Geçen yıl 14 bin 700 dekarlık alanda 82 bin tonluk rekoltenin gerçekleştiği ilde, 2012 yılında üretimin 100 bin tona dayanması bekleniyor. 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde sebzecilik sektörünün merkezi konumunda bulunan Erzincan, 2012 yılında Doğu Anadolu'nun tamamının yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'ne domates satmaya başladı. 

Özellikle Uluköy beldesi, Üzümlü ilçesi, Bayırbağ ve Karakaya beldelerinde üretimi hızla yaygınlaşan domates üretiminde, kalite ve verimin yüksek oluşu Erzincan domatesini sebze hallerinde aranan bir ürün konumuna taşıdı. Bilinçli ve modern tarımın ilkelerine uygun olarak yapılan sırık domates yetiştiriciliğinde, Erzincan çiftçisi mekanizasyon imkanları, bilinçli yetiştiricilik, yasalara uygun zirai mücadele imkanlarını, verimli toprakları ve temiz suyuyla harmanlayarak, bölgenin ihtiyacını karşılıyor. 2012 yılında Ankara pazarına giren Erzincan çiftçisi, önümüzdeki yıllarda hem ülkenin tamamına ürün göndermek hem de ihracatın kapılarını aralamak istiyor. 

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, domates üretiminin yaygın olarak yapıldığı Uluköy beldesine giderek domates üreticileriyle görüştü. Beraberinde sebze yetiştiriciliği ve hastalığı uzmanlarının da bulunduğu İl Müdürü Karadağ, domates üreticileriyle konuştu. Erzincan'ın, tarım sektöründe bölgede yıldızı parlayan bir il olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Erdem Karadağ, üretimin artırılması için girişimlerinin süreceğini söyledi. Bu yıl 100 bin ton civarında bir üretim beklediklerini dile getiren Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Erzincan'ın bu alanda bir pazar haline geleceğini belirterek, çiftçinin ürettiği ürünleri direk tarlasının başında satabileceğini söyledi. Şu anda birçok ile başta domates olmak üzere çok sayıda sebze satışının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Karadağ; Erzurum, Diyarbakır, Trabzon gibi nüfusu fazla olan illere domates gönderildiğini hatırlattı. Karadağ, Erzincan'ın kısa vadede Ankara-İstanbul, orta vadede ise dış pazarlara açılmak istediğini söyledi. 

Erzincan çiftçisinin, her geçen yıl gerek teknik bilgi gerekse makine ekipman anlamında güçlendiğini vurgulayan İl Müdürü Erdem Karadağ, müdürlük olarak çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Sebzeciliğin gelişmesine paralel olarak ürün deseninin sadece domatese bağlı olmasının, Erzincan için bir dezavantaj ortaya koyacağını söyleyen Karadağ, bu dezavantajı ortadan kaldırmak ve Erzincan çiftçisinin rekabet gücünü artırmak için ürün deseninin çeşitlenmesi adına biber, patlıcan, salatalık, taze fasülye gibi çeşitlerin yetiştirilmesine büyük önem verdiklerini ve çiftçileri bu yönde kanalize ettiklerini söyledi. 

İl Müdürü Karadağ, Uluköy beldesi çiftçilerinin tarlada kendilerinin en büyük yardımcıları konumunda bulunan bahçe traktörü sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti. Hibelerde bahçe traktörlerine öncelik verilmesinin talep edilmesi sonrası konuşan İl Müdürü Karadağ, "Her yıl çok sayıda bahçe traktörünü çiftçilerimizle buluşturuyoruz. 2012 yılında 83 çiftçimize daha bahçe traktörü dağıttık, bu da talebin yarısından fazlasını karşıladı. Önümüzdeki yıl da hibeler devam edecek. Büyük bir ihtimalle 1-2 yıl içerisinde tüm çiftçilerimizin makine ekipman ihtiyacı karşılanacak." dedi. 

Çiftçilere seslenen Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, tarım teşkilatının her zaman çiftçinin emrinde olduğunu kaydederek, her türlü tarımsal konuda kendilerine başvurmalarını istedi. Erzincan çiftçisine her zaman kapılarının açık olduğunu söyleyen Karadağ, tarım teşkilatının köy köy gezerek hizmetlerini sürdürdüğünü ve bundan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.
Editör: Doğu Gazetesi