Yıllardır idam getirilsin tartışmaları yapılmakta. Va­tana ihanet, sebepsiz ve basit sebeplerle cinayet işleyenlerden idam cezalarını kaldırmakla toplum değerleri daha çok zedelenir. Bir ülkede idam cezaları yoksa ülkenizi yok etmek için bekleyenlerin ve vahşiliklerin sayılarını çoğaltırsınız. İdamla bir kişi ölürse yüz kişi kurtulur, caydırıcılık ve can korkusu ortaya çıkar.

Vatana ihanet ve ağır adi suçları, ağır hapis cezalarıyla önlenmeye çalışırsanız hapishane kifayetsizliği ve kişi başı giderleriyle baş edemezsiniz. Üstelik can korkuları, geçim dertleri yok, keza muhtaç ailelerine yardım aylığı vermek zorunda kalırsınız. Suç işlemeye alışanlar, korku­suzca yeni ve pratik suçlar peşinde, insanların başlarına yine bela olurlar. Bir insan kolay ortaya çıkmıyor, çocukluğu, gençliği, yaşama sevinci ve hayalleri var.1970 li yıllarda çalış­mış oldu­ğum iki ilçenin hapishanelerinde hiç mahkûm yoktu, ya şimdi! Buradan toplum olarak ahlak ve inanç zayıflığımız ortaya çıkıyor.

Bir ülkede vatanı ve ahlakı koruma adına televizyon ve internet ortamında sansürleri olmalıdır. Kanunların yetersiz olduğu yerde çığırt­kanlar ortaya çıkar. Kol gezen hırsızlar, caniler, vatan kurma telaşına düşen asi teröristler çoğalır.  

Günümüzde vatan hainleriyle mücadelede devamlı kara ve hava harekâtlarıyla bertaraf etmeye çalışırken, aşılanmış insanları kazanmaya çalışırsanız da yüne bir gün ortaya çıkarlar. Bu günün susanları yarının aşılayanları olurlar, çünkü öğüttü yuvadan almışlar, ne söylesende kâr etmez. Ancak kişi yeniden inançlı hale getirmekle kurtuluşa erişir.

Devlet idaresinde toplumsal kurallar ortaya çıkmalıdır. Herkes hür ve özgürdür ama arsızlıkları etrafa sıçramamalıdır. İnsanları koruma adına güvenlikçiler kadar mobese kameralara da önem verilmelidir. Keza her sokak veya cadde başına bir mobese sistemi kurulmalı veher apartman yapılırken kamerasistemi mecburiyeti getirilmelidir.

Her gün bir yenisi ortaya çıkan vahşice işlenen cinayet haberleriyle sarsılıyoruz. Azalmıyor çünkü kendileri öldürülmüyor ki canı da acısın. En fazla ağırlaştırılmış müebbet cezaları var, yine hayatta kalıyorlar.

İnsan, insanı hatta çocuğu öldürecek kadar canileşmişse ve alış-kanlık haline getirmişse neden idam cezaları da olmasın?