Modern Dünyam Hastanesinde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Raşit Feyzi, D vitamini eksikliği hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Feyzi, D vitamini eksikliği olan hastaların güneş ışığından faydalanmasını önerdi.

Modern Dünyam Hastanesinde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Raşit Feyzi, hastalarda görülen D vitamini eksikliği ile ilgili bilgiler verdi. Feyzi D vitamini eksikliği ile ilgili olarak, "D vitamin eksikliği toplumun yaklaşık yüzde 30’unda görülmektedir. Özelliği güneş ışığı az alan kişilerde görülüyor. Kapalı alanlarda çalışanlarda özellikle D vitamini eksikliği olabilir. İlk 1 yaşına kadar çocuklarda güneş ışığı az aldıklarından dolayı D vitamini eksikliği olabilir. D vitamini aldığımız takviyelerle vücudun yüzde 5-10 oranında ihtiyacını karşılamaktadır. D vitamini eksikliği yüzde 90-95 oranında güneş ışığı ile tamamlanmaktadır. D vitamini eksikliği belirtileri özellikle halsizlik, yorgunluk, kemik ağrıları, unutkanlık, güçsüzlük şeklinde olabilir. D vitamini eksikliği bunun yanısıra depresyona da neden olabilir" diye konuştu.

Feyzi ayrıca, "D vitamini kaynakları olarak yağlı balık, yağlarda özellikle teryağı, yumurta yenilebilir ama bu dediğim gibi vücut ihtiyacının yüzde 5-10’nunu karşılamaktadır. D vitamini eksikliği genellikle güneş ışığı ile karşılanmaktadır. Özellikle vücut ağrısı, sırt ağrısı, kemik ağrısı olan hastalarda yorgunluk, unutkanlık, depresyon olduğunda kanda D vitamini düzeyine baktırmalarını tavsiye edebilirim" dedi.

Kaynak: iha