Türkiye Büyük Millet Meclisinde Atatürk’ün şu veciz sözü yazılıdır:

“Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.”

Ve o millet iradesinin temsil edildiği yüce mekan, darbeciler tarafından bombalandı. Demek oluyor ki; darbecilerin millete de  Atatürk’e de saygıları yok.

            Onun içindir ki darbe önlendi, Çünkü başarısız oldu. Arkasında millet yoktu. Olmadığı da ellerinde bayraklarla sokaklara çıkan milyonlarca vatandaş açık şekilde gösterdi.

            Türkiye benzer olayları 1963 de yaşamıştı. Talat Aydemir, 20 – 21 mayısta ihtilal girişiminde bulundu. Bu ikinci teşebbüs sonucunda Askeri mahkemede yargılanıp idam cezasına çarptırıldı.1960’lı yıllardaki darbe teşebbüslerinde, TRT’ ye el konuldumu, Telefonlar kesildimi halkın haber alma imkanı kalmıyordu. Ama günümüz Türkiyesin de, gelişen ve değişen teknolojik imkanların kullanması ile olaylar anında duyuluyor. Öyle ki ne olup ne bittiği TV ekranlarından izlenebiliyor.

            Yazımın bu noktasında bir hatıramı paylaşmak isterim. 20-21 Mayıs 1963’te, Talat Aydemirin ikinci kez darbe girişiminde, Telefonlar kesik. Vali dahi haber alamıyor. Ben sabah erkenden kalkıp matbaaya geldim. Bir haber alabilirmiyim diye, Ankaradaki Erzincan talebe yurduna telefon açtım. Yurtta kalan arkadaşlardan Necdet Aksu karşımdaydı. Ondan bir gazete almasını manşetini okumasını istedim. Manşette Hava kuvvetleri darbe girişiminde bulunanların girişimlerinden vazgeçmelerini isteyen beyannameler attığı anlaşılıyordu.

            Hemen sayfayı değiştirip gazeteyi baskıya verdim. Gazete baskıya ulaşınca Vali Mustafa Yörükoğlu beni çağırdı. Bu haberi nasıl aldığımı sordu.

            Anlattım. Bana aynen şöyle dedi.” İnsanı her zaman imtihan etmek mümkün değildir. Bazen bir olay buna imkan verir. Seni tebrik ederim”