Erzincan’da geçtiğimiz seçimlerin ardından başlatılan faizsiz kredi uygulaması bir bilmece haline geldi. Çözebilene aşkolsun...

Erzincan Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinde ödeme bekleyen yaklaşık 450 dosya, bir rivayete göre bankanın kredileri durdurması, diğer bir rivayete göre hükümetin parayı kesmesi, sebebiyle bir muamma !

120 KİŞİ ALABİLDİ

2016 Bütçesinin TBMM’de onaylanmasının ardından bütçede bazı değişiklikler öngörüldüğüne ilişkin BİMER açıklaması bir tarafa, yapılan uygulama insanları oldukça mağdur etti.

Yaklaşık 650 kişinin müracaat ettiği, bunlardan yaklaşık 500 küsür tanesinin yaklaşık 30 kalem evrağını hazırlayarak son kontrol için bankaya gönderildiği Esnaf Kredi Kefalet “0” faizli kredilerinde yaşanan bilmece halen gizemini sürdürüyor.   İlk müracaatını yapan 120’ye yakın, esnaf, vatandaş, firmanın kredisine kavuştuğu biliniyor. Erzincan’da geride bekleyen yaklaşık 450 kişi – firmanın ise bankanın ekranlarının açılmasını beklediği öğrenildi. İpotekleriyle, kefilleriyle bu krediyi bekleyen herkes, Bu krediye güvenerek adım atanların tümü mağdur durumda.

Konuya ilişkin BİMER’den (Başbakanlık Bilgi İletişim Merkezi) vatandaş sorusuna verilen yanıt aşağıdaki gibi

“2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; esnaf ve sanatkarlara Halkbankasından faizsiz veya düşük faizli çeşitli kredi imkanları sağlanmıştır. 16 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan "2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu" ile esnaf ve sanatkarlara Halkbankasından Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla veya kooperatif kefaleti olmadan doğrudan bankaca kullandırılacak kredilerde sağlanacak Hazine desteği için ayrılan ödenek miktarı yeniden belirlenmiştir. Ayrıca yine aynı tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 14.03.2016 tarihli ve 2016/8587 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ise; kullandırılan faizsiz krediler için bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere uygun şekilde Bankanın yapacağı kendi düzenlemeleri beklenmektedir. Bu düzenlemenin bankaca tamamlanması halinde yine bankanın kararıyla kredi kullandırılmaya yeniden başlanabilecektir. Ancak, bankaya veya vadesinde ödenmemesi halinde onun adına ödeme yapan kefil kooperatife geri ödenmesi zorunlu olan bu krediler, sadece esnaf ve sanatkar olma şartına bağlı olmayıp, Halkbankasının ve kefil olacak kooperatifin mevzuatı da dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, kredilerin kullandırılmaya başlanıp başlanılmadığının yetkili banka şubesi veya kefil olacak olan Kredi Kefalet Kooperatifi (esnaf ve sanatkar Odası'nda değil) nezdinde takip edilmesi uygun olacaktır.” şeklindeki açıklama bence kimseyi tatmin etmeyecektir.

                Banka ve Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifine topu atan BİMER’in bu yaklaşımı, kooperatif ve Banka gözüyle bakıldığında geçersiz duruyor. Çünküsü şu. Banka ve Kredi Kooperatifi’nin kredi ekranları kapalı. Bu sorunun çözümü için adresin Erzincan olmadığı oldukça açık.

                HALK ARASINDA “BU İŞ BİTTİ”

                Kredilerin aniden kesilmesi, halk arasında bazı dedikodulara da sebep olmuş durumda. Vatandaşlar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yeni şehirler kurma projesi sebebiyle kredi için ayrılan kaynağın kullanılacağını ifade ediyor. Bazı vatandaşlara göre ise devletin parası bitti. Diğer bir söylentiye bakılırsa Nisan Ayında ekranlar tekrar açılacak.

Müracaat eden ve dosyası bankada bekleyen kişilerle Erzincan’a gelecek yaklaşık 1 küsür trilyon paranın önünün kesilmesi, tüm esnafı dar boğaza soktu.