Modemler, bilgisayarlar, ekranlar, şarj aletleri gibi elektromanyetik dalgalar yayan cihazlar ya da mobilya, dekorasyon objeleri ve işlevsel ev araç gereçleri gibi zehirli gazlar salarak sağlığımızı tehdit eden pek çok nesne bugün evde başköşeye kurulmuş durumda. Bu nesneleri sağlığımız için ciddi anlamda tehdit teşkil ettiğini bilmemize rağmen yaşamımızı kolaylaştırdıkları için kullanmaktayız. İyi ama teknolojiyle sağlığın el ele veremeyeceğini de kim söylüyor ? Teknolojiden ya da pratiklikten ödün vermeden sağlıklı bir ev ortamında yaşamak pekala olası. Bu dengeyi oluşturmada başlıca yardımcılarımız bazı ev bitkileri !

Ev bitkilerinin evin içindeki havayı temizleme-arındırma özellikleri olduğu 1989’den beri bilinmektedir. Nasa’da mühendis olarak çalışmış olan Bill Wolverton bitkilerin birçok kimyasal bileşimi emme (absorbe etme) özelliğini araştıran ilk kişi oldu. En yaygın olanlarından, yaklaşık 50 ev bitkisi, bu şekilde test edildi. Wolverton’un Bitkilerle arındırma (phyto-purification) ile ilgili araştırmaları tüm dünyaya yayıldı ve geliştirildi. Bu araştırmalar iç mekanlardaki hava kalitesi kavramının oturtulmasına da katkıda bulundu.

Bazı inşaat ve temizlik malzemelerinin bizi zehirlediği artık kanıtlanmıştır. Yapıştırıcılar, boyalar, sıkıştırılmış ahşaptan yapılma (sunta) mobilyalar, mürekkepler, temizlik malzemeleri, soba ya da sigara dumanları evlerimizin hava kalitesini olumsuz olarak etkilemekte. Tüm bu kaynaklardan, havaya insanların sağlığını tehdit eden uçucu kimyasal bileşimler yayılıyor ve baş ağrıları, kronik yorgunluk, alerjiler… gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Sakinleştirici renkleri sayesinde stresi azalttıkları gibi, bitkiler havayı nemlendirir, havayı kirleten maddeleri emer ve havaya yeniden oksijen bırakır. Öyleyse, siz de kendinizi bu iyilik perilerinin maharetlerinden yoksun bırakmayın !



SALON BİTKİLERİ

Salon bitkilerinin yerleştirirken dikkate alınması gereken üç nokta

1. Işık: Birçok bitki güneş ışığına doğrudan maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzeye bakan cam önü uygun bir yerdir.

2. Isı: Büyüme dönemlerinde bitkinin sabit bir ısıda kalması idealdir. Soğuk havalarda bitkileri soğuğun girebileceği, cam kenarlarında ve perde arkalarında bırakmayın.

3. Nemlilik: İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha kalın ve dolgun yapraklı bitkiler salon gibi daha kuru mekanları tercih ederler.

BİTKİLERİN GÜNLÜK BAKIMI

Bitkilerde günlük bakım için aşağıda sayacağım araç-gereçlere ihtiyacımız olacak. Bu araç-gereçler profesyonel anlamda çok kaliteli de olabilir, işi görecek kadar basit de olabilir. Amaç çiçeklere bakım yaparken işimizi görmesidir.

-  Saksı tabağı

-  Uzun ve dar uçlu sulama kabı

-  Nemlendirme için sprey

-  Sıvı gübre veya granül gübre

-  Bitki destek çubuğu ve bitki bağı

-  Bahçe makası

-  Böcek ya da mantar öldürücü sprey ya da ilaç

SULAMA

     Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını parmağınızı 2-3 cm kadar toprağa sokarak anlayabilirsiniz. Eğer kuru gelirse, ılık suyla sulayın. Yüzeyi kuru görünse bile dip tarafları nemli olabilir. Afrika menekşesi ve Siklamen gibi bitkileri üstten değil tabağına ılık su koyarak sulayın. Aslında en doğru yöntem budur. Üstten sulama bitkilerin köklerinin çürümesine neden olur. Ancak saksıyı su dolu kapta uzun süre bırakmamanız fazla suyu bir süre sonra boşaltmanız da gerekir. Saksı tabağına eklediğimiz su yaklaşık 10-15 dakika kadar bekledikten sonra su kaldıysa boşaltılmalıdır. Bu süre zarfında saksı toprağı yeteri kadar suyu çekecek ve köklere ulaşmasını sağlayacaktır.

