Püre ve konsantre haline getirilen kuşburnu, kızılcık ve yabani mersin gibi yabani meyveler Amerika ve Japonya başta olmak üzere, Avrupa ülkelerinin tamamı ve Arap ve Türki Cumhuriyetlere ihraç ediliyor. Bölge insanına ekonomik katkı sağlayan Tunay Gıda Fabrikası Yönetimi Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, yıllık 25 bin ton hammadde işlenilen fabrikada kapasitenin 40 bin tona çıkarılacağını kaydetti.
            Türkiye’nin bütün bölgelerinde 30’un üzerinde ilde toplanılan yabani kuşburnu, kızılcık, cennet hurması, gilaboru, yaban mersini, böğürtlen, yabani elma, yabani armut ve yabani karayemiş işleyen tek tesis olma özelliğini elinde bulunduran Tunay Gıda, Bebek maması için kontrollü uygulaması ile bölge üreticileri ile sözleşmeli üretim yapan fabrika, bu kapsamda elma, armut, şeftali, kayısı, havuç ve siyah erik üretimi yapılıyor. 25 bin ton kapasiteye sahip fabrikada üretilen 25 bin ton ürünün yüzde 40’ı dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Ülke genelinde binlerce dönem arazi üzerinde o yöredeki insanlara ekonomik katkı sağlayan Tunay Gıda Fabrikası, 2014 yılında kapasitesini 40 bin tona çıkarmayı hedefliyor.
Tunay Gıda sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu:“Bu sezon özellikle meyve Türkiye’de çok bol. Buna bağlı olarak umuyorum ki hem bölgemizin katma değeri ve geliri itibariyle, hem de Türkiye’ye gelecek döviz itibariyle önemli katkısı olacaktır bizim sektörümüzün. Bu sektör içerisinde bulunan bizlerde gerçekten bölgemizde ki özellikle yabani meyveleri değerlendirme açısından ele alacak olursak, binlerce aileye katma değer sağlayan ve yabani ortamda olduğu için genellikle değerlendirilemeyen ürünleri dünyanın her tarafına vermekten çok mutlu olduğumuzu söylemek isterim. Özellikle kuşburnu, kızılcık gibi, yaban mersini gibi ürünleri dünyanın çeşitli yerlerine başta Amerika olmak üzere vermekteyiz. Bu bölgeler gelip fabrikamıza ziyaretler yapıp, ormanlarda çekim yapıp bu ürünlerin nasıl toplandığına varıncaya kadar bir çalışma yapıyorlar hali hazırda. Bu çalışmaların sonunda da hem Türkiye’deki bu ürünü almaktan, hem fabrikamızdan son derece memnunlar. Bizlerde o bölgelerdeki, kırsal bölgelerdeki bu yabani ürünleri toplayan ailelere sağladığımız gelirden, katma değerden dolayı, Türkiye’ye sağladığımız kazançtan dolayı çok mutluyuz tabiatıyla.”dedi
Editör: Doğu Gazetesi