Muharrem ayının başlaması nedeniyle bir basın açıklaması yapan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi Başkanı Sadık Düzgün, Muharrem ayı denildiğinde akla Allah rızası için tutulan oruçların geldiğini belirtti.
Düzgün, "Alevi inancına göre bu ay Allah'ın rızasını ve sevgisini kazanmak, toplumsal birliği, kardeşlik ve barış duygularını pekiştirmek, zulme ve haksızlığa karşı çıkmak, mazlumdan yana olmak için özü dara çekme ve gönülleri insan olma onuru ile yıkama ayıdır. Tarihler bu ayın değerini, kutsallığı ve birçok peygamberin kurtuluşa ve selamete erdikleri günler olarak verirler. Hz. Muhammed (sav) ve ondan önce gelen peygamberler de bu kutsal ayda Allah rızası için oruç tutmuşlardır. Oruç; insanlara her türlü kötülükleri yaptıran, hırs nefis, tamah ve şeytani duyguları ıslah etmek için yapılan riyasız ibadettir. Tek kelime ile oruç nefsi ıslah etmektir." şeklinde konuştu.
"KERBELA VAKASI MUHARREM AYINDA OLDU"
Aleviler için Kerbela Vakası'nın Muharrem ayında gerçekleştiği için ayrıca kutsal olduğunu hatırlatan Düzgün, "Aleviler bütün insanları Tanrı'nın eseri diye sevmiş. İslam'ın özünü dört kapı kırk makamda bulmuş, bunu da 'eline, diline, beline sahip ol' kuralı ile özetlemiş. 'Bin defa mazlum olsan bile bir defa zalim olma' diyerek her zaman mazlumun yanında yer almıştır. Muharrem ayı boyunca her gün vakfımız yemekhanesinde oruç açma yemekleri verilecektir. Tüm cem evlerimizde cem ibadetleri ve Muharrem ayı ile ilgili sohbet toplantıları olacaktır” dedi.
Editör: Doğu Gazetesi