Gen, yaş, stres ve beslenme tarzı gibi etkenler saç sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle saç bakımı için kozmetik ürünlere sıklıkla yüksek miktarda harcamalar yapılıyor. Ancak dermatologlar asıl saç bakımının beslenme alışkanlıkları ile yapılabileceğine dikkat çekiyor.

Yenidoğan Canlandırma Programı eğitimi başladı Yenidoğan Canlandırma Programı eğitimi başladı

İşte para harcamadan daha sağlıklı saçlara kavuşmanızı sağlayacak besinler:

Kuruyemiş

Fındığın saç, cilt ve tırnaklar için çok faydalı olduğu belirtiliyor. 
Ceviz, badem, kaju gibi kuruyemişler ise vitamin ve çinko deposu. 
Antep fıstığının ise saçları oksidatif stres ve hasardan korumaya yardımcı olduğu aktarılıyor.

Yumurta

Uzmanlar saç dökülmesinden mustarip kişilere biyotin içeren haplardansa çinko ve selenyum deposu da olan yumurtayı tavsiye ediyor.

Yoğurt

Yoğurt birçok saç bakım ürününde de bulunan B5 vitaminini içerir.

Deniz Ürünleri

Bilimsel çalışmalarda Omega-3 yağ asitlerinin saçı dolgunlaştırdığı ve kafa derisindeki telojen adı verilen ölü deriyi azalttığı aktarılıyor.

Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzelerin saç uzaması için gerekli olan A vitaminini sağladığı belirtiliyor. Brokoli, brüksel lahanası, lahana ve karalahana gibi sebzeler, A ve C vitaminleri, folik asit ile biyotin açısından fayda sağlıyor. 

Demir kaynağı olan ıspanak kadın tipi saç dökülmesine karşı önemli rol oynuyor. Ancak aşırı demir tüketiminin de saç dökülmesine neden olabileceği araştırmalarda yer alıyor.

Tohumlar

Keten, chia tohumu, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi E vitamini açısından yüksek olan tohumlar, aynı zamanda çinko ve selenyum açısından da saçlara son derece fayda sağlıyor. 

Baklagiller

Yağsız proteinlerin saç sağlığı için önemli bir besin maddesi olduğu biliniyor. Uzmanlar, fasulye, nohut, yer fıstığı, soya fasulyesi ve mercimek gibi besinlerin zayıf saçları beslediğini belirtiyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN