Erzincanlı yönetmen ve sanatçı Kutluğ Ataman, yaralı yabani kuşların tedavi edilip doğaya kazandırılması için kuş korusu oluşturduğunu belirterek, "Yerel hayvan kuruluşları başta olmak üzere hayvanseverlerin bu tür kuşların koruya getirilmesi çağrısında bulunuyorum." dedi.

Kutluğ Ataman, bir süre önce memleketi Erzincan’da ailesinden kendisine kalan geniş bir araziye, özel bir mimarlık ofisi tarafından inşa edilen bir atölye ve evin de bulunduğu çiftlik kurdu.

Çiftliğinde yaralı yabani kuşları doğaya kazandırmak için de çalışma başlatan Ataman, çiftliğindeki 15 bin metrekarelik ormanlık alanda yaralanmış yabani kanatlı hayvanların tekrar doğaya kazandırılması için "Palanga Kuş Korusu" adını verdiği bir bölüm oluşturdu.

İçerisindeki sulak alanlar ile göletlerin kuşlara zarar verebilecek diğer evcil hayvanlara kapatıldığı koruda, Erzincan ve çevresi ya da yerel hayvan kuruluşlarından getirilen özellikle kaçak av sırasında yaralanan kanatlı hayvanlar, bakım ve tedavileri yapılıp doğaya salınacak.

Kutluğ Ataman AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kuş korumuz, Doğu Anadolu'da başka bir örneği bulunmayan bir sosyal sorumluluk projesidir. Bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılayacak." diye konuştu.

Koruyu çalışanlarının getirdiği 3 yaralı yaban ördeğinden yola çıkarak kurduğuna işaret eden Ataman, şunları belirtti:

"Çalışanlarımdan bir tanesi yanında 3 tane yaralı ördek getirdi. Kurduğum çiftliğin esasen eksiğinin yabani kuşlar olduğunu düşündüm. Bunun üzerine çiftliğimdeki evcil hayvanları ve çok sevdiğim köpeklerimi dahi yan tarafa alarak çiftlikteki bir alanı tamamen yabani kuşlara ayırdım. Burada orman koşullarını taşıyan, tamamen doğal bir ortam oluşturdum. Bu örneği şimdi yavaş yavaş büyüterek yaymaya başlıyoruz. Oluşturduğumuz bu ortamda hayvanlarımız için gereken besinler de kendiliğinden ortaya çıktı."

Ataman, korunun ilk misafirlerinin 3 yaban ördeği olduğunu belirterek, "Kanatlarından yaralandıkları için göç edemeyen 3 ördek, burada koruma altına alınıp serbest dolaşmaları için salındı. Çiftlik çalışanları, yaralı ördeklerin çevreden gelen diğer sağlıklı ördek sürüleriyle karışıp göçe alışmaları için uğraşıyor." ifadesini kullandı.

Yaralı kuşlara sahip çıkacaklarına işaret eden Ataman, "Yerel hayvan kuruluşları başta olmak üzere hayvanseverlerin bu tür kuşların koruya getirilmesi çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak: aa