       BESLENME

      Yeni dikilen bir bitki toprağında yaklaşık iki ay yetecek kadar besin deposu vardır. (dikerken yeni toprak koymuşsak tabi) Yapraklı bitkiler çabuk büyüdükleri için bahar ve yaz aylarında beslenmelidir. Çiçekli bitkiler ise çiçeklenme mevsiminde ve öncesinde beslenmelidir. Ev bitkilerini sıvı besinler ile beslemek kolay ve pratiktir. Bu amaçla piyasada çok fazla sıvı besim çeşidi vardır. Bu besinleri verirken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu besinler genelde konsantre sıvı besinlerdir. Bitkiye verirken belirli oranlarda sulandırılması gerekir. Bu oranlar kutu içeriğinde mutlaka yazar. Gübre ayrı bir kaba ( yarım ya da bir litrelik pet şişeye) belirtilen oranlarda sıvı gübre ve su karışımı ile hazırlanmalı ve bu şekilde bitkilere verilmelidir.

       Sıvı besinlerin direk bitki toprağına verilen türleri olduğu gibi yapraklarına sprey yapılarak verilen türleri de vardır. Her iki türde de sıvı besin ılık su ile karıştırılmalı ve bitkiye bu şekilde verilmelidir.


       SAKSI DEĞİŞTİRME

       Saksısı değiştirilecek olan çiçeğe, 2 gün öncesinde bolca su verilmelidir. Saksıdaki çiçeğin, işaret parmağı ile orta parmağın arasına girecek şekilde gövdesinden kavranıp; diğer elin yardımıyla saksının altından tutulduktan sonra ters çevrilmesi gerekir. Böylelikle bitki, saksıdan ayrılır.

Bitki, saksıdan çıkarıldıktan sonra kökleri kontrol edilmeli, zedelenen ya da yaralanan kök varsa temizlenmelidir. Çiçeğin saksısı küçük ise, bir boy büyük saksıya yerleştirilmelidir. Yeni saksı, dikilecek çiçeğin cinsine uygun bir toprak ya da harç ile doldurulduktan sonra çiçek yerleştirilmelidir. Boş kalan yerler harç ile iyice doldurulmalıdır.

Çiçeğe, saksının altından su çıkana dek bolca can suyu verilmeli, su çekildikten sonra çökme varsa toprak ilave edilmelidir. Son aşama olarak, bir ay sonra besin maddeleri verilmeye başlanmalıdır. Saksı değişimi tercihen ilkbaharda yapılmalıdır.

Saksısı değiştirilecek bitki, saksı değiştirme işlemi yapılmadan yaklaşık bir saat önce bolca sulanır. Böylece saksı değiştirme işlemi esnasında bitkinin toprağıyla kolayca çıkarılması sağlanmış olur. Saksı değiştirilirken bitki tutulurken, eski saksısı ile birlikte baş aşağı çevrilir. Eski saksıya sertçe vurmak suretiyle, bitkinin saksıdan kurtulması sağlanır. Dikenli bitkiler kalın kağıtlarla tutulmalıdır.

Saksıdan kurtulan bitki, kökünü saran toprağı ile yeni saksısına yerleştirilir. Bitkinin altın ve yanları bitkiye uygun iyi nitelikli toprakla beslenir ve saksıda sıkıştırılır. Hasta görünümlü bitkilerin saksısı değiştirilmemelidir.


KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ SORUNLAR

Çok Az Işık Alması: 

Belirti: Bitki uzun ve sağlıksızdır. Yapraklar arasındaki boğumlar aralıkları fazladır. Büyüme durmuştur. Yapraklar normalden daha küçük ve soluktur. Çiçekleri ya hiç yoktur ya da çok cılızdır.

Çözüm: Dallanmasını güçlendirmek için bitkiyi kısaltın ve daha ışık alabileceği bir yere taşıyın.

Çok Az Sulanması:

Belirti: Bitki ya çok az ya da hiç büyümez. Çiçekleri çok kısa sürelidir. Yaprakları zayıftır. Alt yapraklar düşer.

Çözüm: Su dolu bir kap içinde 10 dakika bekletin. Saksı tabağına yerleştirmeden önce suyun süzülmesini bekleyin. Bitki çok kısa bir sürede yeniden kurursa saksını değiştirin.

