Pastırma yazı, sonbahar mevsiminde kutuplardan gelen soğuk hava kütlesinin sıcak bir yüksek basınç merkezi ile karşılaşması sonucu oluşan sıcaklık artışıdır. Bu dönemde gündüzleri sıcak ve puslu, geceleri ise soğuk ve çiğli hava hakim olur. Pastırma yazı, kış mevsiminin başlamasından önce yaşanan son sıcaklar olarak da tanımlanabilir.

20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının başvuru tarihi netleşti 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının başvuru tarihi netleşti

PASTIRMA YAZI NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Pastırma yazının başlama ve bitiş tarihi her yıl değişiklik gösterebilir. Genellikle Ekim ayının son haftasında başlayan pastırma yazı, Kasım ayının ortasına kadar devam eder. Bu süre zarfında yağış görülmez. Pastırma yazı bazen yılda birkaç kez de yaşanabilir.

PASTIRMA YAZI NEDEN OLUR?

Pastırma yazı neden olur? sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Kutuplardan gelen soğuk hava kütlesinin sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonrasında oluşan pastırma yazında istikrarlı bir sıcaklık değişimi yaşanmaktadır. Havanın hareketi engellenirken alçaklarda yoğunlaşan hava puslu olarak görülebilmektedir. 

Pastırma yazının başlama dönemi her yıl değişkenlik gösterebilmektedir. Ekim ayının son haftasında başlayan Pastırma yazı Kasım ayının ortası itibariyle sona ermektedir. Yılda birkaç kere de görülebilen pastırma yazı yaşanmayabilir de.

En fazla 2-3 hafta süren pastırma yazı sonrasında soğuk hava kütlesi etkisini göstermeye başlayacak demektir. Pastırma yazı kış mevsiminin başlaması öncesinde son kez yaşanan sıcak hava olarak bilinmektedir. Doğayla barışık bu dönem kış mevsimi öncesinde son değerlendirme olarak fırsata çevrilmelidir. Sıcak hava ile güneşin tadını çıkarmak ve doğada vakit geçirmek isteyenler için pastırma yazı ideal zaman olarak bilinmektedir

SICAK HAVA NE ZAMAN BİTECEK?

Ülke genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, bu hafta sonuna kadar devam edecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, hafta sonundan itibaren hava sıcaklıkları mevsim normallerine dönecek. Önümüzdeki hafta ise yağışlı ve serin bir hava bekleniyor.

Pastırma yazının keyfini çıkarmak isteyenler için bu hafta son fırsat olabilir. Sıcak havadan bunalanlar ise önümüzdeki haftayı sabırsızlıkla bekliyor.

Editör: Saliha Kara