Erzincan’ın kadim ve yeterince bilinmeyen geçmişine ilişkin yeni bir çalışma bilim adamımız Tahir Erdoğan Şahin tarafından hazırlandı.
         İki cilt halinde neşredilen çalışmada prehistorik dönemlerden Türklere kadar geçen süreç ilk kez tüm detaylarıyla birlikte ele alındı.
         Çalışmada; Hititlere çağdaş ve en az onun kadar önemli olan “HAYAŞA KRALLIĞI” özel bir yer almakta.
         Ayrıca Erzincan’ın merkez olduğu Hayaşa Bölgesi içerisinde inşa edilen tüm ilk çağ yerleşimleri, görsel malzemeleriyle birlikte tanıtılmış ve haklarında gerekli bilimsel açıklamalara yer verilmiş.
         Hayaşa Bölgesi Tarihi, aynı zamanda bu yörede gelişen dini, kültürel, siyasal olayların derli toplu ele alındığı önemli bir çalışma olmakla beraber eser içerisinde pek çok bilinmeyen gizemli konular gündeme getirilmiş, çağımızda yaşanan bazı sosyo politik tartışmaların tarihsel arka planı ortaya konulmuş.
         Bu çalışma çok çeşitli konuları içermesi yanı sıra yörenin eski yol ve yol örgütlerini de kapsamakta. Özellikle yol ve ulaşım tarihimize ışık tutan bu niteliği vesilesi ile bakanlarımızdan Sayın Binali Yıldırım çalışmanın takdim yazısını yazmışlar.
         Hayaşa Bölgesi kuzeyde Suşehri’nden Bayburt‘ta, güneyde Eğin’den Bingöl’e kadar ki büyük alanı kapsamakta. Bu nedenle yapılan çalışma başta Erzincan ve ilçeleri olmak üzere çevre il ve ilçeleri de yakından ilgilendirmekte.
         Bizim gördüğümüz kadarıyla Hayaşa Bölgesi Tarihi, yalnızca bilimsel bir çalışma olmanın dışında bu yörenin tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin de tanınmasına yol açacak en kapsamlı araştırmalar arasında yer alacaktır. Bunun için bu eseri okumak lazım.