Çok Soğuk Ortamda Olması:

Belirti: Çiçekler kısa ömürlüdür, yapraklar kıvrılır ve düşer.

Çözüm: Hava akımından uzak sıcak bir yere taşıyın.

Az Nemli Ortamda Olması 

Belirti: Yaprak uçları kahverengileşir ve kurur. Yaprak kenarları sararır ve yapraklar dökülür. Gonca ve çiçekler büzüşür ve düşer.

Çözüm: Banyo, mutfak gibi daha nemli bir ortama taşıyın. Nemliliği artırma metotlarını deneyin.

Az Besin Alması:

Belirti: Bitki büyümez ve çiçekli bitkiler çiçek açmaz.

Çözüm: Gerekli besin ile besleyin.

Fazla Işıklı Ortamda Olması:

Belirti: Gündüz saatlerinde bitkinin yaprakları solar, kahverengi yarık izleri oluşur. Bitki solgun görünür. Yapraklar buruşup, kurur.

Çözüm: Bitkiyi daha serin ve gölgeli bir ortama taşıyın.

Fazla Su Verilmesi:

Belirti: Çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıftır ve kolayca dökülür.

Çözüm: Bitkiyi daha sıcak bir ortama taşıyın. Fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Sadece gerektikçe su verin.

Fazla Sıcak Ortamda Bulunması:

Belirti: Bitki kış aylarında sağlıksız büyüme gösterir. Yaprakların kenarları kahverengileşir. Alt yapraklar solar ve dökülür.

Çözüm: Bitkiyi daha serin bir ortama taşıyın.

Fazla Nemli Ortamda Bulunması:

Belirti: Yapraklarda, çiçekte ve sapında gri küf  oluşur.

Çözüm: Bitkiyi daha kuru bir ortama taşıyın.

Fazla Besin Verilmesi:

Belirti:Yapraklar kahverengileşir ve büzüşür.

Çözüm: Bitki sağlıklı bir görünüm alana kadar .

ZARARLILAR VE TEDAVİLERİ

      Bitkileri hastalıklardan ve böceklerden korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu nedenle bitkilerin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ideal bir bir ortam yaratmalıyız. Hastalıklı bir bitkiyi, diğer bitkilere de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak diğerlerinden hemen ayırmalısınız.

İşte sık rastlanan salon bitkisi böcekleri ve tedavi şekilleri:

Beyaz Sinek

Beyaz Sinekler: Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ılık sabunlu suya batırın ve sonra da durulayın.


Yeşil veya Siyah Sinek


Yeşil Veya Siyah Sinekler: Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için beyaz sinekler için önerilen metodu kullanın.


Botrytis


Botrytis: Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Eğer sorun devam ederse mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.


Mealy Bugs


Mealy Bugs: Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. İspirtoya (metil alkole) batırılmış pamuklu bezle silin.

Kabuk Böcekleri: 


Kabuk Böcekleri: Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi duran küçük sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ılık sabunlu su ile temizleyin ve durulayın.


Küf


Küf: Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz pudra benzeri oluşumlardır. Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.

NOT:  Salon bitkilerini satın aldıktan sonra evinize götürürken soğuk rüzgardan ve keskin güneş ışığından korumaya özen göstermelisiniz. Bitkiyi hiç bir zaman hava akımında bırakmayın. Ateş ya da kalorifer yanına koymayın. Saksı değişiminde hiç bir zaman bahçe toprağı kullanmayın.

-  ÇAKILLI TEPSİ 

 
    Ev bitkilerinin çoğu  doğada nemli ortamlarda yaşayan tropik bitkilerdir. Dolayısıyla ev şartlarında da ihtiyaçları olan nemi sağlamak gerekir. Aksi halde çabucak bozulur, dekoratif özelliklerini kaybederler. En kolay usul bir püskürteçle bitki yapraklarını düzenli olarak nemlendirmektir. Ancak bu bitkilerden bazıları yapraklarına su değmesinden hoşlanmazlar. (Afrika menekşesi, Dua çiçeği, Yaprak begonyası gibi.)

      Saksı tabağı biraz geniş ve derin tutulur. Tabağın dibine küçük çakıl taşlarından 2-3 cm’lik bir tabaka serilir. Saksı bunun üzerine yerleştirilir. Tabakta saksının dibine değmeyecek şekilde daima su bulundurulur. Su sürekli buharlaşarak gerekli nemli ortamı sağlar.

