Erzincan Üniversitesinin ev sahipliğinde, Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen sempozyumda, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun iş hayatına getirdiği yenilikler masaya yatırıldı.
  Sempozyuma Erzincan Vali Yardımcıları Abdullah Çiftçi, Mehmet Türk, Ahmet Türkoz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şafak, Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Adnan Özel, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, Erzincan Baro Başkanı Av. Can Tekin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Eleman, birçok akademisyen, öğrenciler ve davetliler katıldı. ‘’Yürürlüğünün birinci yılında 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’’ konulu, 4 oturumdan oluşan sempozyumun açılışında, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Baygın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ile Baro Başkanı Av. Can Tekin birer konuşma yaptılar.
          Prof. Dr. Baygın, Üniversite Hukuk Fakültesinin kuruluşu ve gelişimi hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Fakültenin bir çok ulusal ve uluslararası panel ve konferansa ev sahipliği yaptığını, Erzincan Üniversitesi ve Erzincan Barosu işbirliğinde gerçekleşen bu sempozyuma da ev sahipliği yapmasının haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Yeni Türk Ticaret Kanununun ticari hayatı yeniden inşa edecek birçok yenilikleri beraberinde getirdiğini belirten Prof. Dr. Baygın, ‘’Yapılan yeni düzenleme ve yeniliklerin iyi ve ayrıntılı anlatılması gerekiyor, sempozyumun düzenlenmesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Yeni Ticaret Kanunun daha iyi anlaşılmasına, uygulamada karşılaşılacak sorunlara ışık tutacağına inandığımız bu sempozyuma katılan hocalarımıza, akademisyenlere, avukatlara ve diğer katılımcılar ile sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim’’ dedi.
    Erzincan Baro Başkanı Av. Can Tekin de, öğrenmenin önemine değindiği konuşmasında, ‘’Bildiklerimizi öğretmek, bilmediklerimizi öğrenmek, kendimize, ülkemize ve milletimize emek vermektir. Hukukçular olarak en önemli sermayemiz bilgi ve zamandır, kendimizi geliştirme ve bilgilerimizi arttırmada bu etkinliklerin önemi büyüktür’’ dedi. Hukuk, ekonomi, ticari yaşam ve yargı sistemi arasındaki ilişkilerin önemini anlatan Güven, ‘’Büyük emek ve çabalar sonucu hazırlanan yeni kanunun daha iyi anlaşılmasında önemli katkısı olacağına inandığımız bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve katılım gösteren konuşmacılara teşekkür ederim’’ dedi.
          Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel de ‘’ 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ve İkinci Mevzuat Hakkında Genel Değerlendirme’’ başlıklı sunum yaptı. İç Ticaret Genel Müdürlüğünün görev alanına ilişkin bilgi veren Yücel, ‘’Gerçekleştirilen bu sempozyum uygulama açısından son derece önemli. Biz burada edindiğimiz bilgilerle uygulamaya katkı sağlamaya çalışacağız. Yeni kanun bir devrim niteliğindedir, devrimler hedef kitle sahipliği ve uygulama başarısı ile hedeflerine ulaşır. Bu ülkedeki en önemli sıkıntılardan birisi de kanunların uygulamasıyla ilgilidir. Uygulamaya son derece önem veriyoruz. Yeni kanun da daha geniş uygulama alanı olduğundan daha fazla anlatılmalı, bunu ticaret hukukçularımızın anlatması bizleri ayrıca mutlu ediyor. Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.
         Konuşmalar ardından oturumlara geçildi. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. Rıza Ayhan, sempozyumun, aynı zamanda oturum başkanlığını yaptığı ilk gün 1’inci oturumunda, ‘’6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) Başlangıç Hükümleri ve Ticari İşletme’’ konusu ele alındı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abuzer Kendigelen, ‘’6102 Sayılı Yeni TTK’nın Genel Olarak Değerlendirilmesi ve Başlangıç Hükümleri (m.1-10)’’; Prof. Dr. Rıza Ayhan, ‘’Ticari İşletme-Tacir-Ticaret Sicili-Ticaret Ünvanı-Haksız Rekabet (m.11-63); Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Bilgili, ‘’Ticari Defterler-Cari Hesap-Acente (m.64-23) başlıkları altında katılımcılara slaytlar eşliğinde sunum yaptılar. Oturum Başkanı Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın değerlendirmesi ve soru-cevap bölümü ile sona eren 1’inci oturumun ardından ara verilen sempozyumun, oturum başkanlığını Prof. Dr. Abuzer Kendigelen’in yaptığı ve ‘’Ticaret Şirketleri (1)’’ konusunun anlatıldığı, öğleden sonra gerçekleşen 2’nci Oturumunda ise Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Ticaret Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çeker, ‘’Ticaret Şirketlerinin Genel Hükümleri ve Yeniden Yapılandırılmaları [Birleşme, Bölünme ve Tür Değiştirme (m.124-194)]’’; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kırca, ‘’Anonim Ortaklıklarda Yönetim Kurulu (m.359-396)’’ konularında katılımcılara slaytlar eşliğinde bilgi verdiler. Ardından oturum başkanı Prof. Dr. Kendigelen’in değerlendirme konuşması ve soru-cevap bölümü ile 2’nci oturum tamamlandı.
          Sempozyumun yarın (12.04.2012) yapılacak ikinci gün oturumlarında ise Prof. Dr. İsmail Kırca’nın başkanlığında yapılacak ve ‘’Ticaret Şirketleri (2)’’ konusunun ele alınacağı 3’üncü oturumunda Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. İsmail Kayar ‘’Yeni TTK’nın Anonim Ortaklık Genel Kurulu ile ilgili Yenilikler, Özellikle Elektronik Ortamda Genel Kurul (m.407-451 ve m.1527)’’; İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. Tekin Memiş, ‘’Şirketler Hukukunda Denetim (m.397-406)’’ konularında sunumlarını yapacaklar. Oturum Başkanı Prof. Dr. Kırca’nın değerlendirme konuşması ve soru-cevap bölümü ile tamamlanacak 3’üncü oturum tamamlanacak. Sempozyumun, oturum başkanlığını Prof. Dr. İsmail Kayar’ın yapacağı, ‘’Ticaret Şirketleri (3)’’ konulu son oturumunda ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arslan Kaya, ‘’Esas Sözleşme Değişiklikleri [Genel Olarak-Sermayenin Arttırılmasının Ortak Hükümleri-Sermaye Taahhüdü Yoluyla Artırım (m.452-462)]’’; Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şafak Narbay, ‘’Anonim Ortaklıklarda Pay ve Pay Senetlerinin Devri (m.484-501)’’ konularında sunum yapacaklar. Değerlendirme konuşması ve soru-cevap ile tamamlanacak 4’üncü oturum ardından sempozyum, kapanış konuşmaları ve plaket sunumu ile sona erecek. 
Editör: Doğu Gazetesi