Yaptıkları birbirinden ilginç projeler ile TÜBİTAK yarışmasına girmeye hazırlanan liseli kızlar, 5 farklı proje geliştirdi. Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 10 kişilik gurup, 5 farklı proje geliştirdi. Projeler içerisinde yer alan ‘Kolay Çiftlik Projesi’ diğer 4 proje içerisinde öne çıkan proje olarak değerlendiriliyor. Yağmur Alkan ve Sevgi Arslan isimli öğrencilerin tarafından hazırlanan proje sayesinde, olası bir sel doğal afetinde seraların zarara uğramaması, ahırlarda hayvan teleflerinin yaşanmaması ve arı kovanlarının felaketten etkilenmemesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. 160’ı yatılı toplam 197 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, birbirinden ilginç projeler ortaya çıkardı. Bilişim Gençlik Projesi kapsamında, hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm üreten yetenekli genç öğrenciler, 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde projelerini hayata geçirdi. Koordinatör öğretmenleri Emre Avuçlu’dan destek alan 10 öğrenci, 5 projeyi bitirmeyi başardı. Öğrenciler yaptıkları projeler ile TÜBİTAK yarışmasına katılacak.
Afetlere karşı ‘Kolay Çiftlik Projesi’
Yapılan 5 proje içerisinde en dikkat çekici olanı, ‘Kolay Çiftlik Projesi’ Yağmur Alkan ve Sevgi Arslan’a ait. Türkiye’de yaşanan sel olayları ve bu doğal afetlerde özellikle, sera ve ahırlarda yaşanan zararların önüne geçilmesi amaçlanıyor. 100 ton ağırlığı kadar bir sera alanı ve ahırı kaldırabilecek olan sistem sayesinde, yaşanacak bir sel durumunda sera ve ahır yaklaşık 15 metreye kadar yukarı kalkabiliyor. Elektrikli ve yakıtlı olarak çalışabilen sistem sayesinde, yaşanabilecek bir afet anında kişiye sensor yardımıyla sinyal gönderiliyor ve alan sistem sayesinde yerden yukarıya doğru yükseliyor. 100 ton ağırlığında ki bir bölge için yaklaşık 12 bin TL maliyetin olduğunu ve projenin genel amacı hakkında bilgi veren Yağmur Alkan, “Bir sel afeti sonucunda seranın zarar görmesini engelleyen, her hangi bir doğal afet sonucu ahırda hayvanların telef olmaktan kurtaran, deprem nedeniyle evlerin yıkılmasını önleyen, arı kovanlarının diğer hayvanlar tarafından kırılmasını ve başkaları tarafından çalınmasını önleyen bir sistem” açıklamasında bulundu.
5 FARKLI PROJE ORTAYA ÇIKARDILAR
Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Emre Avuçlu, Bilişim Gençlik Programı kapsamında öğrencilerin hayatta karşılaşılan sorunlara karşı projeler yaptıklarını vurgulayarak, “Ortaya çıkan projeler, hayatta karşılaşılan sorunlara çare oluyor. Öğrenciler 1 ay içerisinde bu projeleri ortaya çıkardılar. Yapılan projelerin tamamı başarılı olmuştur. Bu projeler geliştirilebilir. Öğrenciler burada kendi düşünce ve fikirlerini ortaya koyarak, hayata geçirmişlerdir” dedi.Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, ‘Kolay Bul’, ‘Kolay Yaşam’, ‘Kolay Doktorun’, ‘Kolay Çiftlik’ ve Kolay Havayı Temizleme’ projelerini yaptılar. 
Editör: Doğu Gazetesi