      Ufak saksıların birkaç tanesini bir tepsiye de yerleştirebilirsiniz. Çakılları kendiniz toplayıp bedavaya getirebileceğiniz gibi, dekoratif amaçla satılan çakılları da kullanabilirsiniz.



SALON BİTKİLERİNDE KIŞ BAKIMI

Tabiatta neredeyse bütün bitkilerin bir dinlenme mevsimine ihtiyacı vardır. Genellikle bu dönem kış mevsimine denk gelir. Bitkilerin bir kısmı bunu net bir şekilde belli eder. Mesela soğanlı ve rizomlu bitkiler toprak üstü kısımlarını kurutur. Perenyal dediğimiz kalıcı otsu bitkilerde aynı şekilde davranır. Bir bölümü de yapraklarını kaybederek dinlenme dönemine geçerler.

Salon bitkilerinin büyük bir bölümünü meydana getiren herdem yeşil bitkilerde ise bu istek pek anlaşılmaz. Gelişimleri yavaşlayınca daha çok su ve besin verilerek hızlandırılmaya çalışılır. Bu da bitkide problemlere yol açar. Hatta kökleri çürüyerek ölebilir.

Ev ortamı sıcak bile olsa salon bitkileri  kasım-mart ayları arasında çok az sulanmalı ve besin verilmemelidir. Bu dönemde biraz serin bir ortam tercih edilmekle beraber kaloriferle ısınan evlerde bu pek mümkün değildir. Çiçekler hiç olmazsa ısı kaynaklarından biraz uzaklaştırılır.

Kuru havadan etkilenmemeleri için yaprakları düzenli olarak nemlendirilir.

Difenbahya,eğrelti türleri gibi sürekli nemli toprak isteyen bitkilere az ve sık su verilir. Diğerlerinde toprağın birkaç cm kuruması beklenir.

Bazı bitkilerde ise(özellikle kışın çiçek açanlar) dinlenme dönemi farklıdır.

Açelya, yılbaşı, kalanşo ve klivya gibi çiçekler yaz döneminde dinlenir.

Kışın çiçek açan bütün ev bitkileri çiçekli dönemlerinde bol sulanır ve düzenli besin verilir.

Sıklamen, kaladyum ve amaryllis gibi soğanlılar  toprak üstü bölümleri kuruyunca mevsimi gelinceye kadar sulanmaz.

Afrika menekşesi, cam güzeli gibi devamlı aktif bazı bitkiler dinlenme dönemine pek ihtiyaç duymazlar. Yine de bu bitkileri 1 ay kadar su ve besini azaltılarak dinlendirmek iyi netice verir. Bu dönem kış sonuna getirilir ve peşinden gerekiyorsa saksı değişimi yapılır.

Bütün salon bitkilerinde saksı değişimi aktif dönemlerinin hemen başında yapılmalıdır.( Genellikle ilkbaharda)

BİTKİLERDE SARARMA SEBEPLERİ

Alt yapraklarda sararma: Yapraklar genelde sağlıklı görünüyorsa 1-2 alt yaprağın sararması yaşlanmaya bağlı biyolojik bir olay olabilir.

Saksının küçük gelmesi  (Baharda taze toprak ilavesiyle saksı değişimi yapılır)

Demir veya nitrojen eksikliği de bir sebeptir. (Bu durumda uygun bir besin kullanılır)

Bütün yapraklarda ani sararma:

Ani mekan veya ısı değişikliği

Soğuk hava akımı

Soğuk mekan

Aşırı sulama  (Özellikle tabağında su beklemesi kökleri boğarak bitkiyi öldürür)

Az veya hiç sulamamak

Kireçli musluk suyu  (Özellikle üstten başlayan sararmalar kireçli suya bağlı olarak toprakta biriken kalsiyumdan olur)

Ev bitkilerini soğuk suyla sulamak. (Oda ısısında yetişen bitkilere soğuk su şok tesiri yapar. Daima ılık su kullanılmalıdır)

Yetersiz ışık

Hassas bitkilerde aşırı gün ışığı da  yapraklarda sararma ve kahverengileşmeye sebep olur.

