Afgan mültecileri ziyaret eden Erzincan Valisi Selman Yenigün tercüman aracılığı ile Afgan mültecilerle sohbet ederken bir Afganlı ile İngilizce sohbet edip çocuklara çikolata ve oyuncak dağıttı. 10 Temmuz tarihinde 45 aile 172 kişiden oluşan Afgan mülteciler merkeze Erzincan Merkeze bağlı Geçit Beldesinde kullanılmayan bir okulun bahçesinde kurulan 40 çadırda hayatlarını idame ettiriyorlar. Vali Yenigün ile birlikte Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Sağlık Müdürü Mesut Turan, Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ile ilgili müdürlerde hazır bulundu. Afgan mültecilerinin yerleşim alanlarını ziyaret eden Erzincan Valisi Selman Yenigün basın mensuplarına açıklama yaparak her türlü ihtiyacın karşılandığını dile getirdi. Vali Yenigün “ 10 Temmuz 2012 tarihinde İlimize Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yönlendirilen ilimizde geçici olarak ikamet etmek üzere gelen 172 kişiden oluşan Afgan mültecilerin, geçici barınma yerinde onların genel durumları hakkında ve geçici barınma yerinin imkan ve kapasitelerini mahallinde görmek ve incelemek üzere buraya geldik. 172 kişi 45 aileden oluşuyor. Afgan mülteciler burada geçici bir iskâna tabii tutulmuşlardır. İkamet teskerelerini aldıktan sonra ikamet teskeresinin kendilerine verdiği tüm hakları kullanabilecekler. Biz burada o ana kadar olan her türlü ihtiyaçlarını karşılamak üzere geçici olarak bu kampı oluşturduk. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı burada kullanılmayan okulu restore ederek, mutfağını, eğitim bölümlerini, yemekhanesini, tuvalet, banyo gibi insanların ihtiyacı olan bölümleri restore ederek oluşturdu. Kızılay’ın vermiş olduğu çadırları da içlerine halı, döşek gibi ihtiyaçları temin etmek suretiyle burada kalacak olan Afganlı mültecilerin, en rahat bir şekilde kalmalarını imkan verecek çalışmaları yaptılar. Bu noktada vakfımız her konuda yeme içme, yatma ve barınma konusunda ki çalışmaların yanında vakfımızın belediyemiz her akşam yemek göndermektedir. Bunun yanında üniversitemiz öğlen yemeklerini vermektedir” dedi.

Öte yandan Vali Selman Yenigün’ün koruması çocuklara oyuncak dağıtırken Afganlı çocukların alana gelmesiyle küçük çaplı karmaşa oluştu.  Vali Yenigün korumasına dönerek  ‘Öyle dağıtmayın teker teker dağıtın. Tek tek çocuklara götürüp verecektiniz’ diye tepki gösterdi.

Türkiye’de oldukları için mutlu olduklarını söyleyen Afganlı mülteciler ise Afganistan’dan taliban ve savaştan kaçtıklarını dile getirdiler. 

Editör: Doğu Gazetesi