İlki 2003 tarihinde başlayan ve bu yıl 11’ncisi düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatlarının Erzincan hazırlıkları devam ediyor. ‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganı ile düzenlenecek olan dil ve kültür festivaline, 140 ülkeden 2 bin öğrencinin katılması bekleniyor. Programın Erzincan ayağına 20 ülkeden 120 öğrenci katılacak.
Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu’nun ev sahipliğinde, Türkçe Olimpiyatlarının Erzincan aşamasında gelinen nokta ile ilgili toplantı düzenlendi. Erzincan Üniversitesi Sosyal Tesislerinden düzenlenen toplantıya; Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Başsoy, Üzümlü Belediye Başkanı Av. Sami Sertadım, bazı protokol mensupları, işadamları ve davetliler katıldı. Toplantıda; olimpiyatların tanıtım aşaması, sponsorluk görüşmeleri, davetiye hazırlıkları, sahne ve stadyum çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verildi.  Erzincan’ın çok önemli bir organizasyona ev sahipliğini yapacağını ve bu tarihin yaklaştıkça, bütün Erzincanlının bunu sahiplenerek, bu işin neresinde olabiliriz çabası içerisinde olacağını belirten Belediye Başkanı Yüksel Çakır, “Bizler bu tür organizasyonları nasıl gerçekleştirilebildiğini, bu safhaya gelene kadar bunun geri planında ne tür fedakarlık ve gayretlerin, beraberinde yardan, serden vazgeçmenin olduğunu artık millet olarak farkındayız. Bu organizasyonun Erzincan’da gerçekleştirilmesi ile birlikte elde edilecek kazanımların, hem şehrimiz adına, hem ideallerimiz, hayallerimiz ve şehrimizin ufku adına, beraberinde bizi millet yapan his ve duyguların daha da büyümesi, daha da gelişmesi adına ne anlam ifade ettiğinin farkında olan kardeşlerimizle inşallah bu organizasyonu yüzümüzün akı ile gerçekleştireceğiz. Biz artık akıllarda ve zihinlerde kalacak, Erzincan organizasyonun emin olun ki detaylarıyla beraberice ilgileniyoruz ve daha güzel nasıl olabilir gayreti ve çabası içerisindeyiz. Bunun Erzincan’da yapılıyor olması, ilimiz adına bir ayrıcalıktır. Bir fırsattır. Belki her birimizin kurumları itibariyle yürütmüş oldukları çalışmaların sonucu itibariyle ortaya çıkartma çalışmış, bir şekilde hedef olduğu noktalara bir vurgu yapılmasıdır. 20 ülkeden 120 kardeşimizi burada misafir edecek olsak bile bu organizasyonun açılımı itibariyle sadece 20 ülkeden 120 kardeşimize hitap etmediğini altını çizerek söylüyorum. Bu hedefin, daha büyük bir hedef olduğunun bilinci içerisinde olmalıyız. 11 Haziran günü yaklaştıkça bu şehre bir hava oluşacaktır. Herkes ne katkı sağlayabilirim arayışı içerisine girecektir. Bu organizasyon tamamlandığında bununla beraber Erzincan kazanacak, bununla beraber Türkiye kazanacaktır” dedi.
Olimpiyatların Erzincan için büyük bir kazanç olacağını ifade eden Vali Vekili Abdullah Çiftçi, “Erzincan önemli bir olaya şahit olmak için hazırlanıyor ve çalışıyor. 21 yıldır başlayan ve Dünyanın 140 ülkesine ulaşmış ve 11 yıldır da ülkeye olimpiyatla geri dönüşü sağlana bir mücadelenin biz semerelerini baylaşıyoruz aslında. Türkçe Olimpiyatları, bahar ayları geldiğinde artık aradığımız özlediğimiz beklediğimiz bir marka olmaya başladı. Biz Türkçe Olimpiyatları vasıtasıyla unutmaya başladığımız bazı değerlerimizi hatırlıyoruz. Kendi şiirlerimizi, türkülerimizi, halk oyunlarımız, öz değerlerimizin yabancıların dilinden dinleyince, onların hareketlerinde görünce daha bir mutlu oluyoruz. Gözlerimiz yaşarıyor, kalplerimiz yumuşuyor ve kendimizi daha iyi hatırlıyoruz. Bazı değerlerimizi kaybettik. Bunları yeniden kazanmak için bir mücadele başladı. 20 yıl içerisinde 140 ülkenin üzerine ulaşılan bu gayret, aslında Anadolu insanının potansiyelini gösteriyor. 20 yıl içerisinde bu başarı nasıl elde edildi? Nasıl buralara gelinde? Aslında bu ansiklopedilere sığmayacak kadar büyük bir başarı öyküsüdür. Bu millet büyük bir millet. Biz bu değerleri yeniden kazanmamız lazım. Onun için fedakarlıkta bulunmazsak, biz vermezsek, başkaları gelip bu milletin değerlerini yüceltmeyecek. Anadolu esnafının küçük ilintileri bugün dünyanın her tarafından Türk’ün sesini, Türk’ün dilini ve kültürünü, Türkün ahlakı değerlerini ve İslam dinini yaşatmak için atıyor. Bu mücadelenin devam etmesi gerekiyor. İlimiz olarak bu fırsatı yakaladık. 2 yıldır Erzurum’da ki programlara katılıyorduk. Oradaki atmosfer unutulmaz. Bu duygu yükünü Erzincan’da yaşatmak Erzincan’ın bir hülyasıydı. İlimiz için bir eksiklikti ve bu yıl bize bu fırsat verildi. Büyük bir gayretle bu organizasyonun gerçekleşmesi için çalışıyorlar. Bizde ilgili kurum ve kuruluşlar olarak topyekun bu işe sarıldılar ve inşallah Erzincan bu işi başaracaktık. Ben Valiliğe bakan yönüyle şunu diyebilirim ki, bütün kurumlar bu işin içerisinde olacaktır. Bence olimpiyatlar bence iddialı bir şey olacak son zamanlarda Erzincan’ın yaptığı en büyük organizasyon olacaktır. Bu sadece olimpiyatları tanıtmak için değil, Erzincan’ı tanıtmak, Erzincan’ın değerlerini buraya gelen 20 ülkenin çocuklarına tanıtmakta büyük bir kazanç olacaktır ilimiz adına…” şeklinde açıklamada bulundu.
Toplantının sonunda, davetlilere Türkçe Olimpiyatlarının tanıtımının yapıldığı dergi ve broşürlerden dağıtıldı.  
Editör: Doğu Gazetesi