Günlük Haber Yorum Aktualite Gazetesi
 Günün Haberleri     Sitene Ekle     Giriş Sayfam     Sık Kullanılanlar     Künye
 Çifte bayram için evet   Topçu; MHP tabanı kardeşimdir   Esnafa pazarlama eğitimi   İsrail mallarına boykot   Şehit ailelerinden evet    Ramazan eğlencelerinde final gecesi   Bayramda birlik olalım   Geçmişteki darbeleri unutmadık   ‘Ak parti’nin gizlisi saklısı yoktur’   Yamaç paraşütü kurslarına büyük ilgi   Bayırbağ iftarda buluştu   Bayram hareketliliği başladı   Belediye iftarda buluştu   Kalpler huzur doldu   Üzümlü’ye yeni hastane   KPSS belirsizliği sürüyor   Asırlık çınar soldu   Seçmen ve sandık sayısı belli oldu    Okul, bayram telaşı birbirine karıştı   Madensuyu kapasitesini artırdı  
    Anasayfa
    Son Dakika
    Güncel
    Ekonomi
    Politika
    Sanat
    Spor
    Sağlık
    Eğitim
    Tarım
    İş Dünyası
    Teknoloji
    Din Ve Ahlak
    Röportaj
    Önemli Telefonlar
Vefat Edenler

Yorumlananlar
Bayırbağ iftarda buluştu
Erzincanlıya proje çağrısı
Erzincan’da rafting heyecanı
BİNALİ YILDIRIMIN EŞLERİ :-)))))))))))))))))))))
“Çiftçi fazla su parası veriyor”
Milli eğitim müdürünün tayin turu
TOKİ Kavakyolu’nda
Milli eğitim müdürünün tayin turu
Deprem evi üretimi başladı
Milli eğitim müdürünün tayin turu

Çok Okunanlar
Evine giderken canından oldu
Assistt üçüncü kez personel alımı yaptı
Erzincan bir değerini daha kaybetti
Rıfkı Kaymaz dua bekliyor
Erzincanlılar ansiklopedisi çıktı
Yaşar Baş konvoyla karşılandı
Ömer Parmaksızoğlu vefat etti
Geçit TOKİ yeşilleniyor
TOKİ Kavakyolu’nda
Seni unutmayacağız
Anket
Erzincan\'ın önemli projeleri neler olmalıdır?

Ergan Dagı
Üniversite
Erzincan Bayburt karayolu
Erzincan trabzon demiryolu
Erzincan Bilişim merkezi
Diğer



Sonuçlar
Anketler

Toplam Oy 1523
Linkler
Anayasa
Askerlik İşlemleri
Erzincan Belediyesi
Erzincan Valiliği
Kimlik Numarası
Posta Kodunuz
Resmi Gazete
Sosyal Güvenlik Kurumları
Telefon Ara
Tüketici Hakları
Vergi Kimlik Numarası Sorgulama
Vergi İşlemleri

Sökmen, istiklal marşının önemine değindi

İstiklal marşının kabulünün 89’uncu yıl dönümü dolayısıyla gazetemize açıklamada bulunan Türk Diyanet Vakıf-Sen il Temsilcisi Galip Sökmen, istiklal marşının önemine değindi


Sökmen, istiklal marşının önemine değindi
Kemal Arduç
istiklal marşının kabulünün yıldönümünde gazetemize açıklamada bulunan Türk Diyanet Vakıf-Sen il Temsilcisi Galip Sökmen, “İstiklal Marşı, milletimizin ruhunun tercümanıdır” sözü ile dikkat çekti. İstiklal marşının önemine ve kabulüne ilişkin yaptığı açıklamasında Sökmen şu ifadelere yer verdi; “ Tüm Türkiye İstiklâl Marşı’nın yazıldığı tarihte güzel yurdumuzun büyük bölümü işgal altındaydı. Vatanperver birçok insan ailelerini, sevdiklerini, işlerini, rahatlarını bir yana bırakmış vatanın nasıl kurtarılabileceğine dair planlar hazırlıyordu. Kuvay-ı Milliye birçok yerde vaziyeti ele almış, terhis edilen ordunun boşluğunu doldurmaya çalışıyordu. Doğu’da (Musa) Kâzım Karabekir Paşa, kahraman asker Yakup Şevki Paşa gibi ondan devraldığı 15. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki askerlerini terhis etmemiş, cephanesini de vermemişti. Millî ve dinî heyecana dayanarak millî mücadele başladı. Bu azim ve irade karşısında zaman içinde önce İtalyanlar, ardından da Fransızlar Ankara hükümetiyle anlaşarak Anadolu topraklarını terk ettiler. İzmir başta olmak üzere bütün Ege’yi işgal eden Yunanlılar bir ara Ankara/Polatlı’ya kadar yanaşmışlar, ordumuzun Sakarya’nın arkasına çekildiği dönemde Millet Meclisi’nin Kayseri’ye taşınması bile gündeme gelmiş, hatta Bakanlar Kurulu bu konuda karar almıştı. Ancak Meclis’ten onay almak gerekiyordu. Hükümet kararı, Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda açıklandı. Meclis şahlanmıştı: “Biz buraya kaçmaya mı geldik, yoksa düşmanla dövüşmeye mi?” Millet temsilcileri, Ankara’yı harpsiz teslim etmeyi kabul etmediler; hedef son tepeye kadar dövüşmekti. Bu heyecanlı konuşmalar üzerine Meclis, tahliyenin aksine Ankara’nın müdafaasına, bunun için gerekli hazırlıkların yapılmasına karar verilmişti. İstiklâl Marşı böylesine coşkun duyguların yaşandığı bir süreç içinde yazıldı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın isteği üzerine, Millî Eğitim Bakanlığı 7 Kasım 1920’de gazetelere verdiği bir ilanla “İstiklâl Marşı için müsabaka açıldığını, güfte ve beste için 500’er lira mükafat konulduğunu bildirdi. Gönderilen 724 şiir de istenen seviyede değildi. Büyük İslam şairi Mehmed Akif Bey’in müsabakaya katılmaması Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin dikkatini çekmişti. Dostlarından sorulduğunda anlaşıldı ki, Akif’in katılmamasının gerekçesi sonunda para ödülü olması dolayısıylaydı. Pürüz hemen halledildi, para bir hayır kurumuna bağışlanabilecekti. O günlerde Burdur milletvekili olan merhum Akif, “Müsabaka oldu, ben de katılmadım. Şimdi nasıl olacak?” diye itiraz etmesine rağmen, Milli Eğitim Bakanı’nın ve arkadaşlarının ricasıyla marşı Ankara’daki Taceddin Dergahı’na kapanarak yazdı. Marş’la ilgili Meclis’te yapılan görüşmeler, kabulü, arka arkaya 3 kere okunup ayakta gözyaşlarıyla dinlenmesi eşsiz manzaralar oluşturmuştur.