- ORKİDE BAKIMI

Orkidelerin toprağı genelde ağaç kabuğundan oluşur ve bitki gerekli besinin %80'ini hava ve ışıktan alır,bu nedenden dolayı orkidenizi aydınlık gün ışı alabilecek kapalı bir mekanda barındırmanızı tavsiye ederiz. Yaz aylarında asla cam arkasından direk güneş almamasına dikkat ediniz.Bitkinizi haftada 1 kere özel sulama kabı içerisine saksının yarısına gelecek kadar su doldurduktan sonra takriben 1-2 saat bekletip kabın içerisinde ki tüm suyu boşaltarak orkidenizin gerek duyduğu tüm suyu vermiş olacaksınız. Altında su tabağı olmaz ise vereceğiniz suyu ağaç kabukları çekmeden alta geçecektir. Altında su verirken bir kab olmasına özen gösteriniz.

Not: Kap içerisinde asla bayat su bırakmayın. Su kaldığında kökler hava almayacağından orkideniz ölebilir. 


-  MENEKŞE BAKIMI

Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direk güneş ışınları olmamalıdır.

Menekşeler ışıklı ortamları severler, fakat direk güneş ışığına maruz kalmamaları gerekir. Toprağı sürekli nemli tutulmalıdır. Haftada en az 2 kez sulanmalıdır. Sulama sırasında yaprak ve çiçeklerine su değmemesi gerekir. Aksi taktirde yaprak ve çiçeklerinde lekeler oluşur.


-  LİMON AĞACI BAKIMI

Limon ağacı turunçgiller ailesinden olduğu için belli dönemlerde sulanması gerekir. Haftada 1 kere bir su bardağı kadar su verilmelidir. Güneş ışığı alacak bir yere konulmalıdır. Meyveleri olgunlaştıktan sonra yaprak dökmesi normaldir. Yapraklarını döktükten sonra budanması gereklidir. Bu sayede bir sonraki meyve oluşumu daha gür ve canlı olacaktır. Saksı dibinde su tahliye delikleri olmalıdır. Toprak için fazla gelen su tahliye olmalıdır. Aksi taktirde kökleri çürüme yapabilir.


-  BONSAİ BAKIMI

İç mekan bonsailer, direkt güneş ışığı almadan aydınlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Bonsai, havadar ve nemli bir ortamda bakılmalıdır.

Bonsai Bakılan Ortamın Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Bonsai’nin ortam sıcaklığı 22 dereceyi geçmemelidir. Yaz aylarında Bonsai’yi sıcaktan koruma amaçlı evi sıklıkla havalandırmanız gerekmektedir. Kış aylarında ortamın kuru olması, yapraklarını dökecektir. O yüzden kış bahçesi ya da cam önünde muhafaza edilmelidir

Bonsai Neden Çok Yaprak Döker?

Bonsai sorunlarından biri hızla yaprak dökmesidir. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri yanlış sulamadır. 

Bonsai Nasıl Sulanmalıdır?

Bonsai’yi yağmurlama tekniğiyle sulamak gerekir, aynı zamanda saksı altındaki fazla su drene edildikten sonra, yaklaşık 30 dakika sonra tekrar aynı şekilde sulanmalıdır. Böylelikle toprak tamamen nemlenecek ve kök çürümesi engellenecektir. 

Bonsai Çürümeye Başladıysa Tekrar Nasıl Sağlıklı Hale Getirilir?

Bonsai’nin çürümeye başlamış ve çürümüş köklerin temizlenmesi gerekir. 

-  DİEFENBAHYA (DİFENBAHYA) BAKIMI


Difenbahya ev ve işyerlerinde büyütülmesi çok basit bir bitkidir.Uzun ve geniş yaprakları mevcuttur.Difenbahya rahat gelişebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyar.Yaz aylarında haftada 2 kez sulanmalıdır. Kış ayları ise haftada 1 kez yeterlidir. Yılda bir kez gübreleme yapılabilir.

-  ANTORYUM BAKIMI


Antoryum en basit çiçek bakımına sahiptir. Genel olarak kırmızı çiçeklere sahiptir. Haftada 2 kez sulanması yeterlidir. Direk güneş ışığından korunmalıdır. Kuruyan yaprak ve çiçekler kesilmelidir. Yılda 1 kez vitamin takviyesi yapılabilir.

