Yatılı Bölge Okulu Konferans Salonun da gerçekleştirilen toplantıda katılımcılar mali destek sağlanacak projeler hakkında bilgilendirildi. KUDAKA'dan Fatih Sert ve Emine Bilgen Eymirli toplantının açılış bölümünde KUDAKA Mali destek projeleri çalışmaları hakkın da bilgi sundular. Daha sonra Karaçoban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Sabrullah Gündüz bir konuşma yaptı. 

Gündüz konuşmasında, "2010 yılında Tarım Turizm Sanayi Mali Destek Programı kapsamında KUDAKA Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen (Karaçoban İlçesi Modern Tarıma Geçiş) adı altında sunmuş olduğumuz proje ilk aşamadan geçtikten sonra her nedense puan kaybına uğradı ve onaylanmadı" dedi. 

Gündüz, "Bizim sunmuş olduğumuz proje hayata geçmiş olsaydı bugün Karaçoban modern tarıma geçmiş olacaktı. Projemizin içeriğinde ilçede bulunan tarıma elverişli 70 bin dekar taşlı arazi bulunmaktadır. Bunların taşları toplanmış olsaydı ilçemizin tarımsal geliri yüzde elli artış gösterecekti. Şuan itibariyle 70 bin dönüm arazi atıl ve verimsiz durumda" diye konuştu. 

KUDAKA heyeti ise şu bilgileri verdiler: 

"KUDAKA 2014 - 2023 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında "İlçe Mevcut Durum ve Potansiyel Belirleme Toplantıları"na başlıyor. Bölge planları; 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre "sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak" 

planlardır. Bu planların hazırlanmasından yasal olarak sorumlu olan Kalkınma Bakanlığı bu yetki ve sorumluluğunu Kalkınma Ajansları eliyle yerine getirmektedir. Türkiye'de Kurulu bulunan 26 Kalkınma Ajansından biri olan ve Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Kuzeydoğu Anadolu (TRA1 Düzey 2) Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) da Kalkınma Bakanlığından aldığı yetkiyle 2012 yılı içerisinde Bölge Planı hazırlıklarına başlamıştır. TRA1 Düzey 2 Bölgesi'nin mevcut durum ve potansiyellerini belirleyerek bunların kalkınma amaçlı kullanılmasıyla ilgili vizyon geliştirmek, amaç, hedef ve stratejiler belirlemek amacıyla hazırlanacak olan Bölge Planı'nın uygulama dönemi 2014 - 2023 yılları arası olacaktır. 2012 yılı içerisinde birçok analiz ve araştırma ile içeriği oluşturulmaya başlanan Bölge Planı hazırlıklarına üç ilin ilçelerinde yapılacak olan mevcut durum tespiti ve potansiyel belirleme toplantıları ile devam edilecektir. İlçe kaymakamlıkları ile işbirliği halinde yürütülen toplantılarda ilçelerin, köy veya mahallelerin sahip olduğu potansiyeller ve kalkınma amaçlı kullanılabilecek ayırt edici özelliklerin tespit edilmesine çalışılacaktır. Bu nedenle; toplantılara kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine ilave olarak özellikle toplumda söz sahibi olan ve yaşadıkları alanları iyi tanıyan kanaat önderleri, öğretmenler, tarım danışmanları, imamlar ve muhtarlar gibi aktif kişilerin katılımları sağlanmaya çalışılacaktır. 2013 yılının Temmuz ayında nihai hale getirilerek Kalkınma Bakanlığı görüşüne sunulacak olan planın, 2013 yılı son çeyreğinde Kalkınma Bakanlığı Müsteşarının başkanlık ettiği Bölgesel Gelişme Komitesinin ve Başbakanın başkanlık ettiği Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulunun onayına sunulması öngörülmektedir. Onay aşamasından sonra 2014 yılında uygulamaya konulacak olan planın bölge ölçeğinde başta Kalkınma Ajansı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların tek bir vizyon etrafında kalkınma amaçlı çalışmalarına yön vermesi beklenmektedir. " 

KUDAKA bilgilendirme toplantısına mahalle, köy muhtarları ve daire amirleri katıldı. 
Editör: Doğu Gazetesi