Mehmet Akif söz ve mana bakımından mükemmel bir “İstiklal Marşı” yazmış olup bunu Türk Milleti’ne armağan etmiştir. Marşın yazıldığı zaman maddi olarak çok zor durumda olmasına rağmen ki; soğuk havalarda evde bulunan bir paltoyu arkadaşıyla nöbetleşe giyebilecek kadar zorda olan bir insan karşılığında verilen parayı almamış ve bu marşı da Türk Milleti’ne armağan ettiğinden “Safahat” adlı şiir kitabına almamıştır. Hasta yatağında “Üstad İstiklal Marşı’nın yeniden yazılmasını ister misiniz” sorusu karşılığında yerinden fırlayarak “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı’nın yazıldığı günleri göstermesin.” diyerek çekilen sıkıntıyı anlatmaya çalışmıştır. Allah rahmetiyle Efendimiz’e komşu eylesin. Amin. Bizde Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak diyoruz ki: Bu Milletin hayrına çalışanlara rabbim yardım eylesin, Art niyetli ve huzur bozucu olanları da ıslah eylesin” diye konuştu.

Haberi Yazdir


Diğer Haber Başlıkları
2010-09-08 09:35:30 Çifte bayram için evet
2010-09-08 09:34:16 Topçu; MHP tabanı kardeşimdir
2010-09-08 09:33:10 Esnafa pazarlama eğitimi
2010-09-08 09:32:02 İsrail mallarına boykot
2010-09-08 09:30:33 Şehit ailelerinden evet
2010-09-08 09:29:18 Ramazan eğlencelerinde final gecesi
2010-09-08 09:28:13 Bayramda birlik olalım
2010-09-07 09:54:56 Geçmişteki darbeleri unutmadık
2010-09-07 09:52:42 ‘Ak parti’nin gizlisi saklısı yoktur’
2010-09-07 09:50:44 Yamaç paraşütü kurslarına büyük ilgi
2010-09-07 09:48:47 Bayırbağ iftarda buluştu
2010-09-07 09:47:00 Bayram hareketliliği başladı
2010-09-07 09:44:48 Belediye iftarda buluştu
Şefik ArasİKLİM FELAKETİNİN BELİRTİLERİ Mİ ?
Şefik Aras
H.İbrahim ÖzdemirHAYIR\'DA YAMAN ÇELİŞKİ
H.İbrahim Özdemir
Rıfkı KaymazHAKKINDA YAZILANLAR Orhan Aktepe
Rıfkı Kaymaz
Cengiz BAHŞİERZİNCAN EVET DİYECEK Mİ?
Cengiz BAHŞİ
2009 seçim sonuçlari
Erzincan Fotoğrafları
Video Haber


Demiryoluna hain tuzak
Sivas'ın Divriği İlçesi'yle Erzincan arasında sefer yapan yolcu ve yük trenin sekiz vagonu, PKK örgütünün yerleştirdiği

Para Piyasaları
$ USD Alış: 1.5033
$ USD Satış: 1.5106
€ Euro Alış: 1.9179
€ Euro Satış: 1.9272
Hava Durumu
Erzincan Hava Durumu

Röportaj Haber


Seni unutmayacağız
Adana Bölgesi Teftiş Kurulunda Polis Başmüfettiş iken 2006 yılında Erzincan Emniyet Müdürü olarak atanan Dr. Ahmet Çimen

Erzincan Harita Kroki
Günün Manşeti


Çifte bayram için evet
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milletvekili Tevhit Karakaya Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptıkları açıklamada; “Mad

Gazeteler

Erzincan Doğu Gazetesi Yayın İlkeleri .  Künye .  Bize Ulaşın .  RSS
Copyright © 2008 Doğu Gazetesi Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Bu site en iyi 1024x768+ çözünürlükte MS Explorer 5+ ve Mozilla Firefox ile görüntülenebilir.
Görsel Tasarım - Yazılım: Y.Bakar