Türkiye genelinde olduğu gibi, geçtiğimiz hafta Erzincan’da da kış hayatı olumsuz etkiledi. Dondurucu soğuklar nedeniyle okullar tatil edildi. Caddeler, sokaklar kar ve buzla kaplandı. Şehirler arası yollarda ve şehir içinde trafik kazaları meydana geldi.
Erzincan valiliğinden yayımlanan 12 maddelik genelge ile kış şartları sebebi ile meydana gelecek olumsuz etkilenmelere karşı uyarıda bulunuldu.
Gerekli önlemlerin alındığı, acil eylem planı çerçevesinde tüm kurumların hizmete hazır olduğu belirtildi.
Uzun yıllar yapılan meteorolojik gözlemlerden anlaşıldığına göre Erzincan ‘da kış mevsiminin en soğuk günleri Ocak ayında yaşanmaktadır.
80 yıllık meteorolojik verilere bakıldığında aşırı soğuklar ve gerekse kar yağışı bakımından Ocak ayının kıştan en fazla etkilenen ay olduğu görülüyor. Nitekim Erzincan’da, belirtilen süre içerisindeki en soğuk kış günü, 14-15 Ocak 1950 yılında yaşanmıştır. O gün ölçülen sıcaklık – 32,5 C’dir. Şehir merkezindeki kar kalınlığı ise 80 cm olmuştu. Bizim çocukluğumuzda yaşlılardan hep şu ifadeyi duyardık; “Nerede o eski kışlar” aradan yıllar geçti. Şimdilerde bizlerde genç kuşaklara aynı şeyi söylüyoruz; ”Nerede o kışlar” diyoruz. Çünkü sonraki yıllarda görülen en düşük sıcaklık -20 C’yi geçmedi. Demek oluyor ki; dünyamız ya da bizim bölgemizde eskiye göre hava ısınmış. Bilindiği gibi küresel ısınma gündemde. Uzmanlar küresel ısınma ile birlikte ortaya çıkacak sorunlara dikkat çekiyor.

TRAFİK VE KIŞ

Yazımızın başında değindik. Kış mevsiminde karlı buzlu yollar kazalara sebep oluyor.. Bu nedenle sürücülerin daha dikkatli olmalarına, araçların kış koşullarına göre hazırlanmasına ihtiyaç var.
Biliniyorki trafik kazalarının %90 oranda insan unsuru kusurundan kaynaklanıyor. Kaza istatistiklerine göre, ister yaz mevsiminde olsun ister kış mevsiminde olsun kazaların başlıca sebebi; tedbirsizlik, dikkatsizlik , aşırı hız kavşaklarda, geçiş üstünlüğüne uymamak, ışık ihlalleri, alkollü araç kullanmak, yol ve hava kosşullarını dikkate almamak vs.
  Ne var ki kış mevsiminde karlı buzlu yollarda kaymalar olduğundan, çok daha tedbirli ve dikkatli olmak gerektiği unutulmamalıdır.