çektiği önemli sporcular Kemaliye de 100’e yakın rota açtılar. Böylelikle dağcılık ve tırmanış sporu yapan her seviyedeki sporcular için bir cennet.

Everest'ten Sonra Kemaliye'de Tırmanış Yapmak Çok Zevkli …

 Everest Tepesi'ne iki kez çıkan tek Türk dağcı olan ve 18 yıldır dağcılık yapan Tunç Fındık, 3 dağcı arkadaşı ile birlikte oluşturdukları 70 metrelik ve kısa mesafeli 3 ayrı rota üzerinde kaya tırmanışı yaptı. Bugüne kadar 150'den fazla kaya rotası açtığını belirten ve Dünya'da 8 bin metre üzerinde bulunan 14 dağdan 3'üne tırmandığını söyleyen Tunç Fındık, hedefinin 7 yıl içinde kalan 11 dağa da tırmanmak olduğunu kaydetti. Kemaliye'de yaptığı tırmanışın iyi bir idman olduğunu belirten Tunç Fındık, sonbaharda 8 bin metrenin üzerinde bulunan dağlardan biri olan Tibet’teki Şişapangma Dağı'na tırmanış gerçekleştireceğini ifade etti.

Fındık, “Everest'ten sonra Kemaliye'de tırmanış yapmanın çok zevkli olduğunu dile getirerek, Dünya’nın en yüksek yeri Everest’ten sonra beni en çok heyecanlandıran yer Kemaliye olmuştur.” dedi.

 Tunç Fındık Kimdir ?

 23 Mart 1972 tarihinde Ankara’da doğdu. TED Ankara Koleji ve Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Türkiye Dağcılık Federasyonu ve AKUT Arama Kurtarma Derneği’nde aktif görevlerde bulundu, Zirve Dağcılık Kulübü üyesidir. Dağcılık konusunda birçok kitabın Türkçe ’ye çevirisini yapmanın yanı sıra, kendine ait 5 adet özgün kitabı bulunmaktadır. Türkiye’de ve dünyada tırmandığı yüzlerce zirvenin, yeni tırmanış rotalarının ve ilk kış çıkışlarının yanı sıra, 2001 ve 2007’de Everest’e iki kez çıktı ve bunu yapan ilk Türk oldu.14x8000 projesi dâhilinde (Dünyada 8000 metrenin üzerindeki en yüksek 14 zirvesine tırmanmayı içeren proje) 2 kere ve farklı rotadan Everest’e, Lhotse, Cho Oyu, Dhaulagiri, Makalu ve Kanchenjunga zirvelerine tırmandı. Broad Peak, Shishapangma ve K2 zirvelerine tırmanış denemesi olmuştur. 

Editör: Doğu Gazetesi