-  GUZMANYA BAKIM


Guzmanya doğrudan güneş ışığına gerek duymayan bir saksı çiçeğidir. Genel olarak kırmızı çiçeklere sahiptir. Haftada 2 kez sulanması yeterlidir. Direk güneş ışığından korunmalıdır. Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılabilir. Guzmanya çiçeği genel olarak yaz ayları çiçek açar. Kış aylarında soğuktan korunmalıdır.


-  KALANŞO BAKIM

Tüm dünyada sevilerek yetiştirilen bir bitkidir kalanşo. Sevilme nedeni minik minik bir çok çiçeğinin buket oluşturması yanında kolay bakımı ve uzun süre çiçekli kalmasıdır. İyi drenajlı toprakları sever. Kaktüsler için hazırlanmış toprak karışımı veya torf-kum karışımı yetiştirme ortamı olarak kullanılabilir. Yüksek sıcaklıklardan pek hoşlanmaz, yazın açık alanlara taşınabilir, yalnız soğuklar gelmeden tekrar içeri alınmalıdır. Kalonşe etli yapraklarında su depolar bu yüzden fazla suya ihtiyaç duymaz. Yazın toprak yüzeyi hafif kuruyunca sulanmalıdır.


-  ATATÜRK ÇİÇEĞİ BAKIMI


Atatürk çiçeği en iyi aydınlık, ancak doğrudan güneş almayan yerlerde yetişir. Günde en az 6 saat gün ışığı alması gelişimi için şarttır. Atatürk çiçeğinin parlak renkleri uzun sürsün isteniyorsanız gündüz sıcaklığının 21 derece üzerine çıkmamasına dikkat edin. Saksılar kalorifer peteği, klima, şömine ve sobalardan uzakta bulunmalıdır. Atatürk çiçekleri orta derecede nemli toprakları severler. Saksınızı toprak yüzeyi kuruduğu zaman sulayın. Saksıyı sularken çok önemli nokta tabakta su bırakmamaktır. Mevsimlik bir çiçektir yapraklarını dökmesi çok normaldir.

-  SPATİFİLYUM(SPATİ) BAKIMI

Spati adı da verilen Spatifilyum bitkisi, dolaylı ışıklardan faydalanır, doğrudan ışığa gereksiniz duymaz. Ancak güneş ışığını gören kısımları ışığa doğru bir eğilim gösterdikleri için, sakısyı arada bir çevirmek ve bu eğilimlerin dengeli bir şekilde olmasını sağlamanız gerekir. Spati bitkisi hava akımlarından çabuk etkilendiği için çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır. Yılda en az bir kere topraktan vitamin ve mineral desteği yaparak besin verilmelidir. Saksı değişimi ise sıcakların başladığı mayıs ayında yapılmalıdır.Havanın soğuk olduğu kış aylarında bitkiyi mümkün oldukça az sulamalısınız. 


-  AÇELYA BAKIMI


Açelya bitkisi doğrudan ışığa gerek duymadan aydınlık ortamda yaşayabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır. Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır. Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılabilir.


-  SUKULENT BAKIMI


Sukulent dikensiz bir kaktüs türüdür. Suyu çok fazla sevmez, çünkü kendi suyunu yaprağı içinde depolayabilir. Ortalama 15-20 gün susuz kalabilir.15-20 günde bir hafif bir şekilde sulaması yapılmalıdır. Aydınlık ortamı sever. Yılda bir kez çiçekleri olur. Radyasyonu toplama özelliği olan sukulent, evinize ve ofisinize estetik bir boyut kazandıracaktır. Sukulent çok hızlı uzayan bir bitkidir.

Sukulent Çoğaltma:  Sukulent bir çok çeşiti mevcuttur. Hemen hemen hepsinin çoğaltılması aynı şekilde yapılır. Çiçeğin kopan yaprakları toprak üzerine bırakıldığında çiçek kendiliğinden köklenme yapacaktır. Kök oluşumu tamamlanınca dikim yapılabilir.


KAYNAKLAR

http://www.evhayat.com/ic-mekan-bitkilerinin-bakimi

http://www.evdeustavar.com/salon-bitkileri/

http://www.ankaracicekpazari.com/salon_bitkileri_sus_bitkilerinin_bakimi.htm

www.organikoop.com

htthttps://kidim2013.wordpress.com/2014/02/15/evin-havasini-temizleyen-30-bitki/p://www.cicekleringucu.com/saksi-cicegi-bakimlari

www.bahcebitkileri.org  www.bahcebitkileri.org/bitkibiyoteknolojisi