Erzincan Mengücek Gazi eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi bünyesinde hizmete başlayan ‘Uyku Laboratuarı’yla birlikte hastalar artık Sivas, Erzurum ve Trabzon gibi illere gönderilmiyor.  
Uyku bozukluğu yaşayan, uyku apnesi yaşan, uykuda bacak hareketleri yapan ve uyku bozukluğundan şikayetçi olan hastalara yönelik yapılacak olan tedavi sistemi ile hastalar ‘Uyku Laboratuarı’na gelerek burada 8 saat uyuyor. Çeşitli cihazların bağlandığı hasta uykusunda yaşadığı rahatsızlıkları tekrarlayarak, kişini hastalığı tespit ediliyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Edhem Ünver nezaretinde yürütülen çalışmalar hastane bünyesinde başladı. Uyku Laboratuarı hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Edhem Ünver, “Laboratuarda yapmak istediğimiz polisommografi dediğimiz cihaz ile hastanın uykusunu değerlendirmek. Bu cihazla hastanın beğin dalgalarını, göz hareketlerini solumun hareketlerini kas aktivitesini ve uyku sırasında oksijenin değişip değişmediğini ölçüyoruz. Bir gece süresince biz hastayı yatırıp uyku evresi ve artı solumun durumunu değerlendirmeye çalışıyoruz. En önemli rahatsızlığımız, uyku apnesi, gece horlama, nefesin tamamen kesilmesi, sabah uyandığımızda hiç uyumamış gibi yorgunlukla, gün içerisinde oturduğu yerde uyuklaması olan hastalarda, uyku testini yapmak üzere hastaları seçip bir gece uyutuyoruz. Bu takibi göğüs hastalıklarıyla ilgili olan kısımları. Ayrıca nörolojik hastalıkların çoğunda polisommografi artık standart haline gelmiştir. Bu laboratuar sayesinde artık vatandaşlar çevre illere gitmelerine gerek kalmayacaktır. Bu amaçla da hastaların başka yerlere gidip perişan olmasını engellemiş olduk. Bu hastalarda hastalıklarıyla ilgili büyük bir katımızın olduğunu düşünüyoruz. Birçok bölüm açısından çok faydası olan bir testtir.” açıklamasında bulundu. 
‘Uyku Laboratuarı’nın Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açılması ile ilgili bilgiler veren Hastane Yöneticisi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçiçek, “Uyku laboratuarımızı son 2 aydır hizmete sokmuş bulunmaktayız. Uyku laboratuarı üniversitemiz için çok gerekli bir laboratuarda. Böylelikle farklı nitelikli bir hizmet vermeyi amaçladık. Uyku bozukluğu olan çok sayıda insan var. Onların tespiti ilimizde yapılamamaktadır. Ayrıca gönderdiğimiz şehirlerde de çok uzun süreli randevular verilmekteydi. Biz bu cihazı hastanemize kazandırdı. Hastaların kullanımına sunduk. Tabi bu uyku bozuklukları tespit edildiğinde ne yapıyoruz. Bunların cerrahi tedavi şekli varsa tedavisini yapıyoruz, yoksa hastalara pozitif basınçlı hava veren cihazları hastaların kullanıma sunup, bunlarla gece daha rahat uyumaları ve uyku kalitelerini arttırıyoruz. Bunlarla ilgili hastanemizin uzmanları gerekli çalışmalarını yapmaktadırlar.” şeklinde açıklamada bulundu. 
Editör: Doğu Gazetesi