Erzincan’ın en yakın en coşkulu hatta bir bisikletle gidebileceğiniz en kalabalık ve geniş bir alana sahip mesire alanı ekşisu tesisleridir. Bögert maden suyu ve Horhor ılıcası ve maden suyu ile Ülkemizin en güzel ve en nadide şifa kaynaklarından biridir. Her yıl yeni bir açılış töreniyle yeni bir modern bir havaya bürünmektedir. Bu yıl yapılacak olan payton yolu ve havuz üzerinde yapılacak boğaz köprüsü projesi vs. daha çok kendini hayran bırakacaktır. Bu hususta belediye başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederiz. İnşallah bir gün yollardaki felahımız da refahımız olacaktır.

Her şey çok güzel ve layık-ı veçhile yapılmaktadır. Lakin garip ve mahzun bir şekilde köşeye itilmiş bir Horhor ılıcamız vardır. Aslında bu bölgeyi maden suyu ile birlikte mesire alanı haline getiren Horhor ılıcası göletidir. Belki de içerisindeki kükürt ve minerallerinin zenginliği açısından dünyanın sayılı şifa kaynaklarındandır. Gerçek manada analizleri yapıldığında bu cevher bir gün güzüne çıkacaktır. Yıllardır bir yardım eli uzanmasını bekleyen Horhor ılıcasına bir el uzatınız. Erzincan halkı olarak akıp giden bu cevhere bakıp iç geçirmekteyiz. Ne olur bir açılış töreni de bu garip için yapınız, hem o mutlu olsun hemde insanlar sağlıklı ve eğlenceli olarak bu şifa kaynağında yüzmenin sefasını yaşasınlar.

Yaşanmış canlı şahitleri vardır. Düzenli seanslarla girilmesi halinde ilerlemiş hemoroit tedavisi, mantar hastalığı, pişik, romatizma ve kıkırdak dokunun yeniden oluşumu gibi mucizevî şifa kaynağıdır. Bilmeyenler üzerinde oluşan kükürt ve diğer mineral karışımı şifa kaynağı tortularını pis olarak görmektedir. Rüzgârla gelen atıklar, kükürt köpüklerine karışarak üzerinde dolaştığından kullanım dışında kalmaktadır. İnsanlar kıymetini bilmese de, basit bir halde ama bütün zemin tabanından kaynayarak geçmişten geleceğe doğru köpüler atarak, ışıl, ışıl yine o yoluna devam etmektedir. Uluslararası Transit yol güzergâhına yakın bu tesis üzerindeki Horhor ılıcası için, ne şehrimizde ne de ülkemizde ileri düzeyde tanıtım reklamı yapılmamaktadır. Keza Horhor ılıcası da köhne bir halde beklemektedir. Daha evvel belediyemiz etrafına tahtadan duvar ve üç bölümlükte soyunma kabini yapmıştı. Ancak sahipsizlikten kabinlerin kapıları kırık ve v.c. haline gelmiştir.

Başka illerdeki ılıcalar gibi gölet taban ve etrafı mermer kaplama yapılabilir. Ortadan ikiye bölünmek ve etrafı yüksek duvarlarla çevrilerek, üzeri açık, kadın ve erkeklere ait büyük birer yüzme havuzu haline getirilebilir. Kadın ve erkekler için kabin ve dinlenme bantları konulabilir. Bir görevli nezaretinde jetonlu giriş kapısı yapılabilir. Şehirden ve il dışından gelen insanlar için, düzenli seans uygulamaları, konaklama tesisleri yapılabilir. Gül ve çiçek bahçeleri yapılabilir. Keza bütün mesire alanlarında ki ocaklar daha modern hale getirilebilir. Ayrıca mesire alanı ile kaplıca arasında eğlenceli bir raylı sistem getirilebilir. -Reklamlarının ışığı altında böyle güzel, ileriye dönük bir yatırım, hem şehrimize gelir kaynağı olacak hemde şehrimizi bir cazibe merkezi haline getirecektir. Aslında Horhor ismi zaten kendini bir odak noktası haline getirmektedir.

Huzurlu şehrin huzurlu insanları bu şen şakrak mesire alanında daha çok huzurlu olacaklardır. Yetkililerin gayretlerinin ve projelerinin ardından güzel ve coşkulu bir açılış törenlerinin müjdesini bekliyoruz. Yinede takdir yetkili mercilerindir.