HAYAŞA BÖLGESİ TARİHİ ULUSLARARASI AKADEMİK PLATFORMDA TARTIŞILACAK
 
         Birçok okurumuzun bilebileceği gibi ülkemizin önde gelen tarihçi-bilim adamı Tahir Erdoğan Şahin’in hazırladığı Hayaşa Bölgesi Tarihi, Doğu Anadolu Tarihi’nin önemli bir eksikliğini gidermiştir.
         Bakanımız Binali Yıldırım Bey’in kitapta yer alan takdim yazısında ifade ettiği gibi,
         “Başta Erzincan ve çevresi olmak üzere Doğu Anadolu’nun kuzey batısında ve yukarı Fırat havzası içerisinde yer alan siyasal- kültürel yapıları ve gelişen çeşitli olayların bir bilim adamı tarafından ele alınıp analiz edilmesi sadece bölgenin geçmişinin bilinmesiyle sınırlı bir faydayı değil, ülkemizin karşılaştığı ya da karşılaşabileceği çeşitli politik sorunları aşmamızda da büyük faydalar sağlayacaktır”
         Ülkemizin önemli bir alanını, bilinmeyen kadim geçmişini gün yüzüne çıkaran eser bakanın da dediği gibi; temel politik sorunların aşılmasına önemli bir katkı sunacaktır.
         Nitekim 2015 yılı, Türkiye’nin ve Türk Devleti’nin Ermeni Diasporası’nın gerçek dışı propagandalarına karşı ahlaki, tarihi ve politik mücadelesinde önemli bir takvimdir.
         Kitapta başta Doğu Anadolu olmak üzere Gregoryen Ermenilerinin beşinci ve on birinci yüzyıllar arasında yöre halkının asimile edilmesi, tapınak ve kiliselerinin yıkılması, binlerce insanın katledilip göçe zorlaması önemli ayrıntılar arasındadır.
         Kitapta bu süreçler nesnel ve tarafsız biçimde ele alınmaktadır. Bu nedenle kitabın İngilizce ve diğer yabancı dillere çevrilip uluslararası üniversite ve ilgili mahfillere gönderilerek gerekli tartışma zemininin oluşturulmasına çalışılacaktır.
         Konuya ilişkin yalnızca bir bilim adamının gayreti değil, ilgili kurum ve kuruluşların da gerekli refleksleri göstermeleri gerekmektedir. Çünkü bu kitap yüzeysel bir tarih kitabı değil, dip dalgalarını araştıran derinlikli bir eser...