Evvelce kredi kelimesi ne kadar da güzel bir sözdü. Ama şimdi!

         Kredinin sözlük manası borç ödemelerinde güvenilir kişi, diğer taraftan saygın ve itibarlı örnek insanlar için kullanılıyordu.

         Bu güzel kelimeyi o kadar yumuşattılar ki, şimdi faizin adına kredi dediler, hepimizin cebinde yer alması için adına kredi kadı dediler. Bu teyitli ve adımıza kayıtlı kart, faiz kullanıp kullanmadığının açık delilidir. Dolayısıyla bir insanın cebinde ne kadar çok kredi kartı ve limiti sınırı yüksekse o kadar çok fakirdir, o kadar da çok israf içindedir.

         Yağlı bir kara gibidir, bir kere bulaştı mı, bir daha yakanı bırakmaz, ömür boyu sürer, ardınızda alacaklılar bırakır. Birinden kurtulayım derken diğerine bulaşırsın, bir faizi diğer faizle kapatayım derken ömrünüz de tükenip gider.

         Her yıl, milyonlarca insan, sebil zannederek sefil olup icra kapılarında perişan olup ocakları sönüyor. Yaptığı israfın boyutunu göremeyenler, maaşının çoğunu alamadan boynu bükük geri dönüyorlar.

         Kredi kartlarıyla ev alanlar, araba alanlar ne kadar mutlular. Aile faciaları, frenlenmeyen çocuklar bunların mahsulü değimlidir? Bu sayede öylesine lükse, israfa düştük ki, evini geçindirmekten aciz olan insanlar dahi borç yüküne aldırmıyorlar. Kredi borçlarıyla şehirlere sığmayan apartmanlar ve her gün sayıları hızla artan binlerce lüks otomobiller. Cadde, sokak kenarları çift sıra halinde park eden otolar dur durak bilmiyor.

Devlet Hastanemizin koskoca boş alanlarına binlerce araç park ediyor, çoğu da yer bulamayıp geri dönüyor. Düşünüyorum da 2018 yılında başlanacak olan otopark ve ilave hastanesi inşaatları başladığında bu birlerce araçlar nereye park edecekler. Gün gelecek ki, trafik sıkışıklığından, park yeri sıkıntıların-dan insanlar oto muhabbetlerinde usanç duyacaklar, yaya yürümeyi tercih edecekler. Gün gelecek ki, faizleri doğurduğu lüks evler, lüks otomobiller insanlara sıkıntı vermeye başlayacaklar köylere koşacaklar.

         Şehirden köyüne yaya giden insanlar, kalksın da görsünler şimdi insanlar 500 metre uzaktaki işlerine arabasız gidemiyorlar. Bundan birkaç yıl evveline kadar cadde ve sokaklarda iş yerlerine bisikletle, motorlu bisikletle giden insanların sayısı hayli fazlaydı. Şehrimizde bisiklet yolları yapıldı, geçtiğimiz yıl şehrimizde 2000 adet bisiklet dağıtıldı. Artık bisikletin mobiletin yüzüne bakan yok, ya satıldı ya da evlerinin bir tarafına kitlendi Krediler sayesinde yollara sığmayan arabaları ve sırtlarında tükenmez borç yükleri var.

         Daha evvel ‘’kredi kartı haftası’’ başlığı altında yine dile getirmiştim. İnsanların kredi azgınlığının frenlemesi açısından tahakkuk eden borcun % 25 oranı yerine o aya isabet eden borcun tamamının kesilmesi halinde insanlar ve takipçileri yavaş yavaş daha rahat nefes almaya başlayacaklardır.